Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

" Έπιασε πάτο η Ελλάδα στη διαφθορά"

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο η έκθεση της Διεθνoύς Διαφάνειας για τη διαφθορά. Στη 78η θέση η Ελλάδα. Ο Μίκλος Μάρσαλ, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ευρώπη μιλάει στην DW.


Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση όσον αφορά τη διαφθορά σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το πρωί στο Βερολίνο στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια. Τα τρία τέταρτα των 178 χωρών που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της οργάνωσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαφθοράς. Η πρώτη χώρα σε διαφθορά είναι η Σομαλία, ενώ στην καλύτερη θέση βρίσκεται η Δανία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 78η  θέση και η Γερμανία στην 15η θέση.
Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης στο Βερολίνο μιλήσαμε με τον κ. Μίκλος Μάρσαλ, ο οποίος είναι περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Το πρώτο σχόλιό του για τη διαφθορά στην Ευρώπη και κυρίως στις χώρες - μέλη της ΕΕ είναι ότι «γενικά το πρόβλημα της διαφθοράς παραμένει υψηλό στην Ευρώπη, ακόμα και στην ΕΕ. Η διάκριση που θα μπορούσα να κάνω είναι ότι στις πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες η διαφθορά είναι συνήθως η εξαίρεση, αλλά στις χώρες με μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα η διαφθορά είναι κυρίως ο κανόνας».

Υπεύθυνοι οι πολιτικοί

Ο κ. Μίκλος Μάρσαλ σπεύδει να μας διευκρινίσει ότι οι έρευνες της οργάνωσης βασίζονται στην αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά μια και η διαφθορά, όπως τονίζει, δεν  μπορεί να μετρηθεί. Οι έρευνες γίνονται ωστόσο βάσει ερωτηματολογίων που απευθύνονται στον πληθυσμό και τις διενεργούν εξειδικευμένες εταιρείες. Βάσει αυτών των μετρήσεων κατά τη γνώμη του κ. Μίκλος η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση: «Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα έχει πιάσει πάτο. Υπάρχει διέξοδος, αλλά θα απαιτηθεί χρόνος»

Ο κ. Μάρσαλ επισημαίνει στο μικρόφωνο της Deutsche Welle πως οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και βρέθηκαν στο επίκεντρο των σχολίων των ΜΜΕ πλήττονται περισσότερο από τη διαφθορά με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τον διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, είναι οι πολιτικοί:

«Σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ουγγαρία η πολιτική ελίτ δεν ανταποκρίθηκε στα στάνταρτ που αναμενόταν από αυτή. Οι τεράστιες δαπάνες, οι αλόγιστες δαπάνες και η ανευθυνότητα αποδεικνύουν πως το σύστημα ελέγχου δεν λειτουργεί. Είναι υποχρεωμένες να προβούν σε μεταρρυθμίσεις και πληρώνουν ένα υψηλό κόστος, αλλά συνήθως εκείνος που πληρώνει το κόστος είναι ο κόσμος».

Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

http://www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.