Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

«Δεν είναι ο κατώτατος μισθός... είναι η ανεργία, ηλίθιοι!»

den-einai-o-katotatos-misthos-einai-i-anergia-ilithioi

Η κοινωνική έκρηξη είναι ο μεγάλος εφιάλτης της τρικομματικής κυβέρνησης και γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορεί να προκληθεί από ένα τυχαίο γεγονός. Στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού και των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση  ανακοινώθηκαν μέτρα-ασπιρίνες για την ανεργία, που θα πάρει καιρό να τα δούμε στην πράξη αλλά και δεν την αντιμετωπίζουν.
Μιλάμε για 6 στους 10 νέους που βρίσκονται στο περιθώριο και την απόγνωση, μιλάμε για την καλύτερη γενιά που είχε ποτέ η χώρα…  

Η ανεργία δεν είναι το πρόβλημα. Η ανεργία είναι το σύμπτωμα της ακολουθούμενης πολιτικής. Επομένως με το να ψάχνεις να βρεις λύσεις για το σύμπτωμα δεν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα.

Τι σημαίνει οι άνεργοι θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-σωστό μέτρο- αλλά άσχετο για την ανάσχεση της δραματικής κατάστασης. Μας είπαν θα επιδοτηθεί η επιμόρφωση χιλιάδων ανέργων, μα μιλάμε για νέους με τα καλύτερες σπουδές στην Ευρώπη που φεύγουν από τη χώρα. Παλαιάς κοπής μέτρα που παρατείνουν το πρόβλημα και απλώς δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την ανάταξη της κατάστασης.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση παγκοσμίως στα ποσοστά ανεργίας σε σύνολο 184 χωρών, σύμφωνα με τον οργανισμό καταγραφής παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων Trading Economics.

Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα Ελευθεροτυπία μόλις σε 25 χώρες του κόσμου η ανεργία ξεπερνά το 20% και η Ελλάδα με 27% βρίσκεται κάτω από τις χώρες Τζιμπουτί, Κονγκό, Ναμίμπια, Κόσοβο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αϊτή, Κένυα, Μπουρούντι, Μαυριτανία, Σκόπια, Ρουάντα και Σουαζιλάνδη. Πίσω της ακολουθούν: Δημοκρατία του Κονγκό, Αγκόλα, Ισπανία, Λεσότο, Νότια Αφρική, Παλαιστίνη, Νιγηρία, Ιράκ, Τσαντ, Σερβία, Ισημερινή Γουινέα και Κροατία. Μεταξύ των χωρών αυτών, ο συνδυασμός με το χρέος αναδεικνύει την Ελλάδα μακράν πρώτη με διαφορά καθώς το χρέος του 170,6% σε σχέση με το ΑΕΠ τη φέρνει στην κορυφή του σχετικού πίνακα. Δεύτερη χώρα από τις συγκεκριμένες 25 είναι το Ιράκ με χρέος 88,7% και η Ισπανία με 69,3% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή που η κοινωνία βράζει και οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν σε Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι δεν θα ψηφίσουν άλλα μέτρα, ο Πρωθυπουργός που υποδέχθηκε  τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, επιμένει ότι «πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να κριθούμε στο τέλος της προσπάθειας». 

Η ανεργία είναι ο παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς πριν φτάσουμε στο τέλος. Μάλιστα στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της ΝΔ εμφανίζουν κάμψη παρά την πρωτιά σε μερικές μετρήσεις, και σε συνδυασμό με τη μειούμενη εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής, φαίνεται ότι η κατάσταση αρχίζει και δυσκολεύει. 

Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων η ανεργία  

Η έλλειψη χρημάτων προκαλεί στάση εμπορίου που οδηγεί σε γιγάντωση της ανεργίας. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας της οικονομίας.

Η ακολουθούμενη  πολιτική έχει ως στόχο την εσωτερική υποτίμηση δηλαδή τη στάση της κατανάλωσης άρα και της επιχειρηματικότητας που οδηγεί σε συρρίκνωση της αγοράς εργασίας. Και όλα αυτά λόγω της απόφασης των δανειστών να πληρωθούν τα χρέη βγάζοντας στο σφυρί  τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων. Δεν είναι ούτε ανίκανοι, ούτε βλάκες που δεν καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και της κατανάλωσης προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία.  

Ο στόχους τους είναι άλλος. Και καλά αυτοί κάνουν τη δουλειά του εκκαθαριστή, η ελληνική κυβέρνηση τι ακριβώς κάνει;

Κάποια πράγματα απ'όσα προβλέπει το μνημόνιο θα έπρεπε να τα κάνουμε μόνοι μας αλλά τυφλές  μειώσεις μισθών και συντάξεων και φορολογικό μαζικής καταστροφής, αποσκοπούν στο να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα, να αυξήσουν την ανεργία, και να ρίξουν τις αξίες στο εσωτερικό.

Και επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται για τον κατώτατο μισθό, δεν είναι οι συμβάσεις που καθορίζουν τις αμοιβές αλλά η ίδια η αγορά εργασίας και η ανεργία, ηλίθιοι! Και αυτό αφορά όλες τις πλευρές που εμπλέκονται σε αυτήν την αποπροσανατολιστική συζήτηση περί κατώτατου μισθού που στερείται λογικής από τη στιγμή που δεν προσφέρονται θέσεις εργασίας.

Η αύξηση της ανεργίας είναι βούτυρο στο ψωμί των υποψήφιων ξένων επενδυτών καθώς θα βρίσκουν τζάμπα εργατικό δυναμικό, όταν αποφασίσουν να περάσουν στο στάδιο της ανάκαμψης. Οι ξένες πολυεθνικές με ειδικό καθεστώς θα προσλαμβάνουν με μισθούς πείνας από τις ορδές των ανέργων και ας υπάρχει θεσμοθετημένος κατώτατος.
Η έκρηξη της ανεργίας, ως αποτέλεσμα της διάλυσης των εισοδημάτων και της ζήτησης, αλλά και της έλλειψης αναπτυξιακών στόχων, συχνά αποδεικνύεται βόμβα  για τους κυβερνώντες, καθώς ενεργοποιεί την κοινωνική αυτοσυντήρηση. Η ανεργία μπορεί να αποδειχτεί θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.

Νίκος Παναγιωτόπουλος     
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs