Μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις με στόχο “να ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας” εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ. Υποσχέθηκε οριστικό κλείσιμο όλων των φορολογικών υποθέσεων, ακόμη και αυτών που εκκρεμούν στα δικαστήρια, για “να γίνει μια νέα αρχή”. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να τους βοηθήσει ανάλογα με την πορεία των εσόδων.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε, μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς, πακέτο 15 μέτρων τα οποία θα προωθηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Έκανε λόγο για μάχη επιβίωσης της Ελλάδας προκειμένου να αιτιολογήσει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αλλά και αυτά που έρχονται. Για τις επιχειρήσεις εξήγγειλε μείωση του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων από το 2011 (από το 24% στο 20%). Η μείωση του συντελεστή ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο βάθος της επόμενης τριετίας αλλά θα ισχύσει άμεσα με στόχο “να τονωθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας” όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων που περιγράφονται στο μνημόνιο. Προανήγγειλε άμεση εξειδίκευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όπως η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων. Επίσης εξήγγειλε τη σύσταση Συμβουλίου Επενδύσεων στο οποίο θα μετέχουν ”διακεκριμένοι επενδυτές και επιχειρηματίες του εξωτερικού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της Ελλάδας κάτι που “κάποιοι εντός και εκτός της χώρας θεωρούσαν αναπόφευκτο”. Έκανε λόγο για “συλλογική προσπάθεια, συλλογική ευθύνη και συλλογική απόφαση” ενώ εστίασε για μια ακόμη φορά στην αναγκαιότητα να “αλλάξει το κράτος”.
Κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων
Για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να δοθεί μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Όπως σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, η διαφθορά κοστίζει στην Ελλάδα το 8% του ΑΕΠ, δηλαδή 20 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε επίσης “να τραβήξουμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν". Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε ότι θα δώσει τη δυνατότητα “να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις μέχρι σήμερα αλλά και όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια”.
Τα 15 μέτρα
Τα 15 μέτρα που ενσωμάτωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είναι:
1. Η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών
2. Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων
3. Η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.
4. Η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού “για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη”
5. Η διαμόρφωση νέου πλαισίου για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης
6. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος
7. Η εξειδίκευση του σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
8. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
9. Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος
10. Η ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο δημόσιο
11. Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών
12. Η λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου
13. Η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου
14. Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων
15. Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
Πηγή: http://www.enet.gr
Σημ. Παρέμβασης: Τι έλεγε πέρυσι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.