Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Το ύπουλο παιχνίδι για να γίνει όλη η Ελλάδα «καταυλισμός»


Αντιμέτωπη με τους σκληρούς εκβιασμούς της Τουρκίας που επιχειρεί να βάλει στα μέτρα της τη Νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο και τα καραβάνια προσφύγων βρίσκεται η Αθήνα
to-upoulo-paixnidi-gia-na-ginei-oli-i-ellada-kataulismos

Αντιμέτωπη με τους σκληρούς εκβιασμούς της Τουρκίας που επιχειρεί να βάλει στα μέτρα της τη Νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο αλλά και την αδυναμία(;) της Ε.Ε να επιβάλει στην Αγκυρα την υλοποίηση της μεταξύ τους συμφωνία ,βρίσκεται η Αθήνα 
 Η ελληνική κυβέρνηση τώρα δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η άνευ όρων και χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο αποδοχή της γερμανοτουρκικης πρότασης, όχι μόνο δεν θα φέρει λύση στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών, αλλά ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος που «υπέγραψε» τη συμφωνία για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σήμερα Τρίτη με επιστολή του στο γγ της Συμμαχίας ζητεί την εφαρμογή της. « Ζητώ από τη δύναμη του ΝΑΤΟ να μετακινηθεί ανατολικά των ελληνικών νησιών ανέφερε ο Πάνος Καμμένος και κατηγόρησε την Αγκυρα ότι επιχειρεί να ανατινάξει τη συμφωνία».

 Επεα πτερόεντα και η συμφωνία Τσίπρα - ΕΕ για ανοικτά σύνορα  

Η Ελλάδα συμπράττοντας με την γερμανοτουρκική πρόταση, τελικά εμφανίστηκε να έχει συναινέσει στην αποδοχή του Αιγαίου ως «ιδιαίτερης περίπτωσης»
Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι η προφορική συμφωνία της περασμένης Παρασκευής, την οποία επικαλέστηκε για να συναινέσει στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ήταν έπεα πτερόεντα. Ένα μόλις 24ωρο μετά τη συμφωνία η Αυστρία συγκάλεσε διάσκεψη με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τα Σκόπια «σφράγισαν» τα σύνορά τους προκαλώντας έμφραγμα στην Ελλάδα και η Σλοβενία στέλνει στρατό στα σύνορά της με την Κροατία για να ελέγξει τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.  
Η κυβέρνηση στρέφεται και κατά της Αυστρίας που «στηρίζει» τις κινήσεις των χωρών του Βιζεγκραντ με το ΥΠΕΞ να προχωρεί σε διάβημα διαμαρτυρίας.    
Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η αμηχανία της Αθήνας 
Η Ελλάδα συμπράττοντας με την γερμανοτουρκική πρόταση, τελικά εμφανίστηκε να έχει συναινέσει στην αποδοχή του Αιγαίου ως «ιδιαίτερης περίπτωσης», όπου η άσκηση αρμοδιοτήτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων εκχωρούνται στην Συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα το άλλο σκέλος της συμφωνίας που υπήρχε η ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε ανάσχεση του μεταναστευτικού ρεύματος, μένει στα χαρτιά.
Η Αθήνα από την Νατοϊκή αποστολή είχε δυο προσδοκίες: 
ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και συγχρόνως η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις εύκολες κατηγορίες περί μη φύλαξης των συνόρων της, καθώς πλέον με απευθείας εικόνα στο Στρατηγείο της Νάπολης θα υπάρχει αποτύπωση των ευθυνών που υπάρχουν στην απέναντι πλευρά στις τουρκικές ακτές.
Υπήρχε επίσης η προσδοκία ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάμβανε την επαναπροώθηηση όσων μεταναστών έπλεαν από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά
Όμως τελικά όλα εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά.
Με το κλίμα πλέον που έχει διαμορφωθεί στην Κεντρική Ευρώπη, κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους υπεύθυνους της (μη αποτελεσματικής) φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ενώ είναι προφανής η πρόθεση των κρατών μελών να αποφύγουν την οποιαδήποτε σύγκρουση με την Τουρκία.
Σε ότι αφορά, στη διάσωση και επαναπροώθηση από το ΝΑΤΟ μεταναστών στο τουρκικό έδαφος, φαίνεται να προσκρούει τόσο στην άρνηση της Τουρκίας άλλα και στις ενστάσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και κρατών μελών, καθώς κινείται εκτός όρων εντολής που έχει το ΝΑΤΟ και κρύβει και πρακτικά κινδύνους για την ζωή των μεταναστών που κινούνται με μικρές βάρκες..
Η προφορική συμφωνία της περασμένης Παρασκευής, την οποία επικαλέστηκε για να συναινέσει στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε έπεα πτερόεντα
Εξάλλου και πάρα την ..έκπληξη που εκφράζει η Αθήνα για το ότι η Άγκυρα απορρίπτει την συζήτηση για επιστροφή προσφύγων από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, ο ίδιος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν είχε δηλώσει ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ περιορίζεται στην παρακολούθηση και εποπτεία της περιοχής για να αντιμετωπισθούν τα κυκλώματα των διακινητών.
Όμως ακόμη κι αν αυτές οι προσδοκίες είχαν εκπληρωθεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θέτει μείζονα ζητήματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας.
Ο μόνος όρος που είχε τεθεί (προφορικά) ήταν η συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας οι δυνάμεις τους να κινούνται μόνο εντός των χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου της κάθε χώρας.
Τα ερωτήματα που έχουν τεθεί είναι πολλά και η κυβέρνηση έχει αποφύγει να απαντήσει με τον κ. Καμμενο να περιορίζεται να δηλώσει ότι τα κείμενα υπάρχουν αλλά είναι «απόρρητα» .
Όμως εάν πράγματι υπήρχαν αυτά τα απόρρητα κείμενα όπου ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν φροντίσει να διασφαλίσουν τα εθνικά συμφέροντα, τότε δεν θα υπήρχε η παρούσα σύγκρουση στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.
Η αναφορά σε «χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο της κάθε χώρας» στους οποίους θα περιορίζεται κάθε χώρα είναι προβληματική.
Ούτε η Τουρκία (επισήμως), ούτε το ΝΑΤΟ (ανεπισήμως) αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και συνεπώς αυτή η αναφορά θα οδηγήσει είτε σε διαρκείς αντιπαραθέσεις στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής, όπου ο Γερμανός ναύαρχος και το Στρατηγείο στην Νάπολη θα παρεμβαίνουν ως διαιτητές, είτε θα οδηγήσει στην μονομερή και σιωπηρή αποχή της Ελλάδας από πτήσεις και δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ των 6 και των 10 ν.μ.
Λόγω της ιδιομορφίας της γεωγραφίας του Αιγαίου, μεγάλες περιοχές των διεθνών υδάτων του Αιγαίου στις οποίες όμως η Ελλάδα ασκεί διεθνείς αρμοδιότητες και επικαλύπτουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα, ανατίθενται πλέον στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία αμφισβητεί και την Ζώνη Ευθύνης της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση, διεκδικώντας για λογαριασμό της την διεθνή αυτή αρμοδιότητα μέχρι το μέσο του Αιγαίου ώστε να εγκλωβίζει όλα τα ελληνικά νησιά σε ζώνη δικής της ευθύνης. 
Όταν τα Νατοϊκά ραντάρ διαπιστώνουν την ύπαρξη μεταναστών σε κίνδυνο σε περιοχή μεταξύ π.χ. της Χίου και Λέσβου σε διεθνή ύδατα, η Ελλάδα θα ασκήσει την αρμοδιότητα της για Ερευνά και Διάσωση η θα ανατεθεί στην FRONTEX ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας;
Η Τουρκία απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση όχι μόνο των Δωδεκανήσων, άλλα και της Λήμνου-Σαμοθράκης και της Χίου-Λέσβου-Σάμου-Ικαρίας μια διεκδίκηση που φρόντισε να επαναφέρει με το γνωστό επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αερόσακος που μετέφερε τον κ.Τσίπρα στο Ιράν.

Τα κρίσιμη ερωτήματα

Θα συνεχίσει η Ελλάδα να χρησιμοποιεί υποδομές, λιμάνια αεροδρόμια, όπως αυτό της Λήμνου, με πλοία και αεροσκάφη που θα έχει διαθέσει και θα είναι ενταγμένα στην Νατοϊκή Δύναμη;
Τι ακριβώς θα συμβαίνει όταν απαιτηθεί Έρευνα και Διάσωση σε περιοχές όπως τα Ίμια που η Τουρκία θεωρεί «γκρίζες ζώνες»; Θα κινούνται κανονικά στα χωρικά ύδατα της βραχονησίδας τα ελληνικά πλοία η θα καταγγελθεί η παρουσία τους από την Τουρκία ως «παραβίαση» της συμφωνίας πλαισίου στο ΝΑΤΟ, μια και η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των βραχονησίδων;
Οι αποφάσεις για το πλαίσιο της Νατοϊκής Αποστολής θα πρέπει να έχουν ληφθέν στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ την Τετάρτη η το πολύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας ώστε να αναλάβει δράση η Νατοϊκή δύναμη.

Κλιμακώνεται η αγροτική πολιορκία στην κυβέρνηση


Κινητοποιήσεις: Ενισχύονται τα μπλόκα μετά το άκαρπο ραντεβού με τον πρωθυπουργό

INTIME NEWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Στιγμιότυπο από τον χθεσινό αποκλεισμό της γέφυρας του Πηνειού από τους αγρότες των Τεμπών.

Της Δανάης Αλεξάκη 
dalex@naftemporiki.gr
Εικόνα αδιεξόδου επικρατεί στο αγροτικό μέτωπο, καθώς οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από το ραντεβού στο Μαξίμου και υιοθετούν σκληρότερη γραμμή κινητοποιήσεων, ενισχύοντας τα μπλόκα, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαμηνύει πως η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει.
Ειδικότερα, απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των αγροτών μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μεγάλη μερίδα των οποίων χαρακτηρίζει «ψίχουλα» τα όσα δίνει η κυβερνητική πρόταση, ενώ ιδιαίτερη ενόχληση φέρεται να προκαλεί η άρνηση να αποσυνδεθεί το εισόδημα από τα ασφάλιστρα. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά το ραντεβού στο Μαξίμου, οι αγρότες των Τεμπών αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, προχωρώντας άμεσα, μετά τη συνέλευση που πραγματοποίησαν, σε νέο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού με τα τρακτέρ τους.
Η εισήγηση των εκπροσώπων των αγροτών, που έγινε ομόφωνα δεκτή, ήταν για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους με κλείσιμο και της εναλλακτικής διαδρομής, μετακινώντας τρακτέρ στη γέφυρα του Στομίου, ενώ αφήνουν και ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλείσουν και τη σιδηροδρομική γραμμή.
Οι αγρότες των Τεμπών αναμένουν νέα τοποθέτηση από την κυβέρνηση επί των αιτημάτων που κατέθεσαν και όχι επί της πρότασης που παρουσιάστηκε στο Μαξίμου.
Και οι αγρότες των Μικροθηβών αποφάσισαν τη δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ, που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ άουτ.
Εντονα δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της συνάντησης δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων Αχιλλέας Καμπούρης, αναφέροντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος».
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού».
Οι αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου δηλώνουν ότι «επιμένουμε στον αγώνα μας, στις προτάσεις μας και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι στη συνάντηση πήγαν με χαμηλές προσδοκίες αναλογιζόμενοι τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και για το λόγο αυτό τα αιτήματα συνδυάζονταν με προτάσεις και σημειώνουν ότι «δυστυχώς η επικράτηση της συνηθισμένης λογικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, των εύκολων λύσεων υπερφορολόγησης και υπερχρέωσης του παραγωγικού τομέα αποτελεί την ταφόπλακα για την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος».
Τον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα, σε πρώτη φάση για τα φορτηγά και τις νταλίκες, αποφάσισε η χθεσινή γενική συνέλευση των αγροτών του μπλόκου.
Σήμερα στο τελωνείο του Προμαχώνα πρόκειται να μεταβούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα.
Από χθες στην Κεντρική, Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα και η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι πως αφού γίνει η ενημέρωση όλων για τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να αποφασιστεί σκλήρυνση της στάσης των αγροτών.
Από την πλευρά τους οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας εξακολουθούν να αναμένουν απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που τέθηκε την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση των 69 μπλόκων στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας. Το αίτημα έχει τεθεί από την πλευρά τους και επίσημα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βαγγέλης Μπούτας με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά μέχρι στιγμής απάντηση δεν έχει δοθεί.
Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες της Νίκαιας παραμένουν σε «θέση μάχης» και σήμερα ετοιμάζονται με δύο λεωφορεία να μεταβούν στον Προμαχώνα για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συναδέλφων τους του εκεί μπλόκου.
Τι λέει η ΠΑΣΕΓΕΣ
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) αναφέρει: «Η κυβέρνηση κάνει σαν να μην κατάλαβε τίποτα αυτές τις 30 ημέρες που είναι οι αγρότες στους δρόμους», επισημαίνοντας ότι «το μείζον πρόβλημα είναι η πρότασή της για το ασφαλιστικό, το οποίο είναι ένα παράλληλο φορολογικό σύστημα».
Για το ασφαλιστικό η ΠΑΣΕΓΕΣ σημειώνει ότι το αίτημα των αγροτών είναι ξεκάθαρο, να παραμείνει οΟΓΑ αυτόνομος ασφαλιστικός φορέας, να παραμείνουν οι ασφαλιστικές κλίμακες και επ’ αυτών να γίνει συζήτηση για οριακές αυξήσεις και τέλος το προνοιακό κομμάτι να διαχωριστεί πλήρως από το συνταξιοδοτικό των αγροτών.
Γεροβασίλη: Νέο μήνυμα
Την εκτίμηση ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των μπλόκων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό «επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με το σημερινό καθεστώς για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ» εξέφρασε, ακόμα μια φορά χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
«Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από το 90% του συνόλου των αγροτών. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιβαρυνθούν αναλογικά όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες» τόνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η κα Γεροβασίλη κάλεσε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα, σύμφωνα με τη δική τους κρίση.
Νωρίτερα τόνισε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, «παρά τις δεδομένες δυσκολίες και περιορισμούς, είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών».
«Σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με στήριξη των πιο αδύναμων και των νέων αγροτών, με άρση των πελατειακών στρεβλώσεων που χαρακτήρισαν προηγούμενες δεκαετίες και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου» υποστήριξε.

Η Αυστρία ακυρώνει de facto τη Σύνοδο Κορυφής - "Φράχτης" και για Σύρους πρόσφυγες!


Η Αυστρία επαναπροωθεί προς Νότο ακόμη και Σύρους πρόσφυγες. Η προκλητική της απόφαση επί της ουσίας ακυρώνει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής την ώρα που εντείνεται το διπλωματικό παιχνίδι με την Τουρκία για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Προκλητική απόφαση της Αυστρίας που παραβιάζει ξεκάθαρα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Ακόμη και Σύροι πρόσφυγες επιστρέφονται και ακολουθούν την αντίστροφη πορεία στον "βαλκανικό διάδρομο", με το αιτιολογικό ότι "δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές της Συρίας".
AdTech Ad
Όπως επιβεβαίωσαν χθες στο "Έθνος" ελληνικές διπλωματικές πηγές στην Κροατία, για πρώτη φορά επαναπροωθήθηκαν από την Αυστρία στη Σλοβενία και από εκεί στην Κροατία 44 Σύροι πρόσφυγες. Για το θέμα υπήρξε χθες επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ.

Στήνουν οδοφράγματα για τους πρόσφυγες

Η Αυστρίας έχει δεχθεί την διαμαρτυρία της χώρας μας με επίσημο διάβημα, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη, διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό εν τη απουσία της Ελλάδας. Στις επικρίσεις αυτές απάντησε άμεσα η Αυστρία, η οποία τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η διάσκεψη αυτή θα γίνει σήμερα.
Μέχρι τώρα πάντως η Βιέννη είχε θέσει "πλαφόν" στον ημερήσιο αριθμό προσφύγων που δέχεται, δηλαδή μόλις 80 την ημέρα, παρόλα αυτά δεν είχε επαναπροωθήσει προς τα πίσω, πρόσφυγες από τη Συρία.
Θυμίζουμε πως υπήρξε άλλωστε και η προφορική δέσμευση προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Μαρτίου. Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε και ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν. Η Αυστρία και οι χώρες της "ομάδας Βίσεγκραντ" (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) παραβιάζουν τη δέσμευση, μεταφέροντας το πρόβλημα στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι.

Εγκλωβισμένοι Αφγανοί πρόσφυγες. Η Ευρώπη δεν αδυνατεί να συντονιστεί

Περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.500 ατόμων. Η αστυνομία θα μεταφέρει τους ανθρώπους που φθάνουν από την Αθήνα, στο στρατόπεδο στα Διαβατά Θεσσαλονίκης με την αρχή να γίνεται σήμερα με τα πρώτα λεωφορεία.
Παράλληλα, λεωφορεία με Αφγανούς πρόσφυγες που τους απαγορεύτηκε να μπουν στα Σκόπια επιστρέφουν στην Αθήνα την ίδια ώρα που άλλα λεωφορεία κατευθύνονται προς τα σύνορα.
Τα Σκόπια επιτρέπουν την διέλευση με το σταγονόμετρο καθώς δεν επιτρέπεται στους Αφγανούς να συνεχίσουν, ενώ από τους πρόσφυγες από το Ιράκ και την Συρία ζητείται διαβατήριο ή ταυτότητα μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν λάβει στα hot spots.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Ρούτε που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. 
Αναφερόμενος στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.
Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του news247, στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργούεπικρατεί συναγερμός, καθώς γνωρίζουν όλοι καλά πως οι ισορροπίες είναι λεπτές. Ο διπλωματικός πυρετός αναμένεται να ενταθεί και μετά τις παράλογες αιτιάσεις της Τουρκίας ως προς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Με σειρά ενεργειών μέσα στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, η Τουρκία προέβαλλε τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Θέτουν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.
Τις επόμενες ώρες θα μάθουμε αν θα υπάρξει και σύγκληση πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα του Πάνου Καμμένου και της Φώφης Γεννηματά για να σχεδιαστεί η εθνική πολιτική και οι επόμενες κινήσεις.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν εν τω μεταξύ το πρωί δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το "Αριάνδη 2" μετέφερε 1692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το "Βlue star 2" από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

"Πλημμυρίζει" από πρόσφυγες ο καταυλισμός στην Ειδομένη

Ασφυκτική είναι άλλωστε η κατάσταση στο καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη όπου έχουν συγκεντρωθεί για να διανυκτερεύσουν περίπου 4000 πρόσφυγες.
Μετά την αστυνομική επιχείρηση που έληξε το απόγευμα της Τρίτης, οι σιδηροδρομικές γραμμές είναι ανοιχτές και ήδη έχουν εκτελεσθεί δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών.
Συνολικά πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, από τον καταυλισμό μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Αθήνα 1260 Αφγανοί καθώς έχει απαγορευθεί η διέλευσή τους στην ΠΓΔΜ, όπως σημειώσαμε και παραπάνω. Οι ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης εναποτίθενται πλέον σε συμφωνία για επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Για την ώρα οι συζητήσεις, δεν έχουν αποδώσει καρπούς και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρκούνται σε ευφυολογήματα.

Βροχερό ο καιρός - Υποχωρεί λίγο ο υδράργυρος


Μετά την καλοκαιρία έρχονται βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

kairos-broxi
Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 6 με 7 μποφόρ.
Αναλυτική πρόγνωση:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σταδιακά σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: στα δυτικά αρχικά μεταβλητοί και από το απόγευμα βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 5 έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 07 έως 15 βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση και τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις και βαθμιαία τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια όπου είναι πιθανόν το απόγευμα να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών το μεσημέρι στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Ανέμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια 7 τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού από το βράδυ.
Άνεμοι: ασθενείς μεταβλητοί και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 14 βαθμούς κελσίου.
Πέμπτη 25-02-2016
Καιρός: στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο
Νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες με σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά.
Άνεμοι: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 και στα βορειοανατολικά 5 πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτίους. Στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
- See more at: http://www.matrix24.gr/2016/02/vrochero-o-keros/#sthash.IfGXTyg1.dpuf

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Διευκόλυνση στο ονοματολογικό ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία στο Προσφυγικό προσφέρει η Βιέννη στα Σκόπια


Οι δύο χώρες φέρονται να υπέγραψαν «Κοινό Σχέδιο Δράσης»
Διευκόλυνση στο ονοματολογικό ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία στο Προσφυγικό προσφέρει η Βιέννη στα Σκόπια

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος

Με μία κίνηση που αποδεικνύει ότι επιδιώκει απόλυτο πρωταγωνιστικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, με αφορμή και το Προσφυγικό, η Αυστρία εμφανίζεται διατεθειμένη ακόμη και να διευκολύνει στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων - πιθανόν ως αντάλλαγμα για τη στενότερη διμερή συνεργασία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», το θέμα αυτό τέθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Κατά την ίδια περιοδεία μάλιστα, η Βιέννη και τα Σκόπια φέρονται να υπέγραψαν «Κοινό Σχέδιο Δράσης» στο οποίο η αυστριακή πλευρά προθυμοποιείται να διευκολύνει την επίλυση του ονοματολογικού - προφανώς σε μία κίνηση καλής θέλησης προς τα Σκόπια με τα οποία έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασία στο Προσφυγικό.

Η κίνηση της αυστριακής πλευράς μάλιστα φέρεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανταλλαγμάτων προς τις χώρες του επονομαζόμενου «διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων». Και τούτο διότι η Βιέννη εμφανίζεται πρόθυμη να διευκολύνει και στην επίλυση κι άλλων διαφορών στην περιοχή, υπερβαίνοντας ακόμη και τα όσα είχαν διατυπωθεί στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου τον περασμένο Αύγουστο. Τότε, η σχετική πρωτοβουλία είχε και μία μερική κάλυψη εκ μέρους της ΕΕ. «Σήμερα, η Βιέννη εμφανίζεται να δρα μονομερώς»σημειώνουν, εκφράζοντας την ανησυχία τους, κοινοτικοί κύκλοι.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία έχει εσχάτως σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της στο Προσφυγικό, έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο μετά την απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα να επιβάλλει οροφή τόσο στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου που θα δέχεται (80 ημερησίως) όσο και στον αριθμό των μεταναστών των οποίων τη διέλευση θα επιτρέπει (3.200 ημερησίως).

Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα σύνορα Ελλάδος - πΓΔΜ για τους Αφγανούς, αφού νωρίτερα η Σερβία, που βρίσκεται βορειότερα επί του ιδίου διαδρόμου είχε προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο. Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν να πλησιάζει πλέον πολύ επικίνδυνα το σενάριο του σφραγίσματος των βορείων συνόρων της χώρας, όσο μάλιστα δεν προχωράει η συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας.

Η εμπλοκή στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση. Αυτός ήταν ο λόγος που συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το Προσφυγικό υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων (Εξωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας.

Η Αθήνα, σύμφωνα τόσο με κοινοτικές όσο και με ελληνικές διπλωματικές πηγές, έχει καθυστερήσει δραματικά να προσεγγίσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες θα έπρεπε να έχει στενότερη συνεργασία αντί να αφήσει ανοιχτό το πεδίο στην Αυστρία. Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη από πέρυσι το φθινόπωρο, όταν είχε πραγματοποιηθεί η μίνι - Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια στις Βρυξέλλες. Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, συμφωνήθηκε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ να συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες με το σκοπιανό ομόλογό του. Η κίνηση αυτή όμως έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Η Βιέννη κινείται πολύ δυναμικά. Μόλις τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ αντιστοίχως, ανακοίνωσαν ότι η χώρα τους συγκαλεί διάσκεψη για την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου για συντονισμό των θέσεων των βαλκανικών χωρών για την προσφυγική κρίση. Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, πΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, όχι όμως και η Ελλάδα.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης των αρχηγών των αστυνομικών αρχών από τις Αυστρία, Σερβία, Κροατία, πΓΔΜ, Σλοβενία στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου. Σε αυτή συμφωνήθηκε μία σειρά μέτρων με σημαντικότερο όλων αυτό για ένα έγγραφο καταγραφής  το οποίο θα εκδίδεται από τις αρχές των Σκοπίων, η οποία είναι η πρώτη χώρα εισόδου στον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων. Το έγγραφο αυτό θα σφραγίζεται από τις αρχές όλων των χωρών και θα θεωρείται ως το μόνο έγκυρο έγγραφο για να μπορούν οι πρόσφυγες να διέρχονται τον διάδρομο.

Deutsche Welle: Ανταρσία εναντίον της Μέρκελ;


Το προσφυγικό θέτει τo Βερολίνο σε ολοένα μεγαλύτερες δοκιμασίες. Οι Χριστιανοκοινωνιστές απειλούν και πάλι με συνταγματική προσφυγή εναντίον της κυβέρνησης που συμμετέχουν. Κλίμα πογκρόμ από το AfD καταγγέλει το SPD.
Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη γερμανίδα καγκελάριο. Η βαυαρική κυβέρνηση συγκαλείται το πρωί υπό τον τοπικό πρωθυπουργό και πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Χορστ Ζέχοφερ για να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού για την πολιτική που ασκεί στο προσφυγικό. Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Πολλές φορές στο παρελθόν ο Ζέχοφερ, το κόμμα του οποίου συμμετέχει μαζί με το αδελφό Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό στην κεντρική κυβέρνηση του Βερολίνου, απείλησε με προσφυγή χωρίς όμως να το έχει πράξει.
«Casus belli για την καγκελάριο»
Για κλίμα πογκρόμ στη Γερμανία από το AfD προειδοποιεί ο Τόμας Όπερμαν (SPD)
Για κλίμα πογκρόμ στη Γερμανία από το AfD προειδοποιεί ο Τόμας Όπερμαν (SPD)
Αυτή τη φορά η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη δεδομένου ότι αρχές Μαρτίου συγκαλείται και πάλι εκτάκτως το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ μαζί με την Τουρκία για την εξεύρεση λύσης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα και για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ δοκιμάζεται σε τοπικές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια. Ήδη ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η βαυαρική κυβέρνηση αποφασίσει υπέρ της προσφυγής, τότε κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός. «Τυχόν προσφυγή θα ήταν για την καγκελάριο casus belli», είπε ο Όπερμαν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδα Bild. «Αναρωτιέμαι πώς η καγκελάριος θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να απολύσει τους υπουργούς από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα».
Ο αντιπρόεδρος του SPD Τόμας Στέγκνερ εκφράστηκε πιο έντονα χαρακτηρίζοντας ενδεχόμενη προσφυγή ενός κόμματος που ανήκει σε κυβερνητικό συνασπισμό εναντίον του ίδιου του συνασπισμού ως ένα είδος «πολιτικής σχιζοφρένειας». «Εάν η βαυαρική κυβέρνηση το αποφασίσει, τότε είναι time to say goodbye».

Επιμονή στο ευρωπαϊκό χαρτί
Η πρόεδρος της AfD Φράουκε Πέτρι παραδέχθηκε ότι μέλη του κόμματός της συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες εναντίον προσφύγων
Η πρόεδρος της AfD Φράουκε Πέτρι παραδέχθηκε ότι μέλη του κόμματός της συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες εναντίον προσφύγων
Η ίδια η καγκελάριος παρά τις πιέσεις που δέχεται ακόμη και μέσα από το ίδιο της το κόμμα για να περιοριστεί ο αριθμός προσφύγων συνεχίζει να εμμένει στην ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος. Μιλώντας χθες βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της στο κρατίδιο Ρηνανία Παλατινάτο αποθάρρυνε όσους ελπίζουν σε αλλαγή πολιτικής. «Είμαι πεπεισμένη ότι στο επόμενο συμβούλιο κορυφής με την Τουρκία (…) και στη συνέχεια μεταξύ μας θα προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω». Η Μέρκελ έκανε αναφορά και στις ευρωπαϊκές αξίες. «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί πώς η ΕΕ συμπεριφέρεται στους γείτονές της. Εάν η κοινότητα των 500 εκ. κατοίκων δεν ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, δεν μπορεί να επικαλείται και να ζητά από άλλους την τήρηση των αξιών».
Στο μεταξύ η πρόεδρος του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Φράουκε Πέτρι παραδέχθηκε ότι ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος που διαμαρτύρονταν και παρεμπόδιζε πούλμαν με πρόσφυγες στην πόλη Κλάουζνιτς ήταν και μέλη του κόμματός της. Η άνοδος της δύναμης του AfD, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με ορατό το ενδεχόμενο να στείλει βουλευτές και στα τρία τοπικά κοινοβούλια προβληματίζει τη γερμανική πολιτική τάξη. Ο Τόμας Όπερμαν από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατηγόρησε το AfD ότι προκαλεί κλίμα πογκρόμ. «Το AfD διαιρεί τη χώρα, ξεσηκώνει τους ανθρώπους, τον έναν εναντίον του άλλου. Τέτοιες φωνές ακούσαμε στο τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».
SZ, dpa, reuters, afp/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Το σχέδιο εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα


Εάν το
 «σχέδιο Grexit» ήταν εκείνο που άναψε το φιτίλι για την αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης, το «σχέδιο των Visegrad» ίσως και να είναι αυτό που θα δώσει τη χαριστική βολή σε μια ήδη αποπροσανατολισμένη και αποδυναμωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.Τα Σκόπια κι η Σερβία κλείνουν τον Βαλκανικό Διάδρομο – κατ’ αρχήν – για τους Αφγανούς πρόσφυγες, η Σλοβενία και η Βουλγαρίαστέλνουν τον στρατό να φυλάει τα μεθοριακά περάσματα και η Αυστρία συγκαλεί αύριο διάσκεψη «προθύμων» για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών επιβάλλοντας ταυτόχρονα ελέγχους σε 11 σημεία των συνόρων της με τη Σλοβενία και την Ιταλία: 
Είναι το σχέδιο των κλειστών συνόρων και της ντε φάκτο κατάλυσης της συνθήκης Σένγκεν – ένα σχέδιο, που μπήκε σε εφαρμογή την επαύριο κιόλας των περί του αντιθέτου διακηρύξεων από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και, όπως δείχνουν όλες οι κινήσεις και πληροφορίες, θα ξεδιπλωθεί πλήρως μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Σφραγίζουν τον Βαλκανικό Διάδρομο
Η εικόνα που υπάρχει στα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι πως η, μονομερής και εκτός κάθε ευρωπαϊκής συνεννόησης, επιχείρηση σφραγίσματος του Βαλκανικού Διαδρόμου και εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα έχει ήδη δρομολογηθεί και έχει ορίζοντα κλιμάκωσης την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Πρωτοστάτες και σιωπηλοί πρωταγωνιστές της εν λόγω επιχείρησης παραμένουν οι «4» του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), με την Αυστρία να αναλαμβάνει ανοιχτά πλέον ρόλο συμμάχου και συντονιστή, τη Σλοβενία να ακολουθεί και τη Γερμανία απλώς να παρακολουθεί αδύναμη τους πρώην «δορυφόρους» της να στήνουν το νέο «κλαμπ» των Βαλκανίων εκτός κάθε ευρωπαϊκής αρχής και συνθήκης.
Το «πρωτόκολλο του Ζάγκρεμπ»
Οι κινήσεις των «σκληρών» της κεντρικής Ευρώπης είναι πλέον καθαρές και συντονισμένες, με σαφή στόχο να προλάβουν τη διόγκωση του προσφυγικού κύματος που αναμένεται εντός του Μαρτίου: Αξιωματούχοι της αστυνομίας από τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Κροατία, την Σερβία και την ΠΓΔΜ  συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ζάγκρεμπ και εκπόνησαν πρωτόκολλο «κοινής δράσης για τη διαλογή και καταγραφή προσφύγων στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας», εκπρόσωποι των εν λόγω χωρών θα συναντηθούν εκ νέου αύριο στη διάσκεψη των δυτικών Βαλκανίων που έχει συγκληθεί στη Βιέννη με καθαρό προσανατολισμό τη ντε φάκτο μεταφορά των ευρωπαϊκών συνόρων στη μεθόριο Σκοπίων – Ελλάδας – Βουλγαρίας, ενώ αργά χθες τη νύχτα και το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε διάταγμα που προβλέπει την ανάπτυξη, για ένα τρίμηνο, στρατού που θα συνδράμει τη συνοριοφυλακή στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών.
Ο «σταθμός» της 1ης Μαρτίου
Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα του Βελιγραδίου «Ντάνας», «το τελικό σφράγισμα των συνόρων στη γραμμή Ελλάδας - ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας θα ξεκινήσει σταδιακά, από βορρά, την 1η Μαρτίου» και «θα αφορά κατ’ αρχήν τους Ιρακινούς πρόσφυγες, στη συνέχεια τους Αφγανούς και τέλος τους Σύρους».
Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας, και με περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους ήδη στην Ειδομένη, η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί διεξόδους προσωρινής ανακούφισης και διαχείρισης της κρίσης τουλάχιστον έως τη νέα σύνοδο κορυφής της 6ης Μαρτίου.
Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν οι – σαφώς περιορισμένες – εναλλακτικές και αποφασίστηκε, στο διπλωματικό επίπεδο, να υπάρχει ανοιχτή γραμμή με την ευρωπαϊκή προεδρία της Ολλανδίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 
Παράλληλα, αναζητούνται όλοι οι διαθέσιμοι χώροι εκτάκτου ανάγκης για την προσωρινή (;) εγκατάσταση των προσφύγων που ήδη εγκλωβίζονται σε ελληνικό έδαφος, με πλήρη επίγνωση ωστόσο ότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες και ότι το Plan B της Ευρώπηςπροβλέπει απλώς «ανθρωπιστική βοήθεια» προς την Αθήνα για να φιλοξενήσει τους… μη επιθυμητούς στην «αλληλέγγυα Ευρώπη» πρόσφυγες…

Ασφαλιστικό: Ο ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ


Το επιχείρημα της κυβέρνησης "για όλα φταίνε οι άλλοι" και "δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που οι άλλοι δημιούργησαν τα τελευταία 40 χρόνια", ξεφτίζει κάθε μέρα που περνάει. Oι κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις κατανοούν η μία μετά την άλλη, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Οχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί τα στελέχη της δεν έχουν την ικανότητα ούτε τη γνώση να τα λύσουν.

     Τα λόγια ότι "η πολιτική μας έχει ταξικό πρόσημο" και ότι "μεταφέρουμε το βάρος στα υψηλά εισοδήματα", που πιπιλάνε σαν καραμέλα Τσακαλώτος και Σία και επαναλαμβάνει ο  απίθανος Αλεξιάδης, που κλείνει τα μάτια στην φοροαποφυγή, πλέον δεν πείθει κανένα, αφού η κυβέρνηση το μόνο που καταφέρνει είναι να ισοπεδώνει το εισόδημα.
     Βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την κατάσταση, όχι από τα λάθη των άλλων αλλά από τα λάθη της κυβέρνησης, που σε ένα χρόνο κατάφερε να ζημιώσει τη χώρα όσο δεν τη ζημίωσαν οι άλλοι σε 40 χρόνια.
     Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση μετά τον Αύγουστο υιοθέτησε μέτρα που ξόρκιζε: αύξησε το ΦΠΑ στα τρόφιμα, αύξησε το ΦΠΑ στην εστίαση, αύξησε το ΦΠΑ στις μεταφορές, αύξησε το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα νησιά. Επίσης επανέφερε την ειδική έκτακτη εισφορά στα προηγούμενα επίπεδα αφού δεν κατάφερε να διατηρήσει την έκπτωση του 30%, τρώγοντας έτσι κάθε μήνα περισσότερο από το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Επίσης αύξησε το φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις, την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.
     Τα περισσότερα από αυτά μέτρα δεν χρειάζονταν. Αλλωστε η καλή μας κυβέρνηση διαλαλούσε ότι δεν χρειάζονταν αφού συμφώνησε με τους δανειστές μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Αρα όχι νέα μέτρα. Όμως η πραγματικότητα αποδείχθηκε πιο σκληρή και λιγότερο επικοινωνιακή. Και οφείλεται στην αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν υπεισερχόμαστε σε θέματα τραπεζών, που το δημόσιο υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά, ούτε στο ότι η αξία των τραπεζών ξαναπέσε στο μισό αφού δεν υπάρχει καμία επιστοσύνη. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία!
     Ας δούμε άλλο ένα επίτευγμα της κυβέρνησης που προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του 2016, δηλαδή αυτόν που συνέταξε η ίδια. Όπως φαίνεται στην εικόνα στη σελίδα 59 του προϋπολογισμού ο Πίνακας 3.1 περιλαμβάνει τα Αποτελέσματα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2014 και τις εκτιμήσεις για το 2015 και προβλέψεις για το 2016.
     Στο νούμερο τέσσερα (4) υπάρχει το "Ισοζύγιο Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) εκτός Νοσοκομείων." Η κυβέρνηση παρέλαβε το ισοζύγιο των Ασφαλιστικών ταμείων θετικό κατά 697 εκατ. το 2014  και η ίδια εκτίμησε έλλειμμα 1,221 δισ. ευρώ για το 2015 και 1,044 δισ. ευρώ για το 2016.
     Δυστυχώς τα νούμερα "μιλούν" μόνα τους. Και για να μπορέσει η κυβέρνηση να μαζέψει το ξηλωμένο πουλόβερ έφερε αυτό το ασφαλιστικό-έκτρωμα, που μοιάζει με τον δικό της ΕΝΦΙΑ!
Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ