Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Η Τουρκία εκβιάζει σε προσφυγικό και Συρία


Η Τουρκία εκβιάζει σε προσφυγικό και Συρία
Του Κώστα Ράπτη
Ενίοτε οι εκβιασμοί αποτελούν πολύ αποδοτική διπλωματική πρακτική. Στην περίπτωση μάλιστα της Άγκυρας ο εκβιασμός είναι τριπλός και ασκείται προς ισάριθμες κατευθύνσεις ταυτοχρόνως.
Ο πρώτος εκβιασμός ασκείται προς την Ε.Ε. και προσωπικά την πολιτικά βαλλόμενη Angela Merkel ως προς την προσφυγική κρίση. Η επίσκεψη την περασμένη Παρασκευή του Τούρκου πρωθυπουργού Αhmet Davutoğlu στο Βερολίο (την ίδια ημέρα κατά την οποία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Frank-Walter Steinmeier) υπήρξε από αυτή την άποψη αποκαλυπτική. Το γεγονός ότι ο Davutoğlu επανέλαβε ενώπιον της Merkel την απαίτηση της αλλαγής καθεστώτος στη Δαμασκό και του αποκλεισμού των Κούρδων της Συρίας από τις διεθνείς συνομιλίες, παρακάμπτοντας την διακριτική αναφορά της καγκελαρίου στην ανάγκη πολιτικής επίλυσης των εντάσεων στο εσωτερικό της δικής του χώρας, και αποσπώντας παράλληλα υποσχέσεις για αύξηση της γερμανικής χρηματοδότησης της φιλοξενίας προσφύγων στην Τουρκία και για αδιατάρακτη δρομολόγησης της κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες στην ΕΕ. αποδεικνύει πόσο θεωρεί η Άγκυρα ότι ισχυροποιεί τη θέση της αυτός ο εκβιασμός. Τα όσα ακολούθησαν την εβδομάδα αυτά, με την γενικότερη ευρωπαϊκή κακοφωνία στο προσφυγικό ζήτημα, το τρίμηνο τελεσίγραφο της Κομισιόν προς την Αθήνα, επί απειλή διετούς αποβολής από τον Χώρο Schengen, η πολιτική προεργασία για ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, δείχνουν ότι αντιμέτωπη με πανικόβλητες ευρωπαϊκές ηγεσίες, η Τουρκία διατηρεί τη δυνατότητα να μένει στο απυρόβλητο και να ρυθμίζει την εκάστοτε ένταση του προβλήματος, το οποίο εσωτερικεύεται διαλυτικά από την Ε.Ε. 
Προληπτική εκκαθάριση στο εσωτερικό
Ο δεύτερος εκβιασμός ασκείται εντός των τουρκικών συνόρων, με την συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον κουρδικών πόλεων και την διακήρυξη των Τούρκων ιθυνόντων ότι δεν υφίσταται ορίζοντας πολιτικού διαλόγου ούτε με το εκτός νόμου PKK, ούτε με το κοινοβουλευτικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Η κλιμάκωση αυτή, που φαντάζει απερίσκεπτη σε συνθήκες πολλαπλής "πολιορκίας” της τουρκικής οικονομίας και πολιτικής,προκύπτει ως προληπτική κίνηση εκκαθάρισης του εσωτερικού μετώπου, σε συνθήκες συνολικής αναβάθμισης του κουρδικού παράγοντα, λόγω των εξελίξεων στη Συρία. Υπαγορεύεται επίσης από την επιθυμία καταπολέμησης της αυτοτελούς καταγραφής του κουρδικού στοιχείου στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό.
Το βέτο στην συμμετοχή του PYD στις διεθνείς συνομιλίες
Ο τρίτος εκβιασμός, που υπηρετείται από τους άλλους δύο, αφορά την αγωνία της Άγκυρας να διασώσει από την αποτυχία τις "νεοθωμανικές” φιλοδοξίες της για τη Συρία – σε μία συγκυρία που οι διαφαινόμενες συγκλίσεις των μεγάλων διεθνών παικτών απειλούν να αφήσουν την Τουρκία μόνη χαμένη της "επόμενης μέρας”.
Έτσι, το διπλωματικό θρίλερ και ο ρωστουρκικός φραστικός πόλεμος των τελευταίων 24ωρων σχετικά με τις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, οι οποίες προβλέπονται από το ψήφισμα της 18ης Δεκεμβρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν, εξ αναβολής, την Παρασκευή, κατέληξαν σε μία τουρκική διπλωματική νίκη, τη μη πρόσκληση εκπροσώπων του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας, που όμως απειλεί να εκτροχιάσει συνολικά την δυνατότητα εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Staffan de Mistura βρήκε έναν ιδιόμορφο τρόπο να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα την (μετετεθειμένη) εκκίνηση της διαδικασίας. "Μπορώ να σας πω εκ των προτέρων: μην εκπλαγείτε, θα υπάρξουν πολλές εντάσεις, πολλές αποχωρήσεις και προσελεύσεις, διότι έπεσε μια βόμβα ή κάποιος έκανε μια επίθεση, θα το δείτε να συμβαίνει. Δεν θα μας καταπλήξει αλλά είναι πιθανό να συμβεί. Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε το μομέντουμ” δήλωσε ο Ιταλό-σουηδός διπλωμάτης που πάντως είχε μόλις λάβει τις οδηγίες του. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry και της Ρωσίας Sergei Lavrov είχαν την ανάγκη έναρξης των συνομιλιών εντός του Ιανουαρίου, παρά τα ανοιχτά ερωτήματα για το ποιός θα προσκληθεί από την πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης. 
Η εμπλοκή αφορούσε κατά πρώτο λόγο την επιθυμία της Ανώτατης Επιτροπής Διαβουλεύσεων που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα στο Ριάντ υπό τις ευλογίες των Σαούντ να επιβάλλει την "πρωτοκαθεδρία και την αποκλειστικότητά της ως αντιπροσώπου της αντιπολίτευσης”, όπως φέρεται, σύμφωνα με το Foreign Policy να ενημέρωσε ο de Mistura το Συμβούλιο Ασφαλείας σε κεκλεισμένων ων θυρών συνεδρίασή του την περασμένη Πέμπτη. Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία που έχει υποδείξει η Ανώτατη Επιτροπή Διαβουλεύσεων περιλαμβάνει ως κύριο διαπραγματευτή τον Mohammed Alloush, πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης Jaish al-Islam την οποία Μόσχα και Δαμασκός χαρακτηρίζουν τρομοκρατική. Ο δε συντονιστής της Ανώτατης Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Συρίας Riad Hijjab εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για την εξόντωση στις 25 Δεκεμβρίου του στρατιωτικού ηγέτη της Jaish al-Islam, Zahran Alloush.
Όμως η μεγαλύτερη εμπλοκή αφορούσε την εκπροσώπηση ή μη του PYD με τον Τούρκο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu να απειλεί με μποϊκοτάρισμα της διαδικασίας από τη χώρα του και τον πρωθυπουργό της γείτονος Ahmet Davutoğlu να επιμένει κατά τις επαφές του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Joe Biden το κουρδικό αυτό μόρφωμα είναι το αυτό με το "τρομοκρατικό” ΡΚΚ και συνιστά μείζονα απειλή για την Τουρκία.
Η ρωσική διπλωματία προσπάθησε να παρακάμψει και τα δύο εμπόδια επιμένοντας να προσκληθούν στη Γενεύη και "εκπρόσωποι της συριακής κοινωνίας των πολιτών”, (εν οίς αντιπολιτευόμενες οργανώσεις ανεκτές από τη Δαμασκό και το PYD). Το μυστήριο διαλευκάνθηκε όταν ο de Mistura δημοσιοποίησε τον κατάλογο των προσκλήσεων – με παρουσία μόνο τον εγκεκριμένων από το Ριάντ οργανώσεων, οι οποίες μάλιστα αφήνουν ακόμη εκκρεμή τη συμμετοχή τους προβάλλοντας απαιτήσεις όπως η διακοπή των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία. Η Άγκυρα πανηγυρίζει.
Ρωσία και ΗΠΑ επιφυλάσσονται
Πάντως, Μόσχα και Δαμασκός έχουν κάθε λόγο να επιδείξουν υπομονή, καθώς η πραγματική διαπραγμάτευση δείχνει να διεξάγεται στα πεδία των μαχών όπου ο συριακός κυβερνητικός στρατός κατέλαβε τα τελευταία 24ωρα, με τη στήριξη δυνάμεων της Ρωσίας και του Ιράν, τις στρατηγικής σημασίας πόλεις της Ραμπία στο Βορρά (όπου ήδη Ρώσοι κομμάντος φέρεται να αναζητούν τον Τούρκο πράκτορα Alparslan Çelik, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο του Ρώσου πιλότου Oleg Peshkov στις 24 Νοεμβρίου) και Σέιχ Μισκίν στον νότο. 
Αλλά και ο Biden στην Άγκυρα μολονότι κολάκευσε τους οικοδεσπότες του εξαπολύοντας μύδρους κατά του ΡΚΚ, δηλώνοντας ότι ΗΠΑ και Τουρκία είναι έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους αν δεν προκύψει η ευκταία πολιτική λύση στη Συρία και δείχνοντας διάθεση συνεννόησης ως προς την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βάση της Μπασίκα στο βόρειο Ιράκ, δεν βρήκε πεδίο συμφωνίας σε ό,τι αφορά το PYD που η Ουάσιγκτον θεωρεί βασικό εταίρο στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Ήδη άλλωστε αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο του Καμισλί στην κουρδοκρατούμενη περιοχή της Συρίας.
Τα λοιπά θα κριθούν κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής Centcom αντιπτέραρχου Charles Brown σε Άγκυρα και Ντιγιάρμπακιρ στις αρχές Φεβρουαρίου. Όσο για τον Davutoğlu, θα σπεύσει στο Ριάντ την Παρασκευή για την εξέταση "διμερών και περιφερειακών ζhτημάτων”.

Ρέντσι: «Υπάρχει κίνδυνος να μείνουν μόνο ερείπια από την Ευρώπη» - Ανγκελα και Φρανσουά τα λένε και εγώ τα μαθαίνω από τον Τύπο


Ρέντσι: Ανγκελα και Φρανσουά τα λένε και εγώ τα μαθαίνω από τον Τύπο
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, θα επισκεφθεί την Παρασκευή το Βερολίνο όπου, θα συναντηθεί με την καγκελάριο  

Τη δυσαρέσκειά του για το «ντουέτο» Γερμανίας-Γαλλίας που αφήνει στο περιθώριο την Ιταλία, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μείνουν μόνο ερείπια από τον πολιτισμό της Ευρώπης, σαν και εκείνα των Μάγια.

«Μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ βλέπουμε τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει τον εαυτό της και να μείνουν μόνο ερείπια, σαν και εκείνα του πολιτισμού των Μάγια» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται με σαφήνεια σε σημεία διαφωνίας με το Βερολίνο και εξηγεί: «Ενα από τα σημεία διαφωνίας είναι η συμπεριφορά της Γερμανίας, η οποία ξεκινά κάθε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μια διμερή συνάντηση με τους Γάλλους. Θα ήμουν ευγνώμων αν η Ανγκελα και ο Φρανσουά (Ολάντ) ήταν σε θέση να λύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει».

«Αν κάποιος, για παράδειγμα, αναζητά μια ευρωπαϊκή στρατηγική για να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων, δεν είναι αρκετό η Ανγκελα να τηλεφωνεί στον Φρανσουά και στην συνέχεια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εγώ να τα μαθαίνω όλα μετά, από τον Τύπο» αναφέρει ο Ρέντσι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να μεταβεί την Παρασκευή στο Βερολίνο όπου και θα συναντηθεί με την καγκελάριο.

«Αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, πρέπει να σώσουμε και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «όταν μιλάμε για Ευρώπη δεν μπορούμε να δίνουμε κεντρική θέση στην ιδεολογία του 0,1% ή 0,2% του ελλείμματος, αλλά χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην κληρονομιά και στο κοινό μας μέλλον».

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, ο ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι «πρέπει να ελεγχθούν καλύτερα τα ευρωπαϊκά σύνορα», αλλά η λήψη της απόφασης σχετικά με το ποιος θα πρέπει να μείνει και ποιος πρέπει να επαναπατρισθεί «δεν μπορεί να αποτελεί αρμοδιότητα της κάθε χώρας μεμονωμένα, αλλά να λαμβάνεται εξ ονόματος και για λογαριασμό της Ευρώπης».

Οπως τονίζει η εφημερίδα Corriere della Sera στην προδημοσίευσή της, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης παραδέχεται ότι στο παρελθόν η Ρώμη δεν προχώρησε στην καταγραφή όλων των μεταναστών, δηλώνοντας, όμως, αμέσως μετά, ότι «στο μεταξύ η Ιταλία άνοιξε τα hotspot στην Σικελία και ετοιμάζεται να ανοίξει ένα άλλο σε βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας».

«Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και όχι βιαστικές αποφάσεις», συμπληρώνει ο επικεφαλής του ιταλικού κεντροαριστερού κόμματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ραντεβού στην Agrotica δίνουν οι αγρότες - Μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη


Ραντεβού στην Agrotica δίνουν οι αγρότες
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν για την Πέμπτη οι αγρότες από όλα τα μπλόκα εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica το απόγευμα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστολου.
Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στην πλατεία ΧΑΝΘ, πολύ κοντά στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνουν στις 7 μ.μ. τα εγκαίνια της έκθεσης.
Ωστόσο, το μπλόκο των Τεμπών, σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισε να μην πάει συντεταγμένα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών, αλλά να κλιμακώσει τον αγώνα με πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Επίσης, το μπλόκο των Τεμπών συζητά το ενδεχόμενο να καλέσει το Σάββατο εκ νέου εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα στα Τέμπη, προκειμένου να υπάρξει ο τελικός συντονισμός των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι συνεδρίασαν επίσης την Τετάρτη, έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.
Οι φωνές για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πληθαίνουν συνεχώς, ενώ οι αγρότες του Προμαχώνα, που έχουν και την σκληρότερα στάση μέχρι στιγμής, έκλεισαν σήμερα επ' αόριστον το τελωνείο της περιοχής με αποτέλεσμα ήδη να έχει δημιουργηθεί ουρά φορτηγών πολλών χιλιομέτρων.
Την Πέμπτη θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ. Από το Σάββατο θα αυξηθούν οι ώρες αποκλεισμού και μάλιστα χωρίς διακοπή, ενώ από την Κυριακή υπάρχει σκέψη να ζητηθεί η συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμοτείχου και ενδεχομένως της Ροδόπης προκειμένου να επιτευχθεί η σε 24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων.
Μέχρι στιγμής πάντως και παρά τις όποιες μετριοπαθείς φωνές οι αγρότες αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό εάν πρώτα δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές στην φορολογία τους.
Τρακτέρ στην Αθήνα
Εν τω μεταξύ, περίπου 80 αγροτικά μηχανήματα είναι παραταγμένα στη λεωφόρο Μαρκοπούλου, κοντά στην Αττική Οδό. Οι αγρότες δεν έχουν αποκλείσει το δρόμο και σύμφωνα με την Τροχαία δεν υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία.
Newsroom ΔΟΛ

Στα δημοσιονομικά «κενά» του 2016 το πλεόνασμα του 2015


Θα ζητηθεί από τους δανειστές η διαφορά να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη «τρύπας» από τη μη επιβολή μέτρων

REUTERS/LEONHARD FOEGER
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στη δευτερολογία του στη Βουλή ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ αντί ελλείμματος 0,25% που είναι ο μνημονιακός στόχος.

Του Θάνου Τσίρου 
ttsiros@naftemporiki.gr
Ως διαπραγματευτικό όπλο με στόχο να αποφύγει την επιβολή πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2016 θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στη δευτερολογία του στη Βουλή ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ αντί ελλείμματος 0,25% που είναι ο μνημονιακός στόχος.
Αυτή η διαφορά του 0,65% ισοδυναμεί με περισσότερο από 1,1 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση το οικονομικό επιτελείο θέλει να πάρει στα χέρια του τα οριστικά στοιχεία που θα πιστοποιούν το «εύρημα» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για καλύτερη εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού, θα ζητηθεί από τους δανειστές να δεχτούν ότι η διαφορά θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη «τρύπας» που αναμένεται να δημιουργηθεί λόγω της μη επιβολής προγραμματισμένων μέτρων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκταση αυτής της «τρύπας» για το 2016 ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ και προκύπτει είτε από μέτρα που θα αποδώσουν λιγότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί είτε από μέτρα η εφαρμογή των οποίων είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσει.
«Η εκτίμηση ότι θα είχαμε πρωτογενές έλλειμμα το 2015 κατά 0,25% του ΑΕΠ (σ.σ.: κατά 439 εκατ. ευρώ) τώρα αναθεωρείται και κλείνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4%» δήλωσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που σημαίνει ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Το μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι σε περίπτωση υπέρβασης του βασικού δημοσιονομικού στόχου, η διαφορά θα διατίθεται σε ποσοστό 30% για την εξυπηρέτηση του χρέους και σε ποσοστό 30% για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Στην προκειμένη περίπτωση, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διαφορά σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος να μην αξιοποιηθεί με βάση το «γράμμα» του μνημονίου αλλά να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των κενών που μπορεί να προκύψουν κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 εξαιτίας των ακόλουθων λόγων:
1. Για το 2016 έχει προϋπολογιστεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο στόχος δεν θα επιτευχθεί, καθώς η πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου μεταξύ άλλων επικαλείται αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις λόγω και του μεταναστευτικού. Η απόκλιση έναντι του στόχου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 300 εκατ. ευρώ.
2.  Στο φορολογικό εκκρεμούν τέσσερις παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να αποδώσουν μέσα στο 2016 περισσότερα από 370 εκατ. ευρώ. Οι τέσσερις παρεμβάσεις είναι οι εξής:
* Η αναδρομική αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων από την 01/01/2015. Εχουν προϋπολογιστεί έσοδα 142 εκατ. ευρώ, ενώ το μνημόνιο αναφέρει ότι για τα ενοίκια που αποκτήθηκαν μέσα στο 2015 θα πρέπει ο συντελεστής να αυξηθεί στο 15% (από 11% σήμερα) για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% σήμερα για τα εισοδήματα πάνω από το συγκεκριμένο όριο.
* Η εξασφάλιση επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο κ. Τσακαλώτος έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτά τα χρήματα να εξασφαλιστούν από την αλλαγή στην κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016.
* Στον προϋπολογισμό του 2016 έχουν εγγραφεί έσοδα 110 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των αγροτών. Με δεδομένα τα μπλόκα σε όλη τη χώρα λόγω του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την επιβολή και των φορολογικών μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο εις βάρος των αγροτών.
* Εκτός από την αύξηση του φόρου στα κρασιά, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό που άφησε η μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Το κενό του ΟΠΑΠ
Ο λογαριασμός των «κενών» φουσκώνει ακόμη περισσότερο και λόγω των VLTs. Από την επέκταση της συμμετοχής του Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,65% από τις παιχνιδομηχανές (VLTs) έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό προσδοκώμενα έσοδα 100 εκατ. ευρώ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν εξελίξεις που να δημιουργούν την προσδοκία ότι το συγκεκριμένο ποσό θα εισπραχθεί.

Απειλή εξόδου από τη Σένγκεν: Το νέο Grexit



Η πίεση προς την Ελλάδα να λύσει ζητήματα που αφορούν στη φύλαξη των συνόρων έρχεται την ώρα που η αξιολόγηση παραμένει στον αέρα και ενώ το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά και Ανατολής και Δύσης, στην Ευρώπη γίνεται όλο και μεγαλύτερο

Η απειλή έξωσης της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν επανέρχεται με ένα προφανή στόχο: Να πιεστεί η χώρα μας προκειμένου να λύσει άμεσα ζητήματα που σχετίζονται με τη φύλαξη των συνόρων της. Η συζήτηση όμως λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις και δημιουργεί αλυσιδωτές επιπλοκές την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει το προσφυγικό με την όχι και τόσο “ευρωπαϊκή” λογική “μακριά από εμάς και όπου θέλει ας είναι”.
AdTech Ad
Η χώρα έχει τρεις μήνες διορία να λύσει προβλήματα που σχετίζονται με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν συμπίπτει σε πολλά σημεία με το δημοσίευμα της Le Monde για σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Ερχεται επίσης μετά το περίφημο άρθρο στους Financial Times για “ανταλλαγή” του χρέους με τη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα.
Και ενώ η συζήτηση για το χρέος συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που βρίσκεται στον αέρα (με το ΔΝΤ να δημιουργεί νέα προβλήματα πιέζοντας για πιο σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό), το ζήτημα αυξάνει τους πονοκεφάλους για την ελληνική κυβέρνηση που αντέδρασε έντονα: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι σε ένα μήνα η Ελλάδα θα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, υπενθύμισε τον καθοριστικό παράγοντα Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και διεμήνυσε ότι το blame game ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό.
Στο συγκεκριμένο θέμα, της Σένγκεν δηλαδή, η Ελλάδα δεν είναι πάντως μόνη. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία επίσης δεν θέλουν συζήτηση για προσωρινό έστω κλείσιμο συνόρων. Σκληρή στάση κρατούν χώρες του Βορρά αλλά και της πάλαι πότε ανατολικής Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά και Δύσης και Ανατολής γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Η Γερμανία βρίσκεται κάπου στη μέση, εγκλωβισμένη κι εκείνη στα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής καχυποψίας που και η δική της πολιτική εμμονή στη λιτότητα και την ηθικολογία δημιούργησε: Στη Βαυαρία ακολουθούν το δανέζικο παράδειγμα και ετοιμάζονται να αναβιώσουν το Αουσβιτς κατάσχοντας από τους πρόσφυγες τιμαλφή, ενώ παράλληλα ζητούν έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν, προκαλώντας πονοκέφαλο στη Μέρκελ που για λόγους αρχής αλλά και πολιτικού πραγματισμού δε θα ήθελε περιορισμούς στη διακίνηση ανθρώπων και κυρίως κεφαλαίων. Η Σένγκεν είναι μία πολιτική αλλά και οικονομική κατάκτηση της Ευρώπης.
Αντίστοιχη απειλή για έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν είχε εκφραστεί και το Δεκέμβριο, με κύριο στόχο τότε να σπεύσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει τη δημιουργία των hot spots αλλά και να αποδεχθεί την παρουσία της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ και πάλι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είχε και πάλι κολλήσει λίγο πριν το δεύτερο πακέτο μέτρων που τελικά ψηφίστηκε στις 11 του μήνα. Η Ευρώπη που αντιμετωπίζει το προσφυγικό κοντόφθαλμα ως ένα ζήτημα αστυνομικής φύσεως έπαιξε και μοιάζει διατεθειμένη να παίξει ξανά με τη φωτιά. Η απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν είναι το νέο Grexit: Ένας εκβιασμός που ακόμη και εάν αποτελεί μπλόφα, έχει ήδη δημιουργήσει μείζονα προβλήματα και διακινδυνεύει την ευρωπαϊκή ύπαρξη. Και το ερώτημα είναι για ποιους τελικά στόχους χρησιμοποιείται.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ανεβαίνει η θερμοκρασία - Περαιτέρω βελτίωση του καιρού


Περαιτέρω βελτίωση του καιρού αναμένεται σήμερα, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
kairos
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες αναμένονται κυρίως στα δυτικά και τα νότια.
Αναλυτική πρόγνωση του καιρού
Μακεδονία, Θράκη
καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -01 (μείον ένα) έως 14 βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις στα βόρεια 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 17 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία από το μεσημέρι στα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες.
Άνεμοι: στα βόρεια νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 16 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
καιρός: λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 13 βαθμούς κελσίου.
- See more at: http://www.matrix24.gr/2016/01/aneveni-i-thermokrasia-5/#sthash.izoL8DQU.dpuf

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Σχέδιο: πρόσφυγες για χρέος


Του Γιάννη Ξένου
Σαν βόμβα έσκασε σήμερα το πρωί η είδηση ότι ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών πρότεινε στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης 300-400.000 προσφύγων/μεταναστών. Τις προηγούμενες μέρες προηγήθηκε μπαράζ δημοσιευμάτων ότι Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο προωθούν την έξωση της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις της αυστριακής ΥΠΕΣ, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπεμφθεί από τη Σένγκεν. Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά παριστάνει την έκπληκτη, ότι αυτά είναι εξωφρενικά πράγματα που ποτέ δεν πρόκειται να δεχθεί. Η συνηθισμένη τακτική των Συριζαίων, αρχικά να παριστάνουν τους έκπληκτους με τα σχέδια των Ευρωπαίων, αλλά σταδιακά να αποκαλύπτεται ότι η ελληνική πλευρά συζητά πάνω σε αυτά.
Σήμερα δημοσιεύτηκε άρθρο γνώμης στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς όπου παρουσιάζεται η «ευφυής» ιδέα που επωάζεται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η Ελλάδα να δεχθεί να σφραγιστούν τα βόρεια σύνορά της, προκειμένου να σταματήσουν οι ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη και να δημιουργηθούν «κέντρα φιλοξενίας» εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Το αντάλλαγμα που θα δώσουν οι Γερμανοί είναι η ελάφρυνση του χρέους. Το δημοσίευμα πάει ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενο ότι η Γερμανία μπορεί να πείσει και τους άλλους δανειστές της Ελλάδας να δεχθούν μείωση του ελληνικού χρέους, αν η Ελλάδα δεχθεί να μετατραπεί σε χώρο εγκλωβισμού των προσφύγων.
Τρίτο χτύπημα, δημοσιεύτηκε επιστολή του Γιουνκέρ στον Σλοβένο πρωθυπουργό στην οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται υπέρ της πρότασής του Σλοβένου πρωθυπουργού για ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα, ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς τον βορρά. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός παρουσίασε σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν εδώ, για να ανακουφιστούν οι χώρες διέλευσης και στην τελική η Αυστρία και η Γερμανία. Ο Γιουνκέρ προτείνει να προχωρήσουν οι διμερείς συμφωνίες με την ΠΓΔΜ, προκειμένου ευρωπαϊκές αστυνομικές δυνάμεις να αναλάβουν τη φύλαξη των συνόρων Ελλάδος – ΠΓΔΜ.
Το τριπλό χτύπημα από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης με την απαραίτητη συνδρομή του αγγλοσαξονικού παράγοντα, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η θηλιά σφίγγει γύρω από την Ελλάδα προκειμένου να αποδεχτεί το σφράγισμα των βόρειων συνόρων της. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αποδέχτηκε ότι ο μόνος υπεύθυνος για τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που καταφτάνουν στην Ευρώπη είναι αποκλειστικά η Ελλάδα, που δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της. Αφήνεται στο απυρόβλητο η Μέρκελ που τους προσκάλεσε και η Τουρκία που, ενώ παίρνει ενισχύσεις δισεκατομμυρίων από την ΕΕ, παράλληλα έχει στήσει ένα χρυσοφόρο δίκτυο διακίνησης, το οποίο αποσταθεροποιεί πρώτα από όλους την Ελλάδα. Η Κομισιόν που εμφανίζεται τόσο αυστηρή έναντι της Ελλάδος, έχει ικανοποιήσει στο ελάχιστο τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα ότι θα την βοηθήσει για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της, αφού από τα 1.800 άτομα της Frontex που υποσχέθηκε έχει στείλει τα μισά και ούτε το ένα τρίτο από τα πλοία που είχαν συμφωνηθεί.
Με δόλωμα την ελάφρυνση του χρέους η ΕΕ μας στήνει μια παγίδα που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας το ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους ως μόνη σανίδα σωτηρίας της, ως τον μόνο στόχο που η επίτευξη του μπορεί μερικώς να χρυσώσει το χάπι των δεινών που έχει προκαλέσει αυτόν τον έναν χρόνο, γίνεται εξαιρετικά προβλέψιμη και διαχειρίσιμη από την ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι ο Τσίπρας, προκειμένου να κερδίσει χρόνο παραμονής στην εξουσία, αποδέχεται ακόμα και τη μετατροπή της χώρας σε απέραντο hot spot, αν του δοθεί σαν αντάλλαγμα μια μικρή ελάφρυνση του χρέους. Γι’ αυτό οι θεατρινισμοί των Συριζαίων ότι τάχα πέφτουν από τα σύννεφα από τη δημοσιοποίηση τέτοιων σχεδίων, δεν μας πείθουν. Οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά έχουν προχωρήσει, άλλωστε ο ίδιος ο Τσίπρας πριν από ζητούσε επιείκεια ως προς την εφαρμογή του μνημονίου μιας και το κύριο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού έχει πέσει στην Ελλάδα.
Και βέβαια όλη η καμπάνια για τους πρόσφυγες με τον τρόπο που διεξάγεται, τις παρεμβάσεις των μουσουλμανικών «μη κυβερνητικών οργανώσεων» στα νησιά και τα ελληνικά σύνορα ορθάνοιχτα, όπως και οι συχνές «επισκέψεις» της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο με αίτημα να «πέσει ο φράχτης», εντάσσονται στην ίδια λογική.
Το ζητούμενο λοιπόν για κυβέρνηση και ΕΕ είναι πως θα πλασαριστεί με τον κατάλληλο τρόπο (δηλαδή η σωστή η δοσολογία τρόμου ότι θα μας πετάξουν από την Ένωση σε συνδυασμό με κάποια δισ. ευρώ ελάφρυνσης χρέους και πρόσθετης βοήθειας) το σχέδιο «πρόσφυγες για χρέος», για να προκαλέσει τις μικρότερες αντιδράσεις στην ελληνική κοινή γνώμη και να μην αποτελέσει την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής απέναντι στον Σύριζα.

Οι αγρότες δεν συζητούν εάν δεν αποσυρθούν τα μέτρα




Σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνουν οι αγρότες. Ηδη κατά μήκος των οδικών αρτηριών της χώρας έχουν παραταχθεί περί τα 10.000 τρακτέρ. Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας ανακοίνωσαν πρώτοι χθες ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, αν δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, και ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με καθημερινούς εξάωρους αποκλεισμούς δρόμων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αγρότες που συσκέφθηκαν στη Σίνδο. «Τα βλέμματά μας τώρα είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υπουργός θα παραστεί αύριο στα εγκαίνια της Agrotica, και εμείς θα πραγματοποιήσουμε συλλαλητήριο», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Χρήστος Γκόντιας, επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που θα προχωρούν εναλλάξ σε συμβολικό κλείσιμο των δρόμων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ. Στη Σίνδο, 64 μπλόκα από όλη τη χώρα συναποφάσισαν επίσης να μη συναντήσουν τον πρωθυπουργό, εκτός αν αποσύρει το νομοσχέδιο. «Αλλωστε, επίσημα δεν έχουμε δεχθεί καμία πρόταση από τον κ. Τσίπρα», αναφέρουν αγροτικοί κύκλοι, που περίμεναν με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Από τη συνάντηση στη Σίνδο αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι συνεδρίαζαν έως αργά το βράδυ της Τρίτης. Πάντως, όλες οι πλευρές διαμηνύουν ότι, παρά τις διαφορές τους, θα κρατήσουν ενιαία στάση.

Στο μεταξύ, τα μπλόκα πολλαπλασιάζονται. Στο τελωνείο του Προμαχώνα είναι συγκεντρωμένα πάνω από 1.600 τρακτέρ, τα οποία προχώρησαν στο κλείσιμο του τελωνείου χθες το μεσημέρι. Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα στη Δράμα. Το πρώτο στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, όπου 600 τρακτέρ κατέλαβαν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο είναι στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο στα Μάρμαρα του Σκαρή. Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων από 800 τρακτέρ. Οι αγρότες της Κορινθίας, επίσης, άρχισαν να ανοιγοκλείνουν την παλαιά και νέα Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού.

Εκατοντάδες τρακτέρ έχουν παραταχθεί στις Ε.Ο. Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Στην Αχαΐα, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας. Αγρότες της Αιγιάλειας προχωρούν κάθε απόγευμα σε δίωρο αποκλεισμό της Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου. Στην Ηλεία, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στην Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, στους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου. Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έχουν σταθμεύσει τρακτέρ στην Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιωαννίνων, κοντά στο Μεσολόγγι, στον Αγιο Νικόλαο και στην Κανδήλα της Βόνιτσας, καθώς και στην περιμετρική οδό της Ναυπάκτου.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι Επτανήσιοι. Μπλόκο έξω από το Δημαρχείο και την Περιφέρεια της Κεφαλονιάς έστησαν αιφνιδιαστικά περίπου 50 τρακτέρ με κρεμασμένες μαύρες σημαίες. Αγρότες της Ζακύνθου αποφάσισαν να κατέβουν με τα τρακτέρ στην περιοχή της Λούμπας. Δεν έλειψαν και οι πιο ευφάνταστοι τρόποι διαμαρτυρίας. Στον Προμαχώνα οι αγρότες έκαναν σκετς τον «θάνατο του αγρότη», ενώ στην Πιερία οι συμμετέχοντες στα μπλόκα κατευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου οργάνωσαν αιμοδοσία, με σύνθημα «αντί να μας πιουν το αίμα, το δίνουμε για να σώσουμε μια ζωή».

http://www.kathimerini.gr/847193/article/epikairothta/ellada/sklhrainoyn-th-stash-toys-oi-agrotes

Με ευκολίες... πληρωμής οι φόροι του 2016

Από 1η Φλεβάρη ανοίγει η εφαρμογή για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος 2016, Μάιο πληρώνεται η πρώτη δόση για να «ελαφρυνθεί» το δεύτερο εξάμηνο. Τι άλλαξε στο έντυπο Ε1. Τον Αύγουστο παίρνει σειρά ο νέος φόρος ακινήτων.
Με ευκολίες... πληρωμής οι φόροι του 2016-Μάιο η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος
Πέρυσι μας βγήκε η... ψυχή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τον Σεπτέμβρη, χώρια που το δεύτερο εξάμηνο του έτους έπεσαν όλες οι υποχρεώσεις μαζεμένες, μπερδεύοντας τους φορολογούμενους όχι για το πια να πρωτο-πληρώσουν αλλά για το ποια να αφήσουν απλήρωτη.
Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κάνει στους φορολογούμενους μια χάρη. Μην πάει το μυαλό σας σε μειώσεις φόρων. Αυτά σε εποχές Μνημονίου αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.
Η χάρη που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους είναι να «σπάσει» τις φορολογικές υποχρεώσεις στη διάρκεια του έτους, να αρχίσουμε να πληρώνουμε από τον Μάιο μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει κι από κάτι μέχρι το τέλος του έτους. Αν δεν μπορεί να μειωθεί ο λογαριασμός, τουλάχιστον ας σπάσει σε πολλά κομμάτια.
Σωστή η απόφαση, το ποτήρι των φόρων όμως πικρό. Και θα γίνει όπως όλα δείχνουν πιο πικρό, καθώς το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση των εσόδων από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων το 2016 κατά 150 εκατ. ευρώ με παράλληλη ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα, γεγονός το οποίο – εφόσον δεν αλλάξει στη διαπραγμάτευση- στέλνει απευθείας τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στο 50%!
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι αναδρομικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για το 2015 δεν θα υπάρξει. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι για την αύξηση των εσόδων κατά 150 εκατ. ευρώ (χώρια τα 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων στους αγρότες και τα 140 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων στα ενοίκια τα οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2016) θα προκύψουν χωρίς αλλαγές στην κλίμακα και τους συντελεστές του 2015.
Όλα αυτά, τελούν υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές επομένως μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση, αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να κρατήσουμε είναι τις προθέσεις του κ. Αλεξιάδη. Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση, θα ξεκαθαρίσει απολύτως το τοπίο.

Φλεβάρη δηλώσεις, από Μάη οι δόσεις

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα λοιπόν και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ανοίξει την 1η Φεβρουαρίουακόμα και εάν είναι πρακτικά αδύνατο να υποβληθούν δηλώσεις αφού η προθεσμία για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών εκπνέει στις 15 Φεβρουαρίου. Ακόμα και έτσι όμως είναι σημαντικό να ανοίξει η εφαρμογή την 1η Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων στις 30 Απριλίου.
Στο μεταξύ, με διάταξη νόμου η οποία αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή, οι καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι στα τέλη Μαϊου (η πρώτη δόση), στα τέλη Ιουλίου (η δεύτερη) και στα τέλη Σεπτεμβρίου (η τρίτη).
Η έκπτωση φόρου για εφάπαξ εξόφληση, έχει στο μεταξύ καταργηθεί.
Από τον Αύγουστο παράλληλα, θα αρχίσει να εισπράττεται ο νέος φόρος ακινήτων ο οποίος δεν έχει αρχίσει ακόμα να σχεδιάζεται αλλά σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, θα έχει ως μοντέλο τον ΦΑΠ, με ένα σχετικά μικρό όμως αφορολόγητο και με μεταφορά του βάρους στα υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας , όπως σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης.
Από τον Αύγουστο λοιπόν, θα μας έρθει ο αντί-ΕΝΦΙΑ για να μας συνοδέψει έως το τέλος του έτους, μαζί με τα – ενδεχομένως αλλαγμένα- τέλη κυκλοφορίας.

Προετοιμασία

Άσχετα από το τι θα γίνει στο μέτωπο των φορολογικών αλλαγών, είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να ανοίξει τόσο νωρίς την εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά άλλωστε, είναι έτοιμο και το βασικό έντυπο Ε1 στο οποίο πέρυσι οι πειραματισμοί της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών επέβαλαν αλλαγές ακόμα και την ώρα που υποβάλλονταν οι δηλώσεις.
Οι αλλαγές στο Ε1 είναι οριακές σε σχέση με πέρυσι. Η βασικότερη τροποποίηση είναι η προσαρμογή του Ε1, στα δεδομένα του Συμφώνου Συμβίωσης. Εφεξής, ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης, μπορούν να δηλώνουν στη στήλη η οποία έχει περιληφθεί στους κωδικούς όπου αποτυπώνονταν μέχρι πέρυσι μόνο τα εισοδήματα της συζύγου τα εισοδήματα του Μ.Σ.Σ όπως είναι ο συγκεκριμένος κωδικός, με την επεξήγηση «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».
Στο έντυπο έχει προστεθεί επίσης, στον πίνακα Δ2, ειδικός κωδικός (125-126) στον οποίο θα καταγράφονται ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μην φορολογηθούν. Προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων θα πρέπει να έχουν προχωρήσει είτε σε αγωγή έξωσης, είτε σε διαταγή πληρωμής, είτε σε διαταγή απόδοσης μισθίου.
Όσον αφορά στις αποδείξεις παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι για το 2015 δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων δαπανών για την κατοχύρωση του αφορολογήτου, ο σχετικός κωδικός 049έχει περιληφθεί και στο φετινό έντυπο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών όμως διευκρινίζουν πως θα είναι ανενεργός, χωρίς να είναι δυνατή η ηλεκτρονική συμπλήρωσή του.

Μουζάλας: Η Τουρκία έστειλε 60.000 μετανάστες, πήρε πίσω 123


«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε», δηλώνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ανησυχία για μονομερείς ενέργειες των ευρωπαϊων.
Μουζάλας: Η Τουρκία έστειλε 60.000 μετανάστες, πήρε πίσω 123-Αιχμές για Καμμένο
Αιχμές για τη στάση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο προσφυγικό άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας, ενώ επέκρινε τη στάση του βέλγου υπουργού Ασύλου («είπε να πνίξουμε τους μετανάστες με το push back, είναι ποινικό αδίκημα αυτό») αλλά και της Τουρκίας στο προσφυγικό.
«Ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι... Δίνει λίγο λιγότερο απ’ ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο κ. Μουζάλας δεν απέκλεισε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, με κλείσιμο συνόρων, στο προσφυγικό. Ωστόσο, επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. «Αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα... Αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ενισχύουνε την παράνομη βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους» επισήμανε.
«Μού θυμίζει τους Εβραίους στα τρένα η στάση της Δανίας να παίρνουν από τους πρόσφυγες τα τιμαλφή τους... η Ιστορία είναι πολύ νωπή» υπογράμμισε δε για την απόφαση της Κοπεγχάγης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. «Άλλοι δεν θέλουν μαύρους, άλλοι δεν θέλουν εργένηδες, άλλοι δεν θέλουν μάνες με παιδιά, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή προοπτική» δήλωσε σκωπτικά.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Άγκυρας σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000».
«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται να πηγαίνουν στο hotspot να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία» επισήμανε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, αυτό που χρειάζεται είναι «γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία πρέπει να υπάρχει μόνιμος νόμιμος διάδρομος, όχι αυτός των δουλεμπόρων, αυτό το λέει και η Συνθήκη της Γενεύης.» «Αυτή είναι η επίσημη θέση μας και αυτή την παλεύουμε» εξήγησε.
Αναφορικά με τον φράχτη του Έβρου εξήγησε πως «αν ανοίξει ο Έβρος θα δημιουργηθεί μείζον ζήτημα, μεγαλύτερο από αυτό που πάει να λύσει».
Ο Γιάννης Μουζάλας εξήγησε ότι σήμερα Τετάρτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων θα συζητηθεί η έκθεση Νοεμβρίου για την πορεία των hotspots. «Eίναι κακή η έκθεση» σημείωσε, αλλά παραδέχθηκε ότι «ισχύει ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει όπως έπρεπε να προχωρήσουν», επαναλαμβάνοντας ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά αρχές Μαρτίου.
Για το κλίμα εις βάρος της Αθήνας στην Ευρώπη, ο υπουργός τόνισε ότι «παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές. Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνηση του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τιμερμανς, όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές» υπογράμμισε. Ο κ. Μουζάλας εντούτοις δήλωσε ανήσυχος γιατί φτιάχνεται κλίμα κατά της χώρας μας. «’Πνίξτε τους’ είπε αυτό είπε ο Βέλγος, είναι ποινικό αδίκημα δεν μπορεί να το λέει» σημείωσε για τον Τέο Φράνκεν.
Για τον βέλγο υπουργό πρόσθεσε ότι ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών είπε «ότι η παραμονή 400.000 μεταναστών στην Ελλάδα δεν είναι σοβαρή και σε τεχνικό επίπεδο, καθότι χρειάζονται 132.000 αστυνομικοίγια επιτήρηση και 20 εκατ. ευρώ την ημέρα για σίτιση». «Είναι προτάσεις για εσωτερική κατανάλωση» σχολίασε ο κ. Μουζάλας.
«Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό (...) Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας» παρατήρησε.

Μένουμε "Ευρώπη" φεύγουμε από την Σένγκεν;



Δεν μας έφτανε το χρέος – θηλιά στο λαιμό μας, ετοιμάζονται και οι εταίροι να στήσουν φράχτη... πάνω μας

Ο “εκσυγχρονιστικός” μύθος ξεκινούσε από το “Ελλάς Ευρώπη Δημοκρατία” και κατέληγε στο “Δεν θέλουμε τη μοναξιά του τίποτε”. Όπως όλοι οι μύθοι όμως, και αυτός, στις μέρες μας, θρυμματίζεται με θόρυβο, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα ευρωπαϊκά “κεκτημένα”.
Η Δανία, που... παραείναι Ευρώπη, αποφάσισε με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιτρέπεται να κρατήσουν χρήματα και “ατομικά περιουσιακά στοιχεία” αξίας έως 1340 ευρώ. Σε μια επίδειξη μεγαλοψυχίας πάντως, οι γαμήλιες βέρες και άλλα αντικείμενα που έχουν συναισθηματική αξία θα εξαιρούνται.
AdTech Ad
Η Γερμανία είναι βεβαίως η καρδιά της σημερινής Ευρώπης. Και η... καρδιά της ευρωπαϊκής καρδιάς είναι η Βαυαρία, όπου οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κρατήσουν οτιδήποτε έχει αξία έως 750 ευρώ. Τα υπόλοιπα “μπορούν να κατάσχονται νόμιμα από το κράτος” που σε καιρούς κρίσης εφαρμόζει δοκιμασμένες από την... ιστορία συνταγές για να τα βγάλει πέρα.
Ευρώπη προφανώς είναι και το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης, όπου οι κρατικές “ανάγκες” είναι μεγαλύτερες και οι πρόσφυγες μπορούν να κρατήσουν τιμαλφή και χρήματα συνολικής αξίας μόνο μέχρι 350 ευρώ.
Ευρώπη είναι και το Βέλγιο, ο υπουργός Εσωτερικών του οποίου ζητεί από την Ελλάδα να γίνει ολόκληρη ένα... hot spot, με πρώτο βήμα τη δημιουργία στρατοπέδου για 400.000 πρόσφυγες στην Αθήνα!
Ευρώπη είναι και όλες αυτές οι χώρες, από τη γειτονική μας FYROM μέχρι την Ουγγαρία, που υψώνουν φράχτες για να μείνουν έξω οι πρόσφυγες μην και μολύνουν τα “άγια” χώματά τους.
Και είναι εκπρόσωποι της σημερινής Ευρώπης , και μάλιστα με τη βούλα, οι Επίτροποι που συζητούν σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν για τη χώρα μας, ώστε να μην χρειαστεί να εκφράσουν την αλληλεγγύη που υποσχέθηκαν όταν όλη η ανθρωπότητα δάκρυζε για τον πνιγμό των παιδιών στο Αιγαίο.
Τυπική εφημερίδα αυτής της “παγκοσμιοποιημένης Ευρώπης” είναι οι Financial Times, που σε ανοιχτή προφανώς γραμμή με τις διεργασίες στην Κομισιόν για την Σένγκεν και λαμβάνοντας υπόψιν την “πρόταση” του Βελγίου, δηλαδή της Γερμανίας, αναζητούν ρηξικέλευθες λύσεις για την αντιμετώπιση του “προσφυγικού”.
Η πρώτη “δημιουργική” πρόταση στο “διάλογο” είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα να αρχίζουν μετά από την... Ελλάδα, η οποία θα γίνει “χώρος φιλοξενίας προσφύγων” ώστε να πάψει “η Γερμανία να δέχεται πιέσεις”. “Ανατριχιαστική” η πρόταση, αλλά “μόνο σε πρώτη ματιά”, σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, καθώς σε μια δεύτερη φάση μπορεί να αποδειχθεί “λυτρωτική”.
Κι αυτό γιατί η... ανακουφισμένη Γερμανία θα μπορούσε, σύμφωνα με το άρθρο, να στηρίξει την υπόθεση μιας κάποιας διαγραφής χρέους, ενώ το πολιτικό προσωπικό των... καθαρόαιμων ευρωπαϊκών χωρών, θα συμπληρώναμε εμείς, δεν θα χρειάζεται να κατάσχει τα τιμαλφή και τα χρήματα των προσφύγων ζωντανεύοντας τον εφιάλτη της ναζιστικής περιόδου.
Τελικά, η Ευρώπη μάλλον δεν έχει και τόση Δημοκρατία όση μας έλεγαν, και μένοντας σε αυτήν, πάση θυσία όπως λένε όταν βγάζουν δεκάρικους, μπορεί να βρεθούμε διπλά και τριπλά χρεωμένοι.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Δεσμεύτηκαν λογαριασμοί των πρώτων 24 καταθετών της λίστας UBS

Δέσμευσαν τους λογαριασμούς των πρώτων 24 καταθετών της λίστας UBS
Του Παναγιώτη Στάθη

Τους λογαριασμούς των πρώτων 24 καταθετών της λίστας UBS, δέσμευσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι ακολουθούν πλέον την σκληρή γραμμή της κλήτευσης των προσώπων αυτών ως υπόπτων για την τέλεση κακουργήματος και όχι ως απλών μαρτύρων. Όπως αποκάλυψε άλλωστε χθες το Capital.gr, είναι ειλημμένη απόφαση να δεσμεύονται πλέον όλα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία των καταθετών, ακίνητα , λογαριασμοί, αξιόγραφα κλπ.
Οι κλήσεις αυτές των εισαγγελέων Δραγάτση, Τουλουπάκη κ.α αφορούν τόσο την αποκαλούμενη "λίστα χαρτοφυλακίων" (περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας- και με εντολή τους τα έβγαλαν στο εξωτερικό) όσο και τη λίστα Μπόργιανς (UBS) με στόχο  των  να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε φόρους και πρόστιμα όσοι επιθυμούν να αποφύγουν τις ποινικές εμπλοκές. 
Για το λόγο αυτό ταυτόχρονα με την εμφάνισή τους ενώπιον των εισαγγελέων -για ορισμένους από τους ελεγχόμενους- κινείται παράλληλα και η "σκληρή" διαδικασία της δέσμευσης κάθε περιουσιακού τους στοιχείου.
Μόνον στην περίπτωση που πληρώσουν τα οφειλόμενα, οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφασίζουν πάραυτα την άρση της δέσμευσης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ο ελεγχόμενος, είτε πρέπει να πείσει ότι τα χρήματά του είναι καθόλα νόμιμα είτε φέρει τον κίνδυνο να πληρώσει περισσότερα και να βρεθεί αντιμέτωπος και με ποινικές εμπλοκές, πλην της "ασφυκτικής" της δέσμευσης της περιουσίας του και των λογαριασμών του.
Στη λίστα Ρηνανίας, οι ελεγχόμενοι έχουν καταθέσεις που ξεκινούν από 1,5 εκ. ευρώ και φθάνουν ως τα 12, ενώ στη λίστα των χαρτοφυλακίων τα ποσά είναι πολύ μεγάλα. Οι κλήσεις πλέον φεύγουν ανά 100 κάθε μέρα και τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν, αν οι ελεγχόμενοι καταθέτες πληρώσουν, εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 80 με 100 εκ. ευρώ.
http://www.capital.gr/