Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Νέα αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία




REUTERS/LEONHARD FOEGER
Συνολικά οι οφειλές - νέες και παλαιές- διαμορφώνονται κοντά στα 66 δισεκατομμύρια ευρώ.



Και νέα αύξηση παρατηρήθηκε τον Απρίλιο στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων οι «καινούργιες» ληξιπρόθεσμες οφειλές - δηλαδή αυτές που σχηματίστηκαν μετά την 1/1/2014, έφτασαν στα 4,325 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 3,562 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
Από αυτό το ποσό εισπράχθηκαν 432 εκατ. ευρώ δηλαδή περίπου το 10,1% όταν ο στόχος που έχει τεθεί από την τρόικα, είναι να εισπραχθεί το 16% μέχρι το τέλος Ιουνίου και το 25% μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι «παλαιές οφειλές» δηλαδή αυτές που είχαν σχηματιστεί μέχρι τέλος του 2013, ανήλθαν στα 61,644 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά έχουν εισπραχθεί 702 εκατομμύρια ευρώ με τον στόχο να προσδιορίζεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου και στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Συνολικά οι οφειλές - νέες και παλαιές- διαμορφώνονται κοντά στα 66 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι οφειλές που έχουν σχηματιστεί μετά την 1/1/2013, διαμορφώνονται περίπου στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό, βάσει νόμου, μπορεί να ρυθμιστεί το πολύ σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η έκταση που έχουν πάρει τα χρέη, είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για επανεξέταση της ρύθμισης ώστε να προσφέρει στους φορολογούμενους περισσότερες δόσεις ακόμη και 48.

http://www.naftemporiki.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Σαν σήμερα: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Από το βιβλίο της Αιμιλίας Ιωαννίδου, Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2000, σελ. 71 – 94.
ΙΙ. Η πολιορκία
Στις 5 Απριλίου 1453, πενήντα τρεις μέρες πριν από την άλωση, ο νεαρός, 21 χρονών τότε, σουλτάνος Μεχμέτ έστησε τη σκηνή του μπροστά στην Κωνσταντινούπολη, αντίκρυ από την πύλη του Αγίου Ρωμανού (Τοπ Καπού – Τοπ=κανόνι, Καπού=πύλη). Εκεί παρέταξε και τους γενιτσάρους καθώς και το μεγάλο κανόνι που κατασκεύασε ο Ουρμπάν. Από την πύλη του Αγίου Ρωμανού ως τη Χαρσία ή πύλη της Αδριανούπολης (Εντιρνέ Καπού) – απ’ όπου άρχιζε η περίφημη Μέση οδός που οδηγούσε στην αγορά του Θεδόσιου, στον Ιππόδρομο και στην Αγια Σοφιά – θα δινόταν ο κύριος αγώνας, καθώς το μέρος αυτό, κοιλάδα που διέσχιζε το ποταμάκι Λύκος, εκτιμήθηκε ως το πιο πρόσφορο για την άλωση της Πόλης.
Εκεί λοιπόν στο Μεσοτείχιο όπως το ονόμαζαν, παράταξαν και οι πολιορκημένοι τις πιό εκλεκτές δυνάμεις τους. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος με τους καλύτερους τουρμάρχες του και κένταρχους και δίπλα σ’ αυτόν ο Τζουστινιάνη με τους σιδερόφραχτους πολεμιστές του. Οι πολιορκημένοι είχαν ν’ αντιτάξουν στις μεγάλες λουμπάρδες του εχθρού λιγοστά και μικρά κανόνια, που νωρίς έπαψαν να χρησιμοποιούνται καθώς έκαναν μεγαλύτερη ζημιά στα παλιά τείχη τραντάζοντάς τα, παρά στον εχθρό. Τα όπλα τους ήταν λιγοστά μολυβδοβόλα ή τούφακες (βαριά τουφέκια που ρίχνανε πέντε ίσαμε δέκα κομμάτια μολύβια σε κάθε βολή), οι τζάγρες (μηχανή με σύστημα εκτόξευσης βέλους σε μεγάλη απόσταση), τα τόξα, τα βέλη, τ’ απελατίκια (ραβδί σιδερένιο με ακίδες) και βέβαια τα σπαθιά.
Στις 7 Απριλίου ο Μεχμέτ πλησίασε το στρατό του στα 1200 μέτρα από τα τείχη. Στις 12 Απριλίου φάνηκε να έρχεται και η μεγάλη αρμάδα (ο στόλος). Πέρασε μπροστά από την Πόλη και τα πληρώματά της φώναζαν με άγριες κραυγές και βάραγαν τα τουμπελέκαι για να τρομάξουν τους πολιορκημένους. Πήγε κι άραξε στη δυτική ακτή του Βόσπορου, στο Διπλοκιόνιο (πλησίον του σημερινού ανακτόρου του Ντολμά Μπαχτσέ). Ο τεράστιος αυτός στόλος διέβη τον Ελλήσποντο γεμίζοντας κατάπληξη και τρόμο όσους τον έβλεπαν να περνά, γιατί ποτέ πριν και σε κανένα μέρος δεν είχε ξαναφανεί τέτοια θαλάσσια δύναμη. Η θέα της ανησύχησε τους πολιορκημένους.  Ως τότε, διέθεταν την υπεροχή στη θάλασσα και έτσι στις πολιορκίες έπρεπε να αμυνθούν μόνο από την ξηρά. Ετσι, προμηθεύονταν ότι τους χρειαζόταν μέσω του θαλασσίου εμπορίου. Τώρα ξαφνιάζονταν βλέποντας πως ο πόλεμος ερχόταν από γη και θάλασσα.
Την ίδια μέρα άρχισαν και οι, αδιάκοποι έκτοτε, κανονιοβολισμοί των τειχών. Δεκατέσσερις ομάδες κανονιών (πυροβολαρχίες) με τέσσερα μεγάλα κανόνια και αρκετά μικρότερα η κάθε μία, στημένες σε όλο το μήκος του κάστρου της ξηράς, έριχναν αδιάκοπα τις πέτρινες μπάλες τους πάνω στα τείχη.  Από τις πρώτες κιόλας κανονιές φάνηκε πόσο παλιό και πόσο αδύναμο ήταν το τείχος για ν’ αντέξει στις μπάλες που με τόση ορμή το χτύπαγαν. Ο Κριτόβουλος λέει πως τον αγώνα τον έκριναν τα κανόνια, “που οι παλιοί βασιλιάδες και στρατηγοί ούτε τα είχαν δει ούτε τα γνώριζαν”. Οι πολιορκημένοι – πολεμιστές, γέροι, γυναίκες, ακόμα και παιδιά – προσπαθούσαν αδιάκοπα, με σθένος, μέρα νύχτα,  να επισκευάζουν τα τείχη με κάθε μέσον που τους ήταν προσιτό. Όσο όμως πέρναγαν οι μέρες, τόσο το ηθικό των πολιορκημένων δοκιμαζόταν περισσότερο. Κάποιοι έφταναν να ελπίζουν μόνο σε κάποιο θαύμα για τη σωτηρία της πόλης ενώ άλλοι ερμήνευαν και τα φυσικά φαινόμενα – νεροποντές, κεραυνοί, ουράνια τόξα -  σαν θεϊκά μηνύματα επικείμενης καταστροφής.
Στις 20 Απριλίου, κατά τις 10 το πρωί φάνηκαν τέσσερα καράβια στα οποία κυμάτιζε Βυζαντινή σημαία να έρχονται από την Προποντίδα. Στην πραγματικότητα όμως τα τρία απ’ αυτά ήταν Γενοβέζικα (με καπετάνιους τους Καντανέο, Νοβάρα και Παλανέρε) που ο Πάπας τα είχε μισθώσει και τα έστελνε βοήθεια με όπλα και εφόδια, και μονάχα το ένα, το πιό μεγάλο απ’ όλα, ήταν Βυζαντινό. Το τελευταίο ήταν φορτωμένο με σιτάρι που ο Αυτοκράτορας αγόρασε στη Σικελία, και είχε καπετάνιο έναν θαλασσόλυκο τον Φλαντανελά. Μόλις ο Μεχμέτ ενημερώθηκε για το γεγονός, έδωσε εντολή στον ναύαρχό του Μπαλτάογλου να συλλάβει ή να βυθίσει τις τέσσερις γαλέρες. Σχεδόν ολόκληρη η αρμάδα των Οσμανλήδων ξεκίνησε να τις εμποδίσει να μπουν στον Κεράτιο κόλπο. Τα πληρώματα των πλοίων τους φώναζαν και βάραγαν αδιάκοπα τα τουμπελέκια και τις τρουμπέτες τους. Ταυτόχρονα τα τείχη της πολιτείας, η σφενδόνη του Ιππόδρομου, καθώς και όπου αλλού υπήρχε θέα προς τη θάλασσα, γέμισαν από τους πολιορκημένους που με αγωνία παρακολουθούσαν τον αγώνα ανάμεσα στις τέσσερις γαλέρες και την αρμάδα. Ακόμη, τους δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι τα τέσσερα αυτά σκάφη θα ήταν προπομπός της βοήθειας που είχαν υποσχεθεί να στείλουν οι Βενετσιάνοι.
Με το πέρασμα του χρόνου μειωνόταν η ένταση του ανέμου και έτσι και η ταχύτητα των πλοίων.  Κάποια στιγμή έγινε φανερό ότι η αρμάδα πρόλαβε να τους φράξει το δρόμο. Έτσι, θα ακολουθούσε μάχη. Όταν έφθασαν σε απόσταση βολής, άρχισαν να χτυπιούνται με βέλη και με πέτρες, που έριχναν με καταπέλτες. Οι Οσμανλήδες έριχναν και βέλη περιτυλιγμένα με στουπιά αναμμένα. Ο Μπαλτάογλου ζητούσε επιτακτικά από τους Ιταλούς να παραδοθούν. Εκείνοι αψηφούσαν τις προσταγές και τον ειρωνεύονταν. Ήταν όλοι τους κατάφρακτοι με δικτυωτές σιδερένιες πανοπλίες. Έριχναν βροχή τα βέλη, τα κοντάρια και τις κοτρώνες. Και από τα δύο μέρη ακούγονταν φωνές, βλαστήμιες, βογγητά. Μάταια τα πλοία των Οσμανλήδων προσπαθούσαν να πλησιάσουν και να καταλάβουν τις γαλέρες. Τα τέσσερα Χριστιανικά καράβια προχωρούσαν αργά ανοίγοντας δρόμο ανάμεσα στην αρμάδα πολεμώντας.
Κάποια στιγμή ο άνεμος σταματά ολότελα. Οι γαλέρες απόμειναν ακίνητες. Και τότε, καθώς λέει ο Μπάρμπαρο, “ο καπουτάν πασάς, σίγουρος πιά πως τα 150 καράβια του θα έκαναν μιά μπουκιά τα τέσσερα χριστιανικά, πρώτος ρίχτηκε μπροστά, πάνω στο μεγάλο εμπορικό αυτοκρατορικό καράβι, πλευρίζοντας στην πρύμη του”. Κι άρχισε ένας ηρωϊκός αγώνας που χάρισε μιά αχτίδα ελπίδας στους πολιορκημένους.
Ο Μπαλτάογλου, με το χωνί στο χέρι, έδινε κουράγιο στα πληρώματά του να σκαρφαλώσουν στη Ρωμέικη γαλέρα. Ο Φλαντανελάς, σείοντας το σπαθί του, έτρεχε από την πρύμη στην πλώρη φωνάζοντας, δίνοντας κουράγιο και αντιμετωπίζοντας τους εχθρούς που γαντζώνονταν στην κουπαστή. Το καράβι αυτό ήταν το πιό αδύναμα οπλισμένο απ’ όλα. Εκτός όμως από τους γενναίους ναυτικούς που το επάνδρωναν, διέθετε και  “υγρό πυρ” που τόσες φορές χάρισε τη νίκη στους Βυζαντινούς στόλους. Ομοια ηρωικά αντιπαρατέθηκαν στο πλήθος των εχθρικών πλοίων και τα Γενοβέζικα. Η ηχώ αυτής της ναυμαχίας αντιλαλούσε σ’ ολόκληρη την πολιορκημένη πολιτεία ως τα βάθη του Κεράτιου κόλπου. Το ρεύμα του Βοσπόρου παράσερνε σιγά σιγά ολόκληρο το σύμπλεγμα προς τον Γαλατά. Φωνές χαράς από τα τείχη και τον Ιππόδρομο, δίνανε θάρρος στα Χριστιανικά πληρώματα καθώς όλο και περισσότερο πλησίαζαν την αλυσίδα του Κεράτιου. Είχαν περάσει πάνω από τρεις ώρες που είχε αρχίσει η ναυμαχία. Ο Μεχμέτ βλέποντας ολόκληρη την αρμάδα του να μη μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις τέσσερις γαλέρες, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή του και χώθηκε στη θάλασσα με το άλογό του. Έβριζε τον Μπαλτάογλου, τους καπετάνιους και τους ναυτικούς του. Αυτοί βλέποντας την οργή του ξαναχύνονται αποφασιστικά πάνω στις τέσσερις γαλέρες. Τότε φάνηκε πως δεν απόμενε γι’ αυτές καμμιά ελπίδα σωτηρίας. Ιδιαίτερα κρίσιμη ήταν η θέση του Βυζαντινού καραβιού. Όχι μόνο του είχε τελειώσει το υγρό πυρ αλλά του λείπανε και τα άλλα αμυντικά όπλα του. Τα τέσσερα Χριστιανικά καράβια πλησίασαν το ένα το άλλο και σχημάτισαν μέσα στη θάλασσα ένα τετράπλευρο πύργο. Έτσι θα έδιναν την ύστατη μάχη.
Κατά το ηλιοβασίλεμα, άρχισε ξαφνικά να φυσάει γραίγος. Ζωντάνεψαν οι γαλέρες καθώς ο αέρας ξαναφούσκωσε τα πανιά τους. Κινήθηκαν πάλι εμπρός, παρασέρνοντας και συντρίβοντας με τις πλώρες τους, τα μπριγκαντίνια και τις φούστες του Μπαλτάογλου. Μυριόστομη κραυγή θριάμβου αντήχησε από τη μιά στην άλλη άκρη της Πολιτείας. Οι κάτοικοι, έζησαν εκείνη τη νύχτα και όλη την άλλη μέρα ένα παραλήρημα χαράς.
 Ο Μεχμέτ μόλις ξημέρωσε η άλλη μέρα έφθασε στο Ντολμά Μπαχτσέ και ζήτησε να του φέρουν τον Μπαλτάογλου τον οποίο εξευτέλισε, δήμεψε την περιουσία του και τον άφησε να σέρνεται σαν ανθρώπινο κουρέλι. Ύστερα έδωσε εντολή να στήσουν πίσω από τον Γαλατά, στο Πέρα, κάμποσες από τις πιό χοντρές λουμπάρδες του. Από εκει έριχνε κανονιοβολισμούς στα Χριστιανικά καράβια που φύλαγαν την αλυσίδα. Οι πολιορκημένοι νόμισαν πως ο Σουλτάνος ήθελε να εκδικηθεί τα Χριστιανικά καράβια για την χτεσινή ήττα του. Στην πραγματικότητα ετοίμαζε το σχέδιονα βάλει τον στόλο του στον Κεράτιο περνώντας τον μέσα από την ξηρά, πάνω από χωράφια και λόφους.
Από την αρχή της πολιορκίας είχε δώσει εντολή να κατασκευαστεί ένας δρόμος που άρχιζε από τον Βόσπορο, σκαρφάλωνε τις πλαγιές του Ντολμά Μπαχτσέ περνούσε τους λόφους του Πέρα, που το υψόμετρό τους δεν είναι πουθενά λιγότερο από 60 μέτρα, έφτανε εκεί που τώρα βρίσκεται η πλατεία του Ταξίμ κι από κει κατέβαινε στις Πηγές μέσα στον Κεράτιο Κόλπο. Τον δρόμο αυτό που είχε κατασκευαστεί για διαφορετικό σκοπό, τον φάρδυνε και τον έστρωσε με ξύλα. Κατασκεύασε δηλαδή μία δίολκο που το μήκος της ήταν εφτά έως οχτώ χιλιόμετρα. Μερικοί υποστηρίζουν πως αυτό ήταν ιδέα των Γενοβέζων του Γαλατά οι οποίοι ενδεχομένως του προμήθευσαν και το λίπος που χρησιμοποιήθηκε για να αλειφθούν τα ξύλα, ώστε να γλιστρούν πιό εύκολα τα καράβια.
Κατασκευή διόλκου είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Το 881 μ.Χ. ο Βυζαντινός ναύαρχος Ωορύφας πέρασε από δίολκο μεταξύ Σαρωνικού και Κορινθιακού Κόλπου τον στόλο του, για να κυνηγήσει τα πλοία του Άραβα εμίρη της Κρήτης Σαίτ. Δεκαπέντε χρόνια πριν την άλωση, οι Βενετσιάνοι πέρασαν στολίσκο από τον ποταμό Πάδο στη λίμνη Γκάρντα της Ιταλίας, σε επίπεδο όμως έδαφος. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του Μεχμέτ είναι η ταχύτητα με την οποία κατασκεύασε την δίολκο και ο μεγάλος αριθμός και όγκος των πλοίων που πέρασε.
Την Κυριακή 22 Απριλίου έγινε η πρώτη δοκιμή του στεριανού ταξιδιού των καραβιών. Ρίξανε ξύλινη σχάρα στο νερό και δέσανε πάνω σ’ αυτήν μιά μικρή φούστα. Τη σύρανε στη στεριά κι άρχισαν να τη τραβάνε βόδια και άνθρωποι. Γρήγορα βρέθηκε στην κορυφή του λόφου. Συγκρατώντας την να μην πάρει τον κατήφορο, την κατέβασαν ως τις Πηγές και την άφησαν αργά να κυλήσει στα νερά του Κεράτιου κόλπου. Η επιτυχία της δοκιμής προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και έτσι ταξίδεψαν στη ξηρά περνώντας από τον Βόσπορο στον Κεράτιο κόλπο εβδομήντα δύο γαλέρες, φούστες και παρανδαρίες. Οι φρουροί που βρίσκονταν στο τείχος της πολιτείας στον Κεράτιο Κόλπο έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν το θέαμα. Η είδηση κυκλοφόρησε ταχύτατα στους πολιορκημένους, στους οποίους προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση.  Μετά την παραπάνω εξέλιξη έπρεπε να επανδρωθεί το αδύναμο τείχος του Κερατίου που πριν ήταν σχεδόν αφύλακτο. Αυτό θα σήμαινε μείωση των δυνάμεων που προστάτευαν τα τείχη της ξηράς.
Τη νύχτα 28 Απριλίου μπήκε σε εφαρμογή απόφαση για κάψιμο των καραβιών των Οσμανλήδων, που μπήκαν στον Κεράτιο κόλπο με αιφνιδιαστική νυχτερινή επίθεση. Η απόπειρα αυτή απέτυχε. Λέγεται ότι οι Οσμανλήδες είχαν ειδοποιηθεί από τους Γενοβέζους του Γαλατά και βρέθηκαν έτοιμοι στα πόστα τους. Την ήττα ακολούθησε ξέσπασμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Βενετσιάνους και τους Γενοβέζους. Οι πρώτοι κατηγορούσαν τους δεύτερους για προδότες κι αυτοί πάλι έλεγαν πως έφταιγε η αδεξιότητα των Βενετσιάνων. Τα πράγματα κατεύνασε παρέμβαση του Κωνσταντίνου.
 Οι Οσμανλήδες κατόρθωσαν επιπλέον μέσα σε λίγες μέρες να στήσουν στον Κεράτιο ένα πλωτό γεφύρι, που στηριζόταν σε χίλια περίπου βαρέλια. Ένωσαν έτσι την Πύλη του Κυνηγού, που βρισκόταν στο βορειοανατολικό μέρος των Βλαχερνών, με την αντικρυνή βορεινή ακτή του κόλπου. Αυτό σήμαινε κι άλλες ανάγκες για πολεμιστές υπεραπιστές.
Μπήκε ο Μάιος κι άρχισε έλλειψη ψωμιού. Και “κάποιοι άρχοντες, αβάροι αδιάκριτοι,” διαβάζουμε στον Βαρβερινό Κώδικα, “εκρύβανε τα στάρια, διά να τα πουλήσουν ακριβά, να μαζώξουνε φλωρία, και δεν εβάλανε εις το νού τους πως θέλουν τα πάρει οι εχθροί μαζί με την ζωή τους. Και άλλοι τα εκρύβανε”.
Μοναδική πιά ελπίδα φαινόταν να είναι ο ερχομός του Βενετσιάνικου στόλου, που με τη συμφωνία που είχε γίνει πριν από λίγους μήνες, τον Ιανουάριο του 1453, έπρεπε να βοηθήσει τη Βασιλεύουσα. Καθώς δεν είχαν πάρει καμμιά είδηση, αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα στον Βενετσιάνο ναύαρχο Λορέντο. Αρμάτωσαν ένα μικρό Βενετσιάνικο μπριγκαντίνι με δώδεκα ναύτες, έξι Ρωμιούς κι έξι Βενετσιάνους, που τους ντύσανε όλους με φορεσιές των Οσμανλήδων. Στις 3 Μαίου, τα μεσάνυχτα, το μικρό πλεούμενο γλίστρησε αθόρυβα έξω από την αλυσίδα και τυλιγμένο στα σκοτάδια τράβηξε για την Προποντίδα, μπήκε στα Δαρδανέλια και βγήκε στ’ αρχιπέλαγος.
Στις 7 Μαίου κατά τις 11 τη νύχτα, τριάντα χιλιάδες Οσμανλήδες πραγματοποιούν αιφνιδιαστική επίθεση, για άλωση της Πόλης, στην κοιλάδα του ποταμού Λύκου στο Μεσοτείχιο. Οι πολιορκημένοι μετά από πολύνεκρη ηρωική μάχη απωθούν τον εχθρό. Στη μάχη αυτή ανδραγάθησε ενας Ρωμιός πολεμιστής, ο Ραγκαβής, που όρμησε μέσα στον εχθρικό στρατό και σκότωσε τον σημαιοφόρο της προσωπικής φρουράς του Μεχμέτ. Τον περικύκλωσαν, χτύπαγε και χτυπιόταν, ώσπου σωριάστηκε νεκρός στο χώμα.
Στις 12 Μαίου, κατά τα μεσάνυχτα, οι Οσμανλήδες κάνουν καινούρια επίθεση στην πύλη της Αδριανούπολης και της Καλιγαριάς στις Βλαχέρνες. Εκείνη τη νύχτα, ξεχώρισε για το πολεμικό του θάρρος και την παλληκαριά του ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος. Λέγεται, πως κάποια στιγμή που όλα φαίνονταν χαμένα ρίχτηκε πρώτος πάνω στους εχθρούς. Το παράδειγμά του ακολούθησαν κι άλλοι γενναίοι πολεμιστές και όσοι Οσμανλήδες είχαν ανέβη πάνω στα τείχη είτε βρήκαν το θάνατο είτε γκρεμίστηκαν απ’ αυτά.
 Το τείχος δεν υποχωρούσε, παρά τις ζημιές από τους συνεχείς κανονιοβολισμούς των πολιορκητών. Ο Σουλτάνος αποφασίζει να ανοίξει λαγούμια κάτω από τα τείχη. Το έργο είναι επίπονο και χρειάζεται εξειδικευμένους τεχνίτες. Στο στρατό του Ζαγανός πασά υπάρχουν μερικοί Σέρβοι μεταλλωρύχοι. Τους δόθηκε εντολή να σκάψουν μιά γαλαρία που θα ξεκινούσε αρκετά μακριά από τα τείχη και θα περνούσε κάτω από την τάφρο και κάτω από το συγκρότημα του διπλού τείχους, στο ύψος της πύλης Χαρισίου (Εντιρνέ Καπού). Τελικά το έργο αυτό διακόπηκε και οι λαγουμτζήδες άνοιξαν νέα γαλαρία με στόχο τα μονά τείχη των Βλαχερνών, κοντά στη πύλη Καλιγαρίων.
Στις 16 Μαίου, όταν οι άνδρες του Λουκά Νοταρά ανακάλυψαν την ύπαρξη της γαλαρίας, το υπόγειο έργο είχε φτάσει πολύ κοντά στα τείχη. Ο Νοταράς κάλεσε επειγόντως τον μηχανικό Γιοχάνες Γκράντ, έναν Σκωτσέζο που είχε βρεθεί από τη Γερμανία στο σώμα που ήταν επικεφαλής ο Τζουστινιάνη. Ο Γκράντ έσκαψε κι αυτός λαγούμι από μέσα προς τα έξω και κατάφερε να φτάσει σύντομα στην έξοδο της αντίθετης γαλαρίας. Προχώρησε συρόμενος ως το βάθος, έκοψε τα ικριώματα και πρόλαβε να βγει. Η υπόγεια κατασκευή κατέρρευσε θάβοντας εργάτες και ειδικευμένους τεχνίτες. Ο Σουλτάνος έδωσε εντολή για κατασκευή πολλών λαγουμιών, σ’ ένα μεγάλο μήκος του τείχους, από τα οποία τα περισσότερα κάτω από τα τείχη της Βλαχέρνας. Μιά απίστευτη ιστορία διαδραματίστηκε εκείνες τις μέρες του υπόγειου πολέμου.  Εκατοντάδες ή και χιλιάδες έσκαβαν απ’ έξω ενώ μερικές δεκάδες από μέσα.   Την επιχείρηση διηύθυνε ο Γκράντ. Τα λαγούμια των Βυζαντινών γίνονταν στα γρήγορα και ίσα ίσα για να φθάσουν ως τις Οσμανικές γαλαρίες. Κάποιος σερνόταν ως το βάθος και τοποθετούσε δυναμίτιδα ή φούμο, που έκανε τους αντιπάλους να σκάσουν σαν ποντικοί στις τρύπες τους και έκλεινε την σήραγγα. Σε άλλα σημεία αντί λαγουμιού άνοιγαν ένα υπόγειο αυλάκι και διοχέτευαν το νερό κάποιας κοντινής δεξαμενής, πλημμυρίζοντας το λαγούμι των Οσμανλήδων το οποίο κατέρρεε.
 ‘Ολα αυτά δεν ήταν παρά ένα μέρος της συνδυασμένης επίθεσης. Οι πολιορκητές συνέχιζαν τους αδιάκοπους κανονιοβολισμούς και πραγματοποιούσαν εφόδους. Ο Σουλτάνος συγκεντρώνει τα καλύτερα κανόνια του αντίκρυ στη πύλη Αγίου Ρωμανού και κτυπά χωρίς διακοπή. Γίνεται ολοφάνερο πως πήρε την απόφαση από τη θέση αυτή να δώσει την κύρια μάχη του. Στα χιλιόχρονα τείχη, στο Μεσοτείχιο, υπήρχαν σημεία που πολιορκητές και πολιορκημένοι αντικρύζονταν ακάλυπτοι. Οι πολιορκημένοι όλες τις μέρες δούλευαν αδιάκοπα, είτε επισκευάζοντας τα χαλάσματα είτε ορθώνοντας πίσω απ’ αυτά πρόχειρα περιφράγματα.
Στις 18 Μαίου, οι Οσμανλήδες, με τους Φράγκους τεχνίτες που είχαν μαζί τους, κατασκευάζουν μέσα σε μιά νύχτα ένα τεράστιο κινούμενο ξύλινο πύργο απέναντι από το πιό κατεστραμμένο μέρος του κάστρου, στην πύλη Αγίου Ρωμανού. Ο Μπάρμπαρο γράφει: “Αν όλοι οι Χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης προσπαθούσαν να φτιάσουν έναν τέτοιον πύργο δε θα τους έφτανε μήτε ένας μήνας, ενώ αυτοί τον μαστόρεψαν μέσα σε μιά μονάχα νύχτα!”. Την άλλη μέρα, χιλιάδες Οσμανλήδες προσπαθούσαν να γεμίσουν το χαντάκι με πέτρες, χώματα και οτιδήποτε άλλο, ώστε να κυλήσουν τον πύργο και να τον κολλήσουν στα τείχη γιά να μπουν απο εκεί σ’ αυτά. Όταν σκοτείνιασε, ολόκληρη η πολιτεία, λαός και άρχοντες,, ακόμη και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και ο Τζουστινιάνη, σαν ένας άνθρωπος ξεκίνησαν ν’αδειάσουν το χαντάκι, πράγμα που το κατάφεραν. Κι όχι μόνο αυτό αλλά κατόρθωσαν να κάψουν και τον ξύλινο πύργο. Τα κατορθώματα αυτά άφησαν κατάπληκτο τον Μεχμέτ.
 Οι καθημερινές νίκες των πολιορκημένων τους ενδυνάμωναν και τους έκαναν να διατηρούν ελπίδες. Θα κρατούσαν την Πόλη ώσπου να φτάσουν οι ενισχύσεις από την Δύση. Θα αντιμετώπιζαν όλες τις δυσκολίες ώσπου να φανεί ο συμμαχικός στρατός ή οι σημαίες του συμμαχικού στόλου στην Προποντίδα.
Ο Μεχμέτ έστειλε πρέσβεις στον Κωνσταντίνο. Ζητούσε να του παραδώσει την Πόλη, του παραχωρούσε προνόμια και του έδινε διαβεβαιώσεις πως δεν θα πείραζε τον πληθυσμό μέσα στα τείχη. Ο Αυτοκράτορας απάντησε ότι δεχόταν να πληρώσει υψηλότερους φόρους υποτέλειας και ας κρατήσουν οι Οσμανλήδες όλα τα εδάφη που είχαν κατακτήσει. Αλλά την Κωνσταντινούπολη δεν μπορούσε να την παραδώσει. “Το δε την πόλιν σοι δούναι, ούτ’ εμόν εστιν ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών”. Ο Κωνσταντίνος είχε εκφράσει την γνώμη όλων.
 Στις 23 Μαίου, επέστρεψε το μπριγκαντίνι που είχαν στείλει οι πολιορκημένοι να βρει το Βενετσιάνικο στόλο. Οι γενναίοι ναύτες του κατάφεραν να ξεφύγουν από τα καράβια των Οσμανλήδων που τους κυνηγούσαν και να μπούν στον Κεράτιο. Από τα τείχη πολεμιστές και πολίτες τους ζητωκραύγαζαν. Τα νέα όμως που έφεραν ήταν δυσάρεστα. Στο Αιγαίο δεν υπήρχε βενετσιάνικη αρμάδα. Το μήνυμα που έφεραν έδωσε μιά άλλη διάσταση στον τελικό αγώνα. Όλοι γνώριζαν πιά πως δεν υπήρχε ελπίδα για βοήθεια από πουθενά.
Έπειτα από δύο ημέρες, στις 25 Μαίου, συγκεντρώθηκαν στο ανάκτορο των Βλαχερνών οι άρχοντες και ο κλήρος. Αρκετοί υποστήριξαν πως έπρεπε, με την βέβαια πιά προοπτική της άλωσης, ο Κωνσταντίνος να φύγει και να οργανώσει κάπου αλλού, με τη βοήθεια των αδελφών του, καινούρια αντίσταση. Εκείνος όμως αρνήθηκε να φύγει.
Την ίδια μέρα, συνέβη άλλο ένα περιστατικό που προκάλεσε φόβο στους πολιορκημένους. Όλες εκείνες τις μέρες οι εκκλησίες ήταν ανοιχτές και γίνονταν αδιάκοπα δεήσεις και λιτανείες. Σε μία από αυτές καθώς μεταφερόταν μία γνωστή ως θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, αυτή πέφτει καταγής. Όταν ξαναξεκίνησε η λιτανεία ξέσπασε μιά φοβερή καταιγίδα. Το πλήθος διαλύθηκε και η λιτανεία διακόπηκε.
Την άλλη μέρα, μιά πυκνή ομίχλη σκέπασε την Πόλη, ενώ ο ανελέητος κανονιοβολισμός τράνταζε συνθέμελα τα τείχη, τις εκκλησιές, τα παλάτια.   Νωρίς το βράδυ, καθώς ξάνοιγε η ομίχλη, ένα παράξενο φως φάνηκε να φωτίζει τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Το είδαν και οι πολιορκητές και ταράχτηκαν. Μα οι σοφοί “μολλάδες” έδωσαν την εξήγηση πως το φως της αληθινής πίστης πρόκειται σε λίγο να πλημμυρίσει το ιερό κτίσμα. Σύντομα χάθηκε το φως από την Αγία Σοφία και φάνηκε ξανά πίσω από το Οσμανικό στρατόπεδο. Διαδόθηκε τότε ότι έρχονται ενισχύσεις κι ότι ο στρατός των Χριστιανών βάδιζε στη Θρακική πεδιάδα. Άλλοι πάλι έλεγαν πως η Παναγία είχε εγκαταλείψει την Πόλη Της κι έφυγε για να βρει αλλού καταφύγιο.
 Αν όμως είχε αρχίσει να κυριαρχεί ανησυχία στους πολιορκημένους, έντονη απαισιοδοξία κυριαρχούσε και στους Οσμανλήδες. Ο Runciman γράφει: “Στο τούρκικο στρατόπεδο άρχισαν ν’ απαισιοδοξούν. Το βάραινε γενικό συναίσθημα αποτυχίας. Η πολιορκία κρατούσε εφτά βδομάδες. Κι όμως το μεγάλο τούρκικο ασκέρι και τα θαυμαστά πολεμικά του μέσα είχαν επιτύχει πολύ λίγα πράματα. Η άμυνα βέβαια εξασθένιζε, λίγοι ήταν οι υπερασπιστές της πολιτείας και τα τείχη πάθανε βαριές ζημιές. Ομως δεν είχαν κατορθώσει να την πάρουν. Κι έμενε πάντα ο κίνδυνος να φτάσει στο τέλος βοήθεια από τη Δύση”.
Ο Μεχμέτ συγκάλεσε το Σάββατο 26 Μαίου μεγάλο συμβούλιο στη σκηνή του, για να ακούσει τη γνώμη των αξιωματούχων και των στρατηγών του. Ο μέγας βεζίρης Χαλίλ πασά, ζήτησε να λυθεί η πολιορκία που είχε κοστίσει χιλιάδες νεκρούς και μεγάλες υλικές ζημιές, θύμισε ότι πέρασαν πάνω από πενήντα μέρες  από τότε που έφτασε ο στρατός μπροστά από τα τείχη και τίποτα δεν είχε κερδηθεί, ενώ γινόταν πιθανότερο να φθάσουν στρατιωτικές ενισχύσεις από τη Δύση καθώς και στόλοι των Ιταλικών πόλεων. Πρότεινε να προταθούν όροι που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από τον Παλαιολόγο, και να υποχωρήσουν.
Ο επόμενος που πήρε τον λόγο ήταν ο Ζαγανός πασάς, εχθρός του Μέγα Βεζίρη. Ο φιλόδοξος στρατηγός αλλάζει τελείως την ατμόσφαιρα. Είπε ότι οι δυνάμεις της Δύσης ήταν τόσο διαιρεμένες, που δεν θα μπορούσαν να οργανώσουν κοινή εκστρατεία. Ακόμα κι αν προλάβαιναν οι Βενετοί να στείλουν πλοία, δεν θα κατάφερναν να σπάσουν τον κλοιό στα Δαρδανέλλια. Άλλωστε, οι μουσουλμανικές προφητείες μιλούσαν καθαρά για την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Σουλτάνος ήταν νέος όπως και ο μεγάλος στρατηγός Αλέξανδρος, που με πολύ λιγότερο στρατό κατέλαβε τον μισό κόσμο. Η πολιορκία πρέπει να συνεχισθεί και οι επιθέσεις να πολλαπλασιαστούν. Ο αρχηγός των Βασιβουζούκων ήταν απόλυτα σύμφωνος σ’αυτό. Συμφώνησαν ακόμη και όλοι οι νεότεροι στα χρόνια. Ο Μεχμέτ έστειλε τον Ζαγανός πασά να ρωτήσει τη γνώμη και των στρατιωτών. Όλοι επέμεναν ότι έπρεπε το συντομότερο να σημάνει η ώρα της γενικής επίθεσης.
Όταν άκουσε κι αυτό ο Σουλτάνος, ανακοίνωσε θριαμβευτικά ότι η νίκη θα ήταν σύντομα δική τους. Το Συμβούλιο πήρε την απόφαση να πραγματοποιηθεί όσο πιό σύντομα μπορούσε η γενική επίθεση. Την όρισαν γιά την Τρίτη 29 Μαίου. Την απόφασή τους διαλάλησαν σ’ όλο το στρατόπεδο. Άρχισαν να χτυπάνε τουμπελέκια και τρουμπέτες. Οι πολεμιστές φώναζαν και χόρευαν και οι δερβίσηδες γύριζαν και φανάτιζαν τον στρατό. Όταν έπεσε η νύχτα, άναψαν χιλιάδες δαυλούς γύρω από την Βασιλεύουσα και οι πολιορκητές γλεντούσαν κραυγάζοντας και προεξοφλώντας τον σύντομο θρίαμβό τους.
 Ήταν πιά φανερό πως η Βασιλεύουσα ζούσε τις τελευταίες της μέρες. Αν οι εχθροί απέτυχαν να την εκπορθήσουν, είτε σκαρφαλώνοντας με σκάλες, είτε με τον ξύλινο πύργο, είτε με λαγούμια, είχαν τώρα ανοίξει με τις λουμπάρδες τους,  τρία ανοίγματα στα τείχη απ’ όπου μπορούσαν να περάσουν τα στρατεύματά τους. Το πρώτο απ’ αυτά βρισκόταν στο παλάτι των Βλαχερνών, κοντά στην πύλη Καλιγαριάς, λίγο πιό πάνω από την Κερκόπορτα. Το δεύτερο άνοιγμα, το πιό μεγάλο απ’ όλα, άρχιζε από την πέμπτη στρατιωτική πόρτα και τελείωνε στην πύλη Αγίου Ρωμανού, στο Μεσοτείχιο δηλαδή, που όπως αναφέρθηκε επικεφαλής του στρατού ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και ο Τζουστινιάνη.
Την άλλη μέρα, Κυριακή 27 Μαίου, ο Σουλτάνος έφιππος επισκέφθηκε όλα τα τμήματα του στρατού για να τα επιθεωρήσει και να αναγγείλει ο ίδιος ότι η μεγάλη μέρα έφθασε. Οι άνδρες μπορούσαν να αναπαυθούν την Δευτέρα και να προετοιμαστούν για τη μεγάλη έφοδο. Οι κήρυκες που τον ακολουθούσαν, διαλαλούσαν στο στράτευμα ότι οι πολεμιστές θα λαφυραγωγούσαν επί τριήμερο την Πόλη. Ο Μπάρμπαρο γράφει: “Οι Τούρκοι φώναζαν: Παιδιά του Μωάμεθ, γειά χαρά σας! Μεθαύριο όλοι αυτοί οι γκιαούρηδες θα γίνουν σκλάβοι μας. Θα τους πουλήσουμε για ένα δουκάτο τον καθένα. Τόσα θα είναι τα πλούτη που θ’ αποκτήσουμε, που δε θα ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Με τα γένεια των παπάδων τους θα φτιάσουμε τριχιές για τ’ άλογά μας και τα σκυλιά μας. Τις γυναίκες τους και τις κόρες τους θα τις απολαύσουμε. Ας πολεμήσουμε λοιπόν με καλή καρδιά για τη δόξα του Μωάμεθ”.
Οι Βυζαντινοί στις επάλξεις άκουγαν τις ιαχές των πολιορκητών που επευφημούσαν τον Μεχμέτ με την κραυγή “Ένας είναι ο Αλλάχ, και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης του”. Και οι πολιορκητές τη νύχτα, άναψαν πάλι δαυλούς, φώναζαν, τραγουδούσαν και ρίχνανε στο χαντάκι πέτρες, ξύλα, χώματα για να το γεμίσουν.
 Τη Δευτέρα 28 Μαίου σίγησαν τα πάντα, ακόμη και τα κανόνια ύστερα από οκτώ εβδομάδες. Πολλοί από τους πολιορκημένους πίστεψαν πως οι πολιορκητές ετοιμάζονταν πιά να φύγουν. Αλλά οι Χριστιανοί αιχμάλωτοι των Οσμανλήδων είχαν στείλει την είδηση απ’ έξω, με βέλη που εκτόξευσαν μέσα στα τείχη. Καμμιά αμφιβολία δεν υπήρχε ότι σε μερικές ώρες θα έπεφταν όλες οι εχθρικές δυνάμεις με ορμή πάνω στην Πόλη. Έτσι σε αντίθεση με το εχθρικό στρατόπεδο, οι εκατοντάδες εκκλησίες της Πρωτεύουσας άρχισαν να σημαίνουν τα σήμαντρα και να χτυπούν τις καμπάνες, καλώντας τον κόσμο να ακολουθήσει τη λιτάνευση των εικόνων και των ιερών κειμηλίων. Ακόμα και στρατιώτες, Ορθόδοξοι και Καθολικοί, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κι έτρεξαν να ενωθούν με το πλήθος. Οι πομπές διέσχιζαν πάνω κάτω την Πόλη, έφταναν ως τα τείχη, στέκονταν μπροστά στις πύλες και στους πύργους, έψελναν το Κύριε Ελέησον και ράντιζαν με άγιο μύρο το τείχος στα σημεία που είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές. Όταν συναντήθηκαν οι λιτανείες όλων των εκκλησιών, έφτασε ο Αυτοκράτορας με όλους τους υπουργούς του και η ομάδα πέρασε μπροστά, πίσω από τα εκατοντάδες εξαπτέρυγα, τα προσκυνητάρια, τους Επιταφίους, τις φορητές εικόνες της Θεοτόκου, τα δισκοπότηρα και τις λειψανοθήκες.
Όταν τελείωσε η πάνδημος λιτανεία, ο Παλαιολόγος συγκέντρωσε στο παλάτι των Βλαχερνών όλους τους αξιωματούχους της Κωνσταντινούπολης καθώς και τους αρχηγούς των Λατίνων συμπολεμιστών. Διαπιστώθηκε πως λίγες πιά ώρες τους χώριζαν από τον υπέρτατο αγώνα που θα έκρινε την τύχη της πολιτείας και την δική τους μοίρα. Ο Κωνσταντίνος είπε ότι επρόκειτο να αρχίσει η μεγάλη έφοδος. Στους Έλληνες είπε, ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι πάντοτε έτοιμος να πεθάνει για την πίστη του, την πατρίδα του, τον βασιλιά του, ή τους συγγενείς και φίλους του. Τώρα ο λαός του πρέπει να ετοιμαστεί να πεθάνει και για τις τέσσερις αιτίες. Μίλησε για τις δόξες και τις υψηλές παραδόσεις της μεγάλης Αυτοκρατορικής Πόλης. Μίλησε για τη δολιότητα του άπιστου σουλτάνου, που είχε προκαλέσει τον πόλεμο για να καταστρέψει την αληθινή πίστη και να τοποθετήσει τον ψεύτικο προφήτη του στη θέση του Χριστού. Τους προέτρεψε να θυμηθούν ότι ήταν οι απόγονοι των ηρώων της αρχαίας Ελλάδας και να δειχτούν αντάξιοι των προγόνων τους. Όσο για τον εαυτό του, είπε, ήταν έτοιμος να πεθάνει για την πίστη του, την Πόλη του και τον λαό του.
Κατόπιν γύρισε στους Ιταλούς και τους ευχαρίστησε για τις μεγάλες υπηρεσίες που είχαν προσφέρει και τους είπε για την εμπιστοσύνη του προς αυτούς κατά την επικείμενη μάχη. Τους παρακάλεσε όλους, Έλληνες και Ιταλούς, να μη φοβηθούν τον μεγάλο αριθμό του εχθρού και τα βαρβαρικά τεχνάσματα με φωτιές και με θορύβους που αποσκοπούσαν να τους τρομάξουν. Να έχουν υψηλό φρόνημα. Να είναι ανδρείοι και σταθεροί. Με τη βοήθεια του Θεού θα νικούσαν. Όλοι οι παρόντες σηκώθηκαν να διαβεβαιώσουν τον Αυτοκράτορα ότι ήταν πρόθυμοι να θυσιάσουν την ζωή τους και τα σπίτια τους γι’ αυτόν. Τότε αυτός γύρισε αργά στην αίθουσα ζητώντας από τον καθένα να τον συγχωρήσει, αν ποτέ τον είχε πειράξει. Ακολούθησαν και οι άλλοι το παράδειγμά του και αγκαλιάστηκαν σαν άνθρωποι που περιμένουν να πεθάνουν.
Η ημέρα πλησίαζε σχεδόν στο τέλος της. Ήδη τα πλήθη συνέρρεαν στη μεγάλη εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Κατά τους τελευταίους πέντε μήνες κανένας ευλαβής Έλληνας δεν είχε περάσει κάτω από τις πύλες της για ν’ ακούσει τη θεία λειτουργία, επειδή είχε μολυνθεί από Λατίνους και εξωμότες. Αλλά εκείνο το βράδυ η πίκρα είχε παραμεριστεί. Κανένας σχεδόν πολίτης, εκτός από τους στρατιώτες στα τείχη, δεν έλειψε από αυτή την λειτουργία. Τα χρυσά ψηφιδωτά, με τις εικόνες του Χριστού και των αγίων και των Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, λαμποκοπούσαν στο φως χιλιάδων καντηλιών και λαμπάδων, και κάτω απ’ αυτές οι ιερείς με τα λαμπρά τους άμφια ιερουργούσαν για τελευταία φορά στην επίσημη αυτή λειτουργία.
Οι αξιωματούχοι και οι στρατιωτικοί ηγέτες μετά το συμβούλιο του Αυτοκράτορα πέρασαν μέσ’ από την Πόλη και πήγαν στη λειτουργία. Αφού εξομολογήθηκαν και κοινώνησαν, πήγε ο καθένας στη θέση του, αποφασισμένος να νικήσει ή να πεθάνει. Όταν ήρθαν στις θέσεις που είχαν καθορισθεί στον καθένα και πέρασαν μέσ’ από το εσωτερικό τείχος στο εξωτερικό και στο φράχτη, δόθηκαν διαταγές να κλείσουν οι πύλες του εσωτερικού τείχους πίσω τους, για να μην υπάρξει υποχώρηση.
Ο Αυτοκράτορας αργά το βράδυ, μετά τη λειτουργία, γύρισε μέσ’ από τους σκοτεινούς δρόμους στο παλάτι του στις Βλαχέρνες και κάλεσε τους ανθρώπους του σπιτιού του. Απ’ αυτούς, όπως είχε κάνει και με τους υπουργούς του ζήτησε συγχώρηση για οτιδήποτε κακό τους είχε κάνει και τους αποχαιρέτησε. Κόντευαν μεσάνυχτα όταν ξαναπήρε το άλογό του και πήγε, συνοδευόμενος από τον πιστό του Φραντζή, κατά μήκος των χερσαίων τειχών, για να δει αν όλα ήταν εντάξει και ότι οι πύλες του εσωτερικού τείχους ήταν κλειστές. Στο γυρισμό τους στις Βλαχέρνες, ο Αυτοκράτορας ανέβηκε μαζί με τον Φραντζή σε έναν πύργο στην ακραία γωνία του τείχους των Βλαχερνών, κοντά στην Καλιγαρία Πύλη, από όπου μπορούσαν να βλέπουν έξω, μέσα στο σκοτάδι, προς δύο κατευθύνσεις, απάνω από το Μεσοτείχιο προς τ’ αριστερά και κάτω προς τον Κεράτιο Κόλπο δεξιά. Κάτω ακούγονταν θόρυβοι, επειδή ο εχθρός προωθούσε τα πυροβόλα του επάνω από τη γεμισμένη τάφρο. Αυτή η δραστηριότητα είχε αρχίσει από τη δύση του ηλίου, έτσι τους είπαν οι φρουροί. Σε απόσταση έβλεπαν να λαμπυρίζουν φώτα καθώς τα πλοία των Οσμανλήδων διέσχιζαν τον Κεράτιο. Ο Φραντζής έμεινε με τον Αυτοκράτορα γύρω στις μία ή δύο ώρες. Κατόπιν ο Κωνσταντίνος του είπε να φύγει και δεν ξανασυναντήθηκαν πιά. Η μάχη άρχιζε.
 Το σχέδιο του Πορθητή για τη γενική επίθεση πρόβλεπε ότι η αρμάδα που βρισκόταν στον Ντολμά Μπαχτσέ θα χτυπούσε την πολιτεία από την θάλασσα του Μαρμαρά. Η άλλη που είχε μπει στον Κεράτιο, θα βρισκόταν μπροστά στα αδύνατα τείχη και βγάζοντας στρατιώτες στη στεριά θα προσπαθούσε να τα αλώσει. Άλλη μιά δύναμη θα περνούσε το πλωτό γεφύρι στον Κεράτιο για να χτυπήσει τις Βλαχέρνες. Το κύριο όμως χτύπημα θα δινόταν στο Μεσοτείχιο.
Το σύνθημα της επίθεσης δόθηκε στη μία και μισή, το πρωϊ της Τρίτης 29 Μαίου του 1453. Η πολεμική κραυγή από χιλιάδες στρατιώτες, μαζί με τα τύμπανα, τις σάλπιγγες και τους ασκούς, συντάραξε την Πόλη. Οι καμπάνες των εκκλησιών κοντά στα τείχη άρχισαν να χτυπούν. Σε λίγο όλα τα σήμαντρα και οι καμπάνες ειδοποιούσαν τον κόσμο πως έφτασε η ώρα. Καλόγριες, γέροντες, νεαρά παιδιά, έτρεξαν στα τείχη να βοηθήσουν τους μαχητές, ενώ οι ανήμποροι και τα μικρά παιδιά μπήκαν στις εκκλησίες για την τελευταία ολονυκτία.
Η έφοδος είχε οργανωθεί κατά κύματα και κατά τάγματα. Πρώτο κύμα οι χιλιάδες άτακτοι Βασιβουζούκοι - Τούρκοι και Χριστιανοί μισθοφόροι – τους οποίους εμπιστευόταν λιγότερο ο Σουλτάνος, γι’ αυτό και τους έστειλε πρώτους. Για να μην υποχωρήσουν παρέταξε πίσω τους μιά σειρά στρατονόμους. Τα επίλεκτα τάγματα και οι Γενίτσαροι περίμεναν ακόμα πιό πίσω. Το πλήθος ήταν τόσο πολυάριθμο ώστε δύσκολα μπορούσε να αναπτυχθεί μπροστά στα τείχη και οι πέτρες, τα ξύλα και τα σίδερα που τους πετούσαν από τους πύργους,  θέριζαν πολύ κόσμο μαζί. Το δεύτερο κύμα ακολούθησε το πρώτο, και το τρίτο το δεύτερο και η μία έφοδος την άλλη, δίχως σταματημό, ώσπου στις τρεις και μισή τη νύχτα ο Σουλτάνος διέταξε να υποχωρήσουν μαζεύοντας και τους νεκρούς, για να μπορέσει να αναπτυχθεί η επίθεση της επόμενης στρατιάς, το ασκέρι της Ανατολής.
Καλά οπλισμένοι οι επιτιθέμενοι, φανατικοί μουσουλμάνοι, ανήκαν στον τακτικό στρατό. Αλλά κι αυτοί ήταν συντεταγμένοι σε πυκνές ομάδες και καθώς οι υπερασπιστές πετούσαν συνεχώς πέτρες, μιάς και μέσα στο σκοτάδι ήταν αδύνατον να βάλλουν εναντίον συγκεκριμένων στόχων, οι πέτρες που έπεφταν βροχή τους αποδεκάτιζαν δίχως να τους επιτρέπουν να πάρουν μιά απόσταση ο ένας από τον άλλον. Μέχρι τις πέντε το πρωί η δεύτερη έφοδος είχε αποκρουσθεί και οι Οσμανικές απώλειες ήταν μεγάλες. Ο Ισχάκ πασά με το Ανατολού Ασκέρι του είχαν αποτύχει μπροστά στις κεντρικές πύλες των χερσαίων τειχών. Οι άντρες του Ζαγανός πασά και του Καρατζά πασά δεν είχαν καταφέρει να καταβάλουν την άμυνα στις Βλαχέρνες. Τα πλοία του Χαμζά μπέη, που χτύπησαν τα τείχη του Μαρμαρά δεν πέτυχαν να αποβιβάσουν στην ξηρά στρατιώτες, γιατί το τάγμα που συγκρότησαν οι μάχιμοι καλόγεροι της Πόλης και οι λιγοστοί άντρες του πρίγκηπα Ορχάν πολέμησαν γενναία και κράτησαν τα πλοία μακριά.
Λίγο πριν ξημερώσει, το πελώριο κανόνι που είχε στηθεί πολύ κοντά στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού γκρέμισε ένα μεγάλο μέρος του Εξωτειχίου. Τα σύννεφα της σκόνης και η μαύρη κάπνα που απλώθηκε τύφλωσε τους υπερασπιστές. Τριακόσιοι Οσμανλήδες όρμησαν για να μπούν μέσα στο γκρεμισμένο τείχος, κραυγάζοντας πως η Πόλη είναι δική τους. Ο Παλαιολόγος από τα γκρεμίσματα και οι άντρες που τον ακολούθησαν, τους περικύκλωσαν.  Μετά τον αποδεκατισμό τους, ο Σουλτάνος διέταξε να υποχωρήσει ο στρατός στις θέσεις του, για να ξεκινήσει η τρίτη επίθεση.
Οι Γενίτσαροι ήταν έτοιμοι. Και το ένα κύμα ακολουθούσε το άλλο και γύρω στις έξι το πρωί όλα έδειχναν ότι η απελπισμένη άμυνα είχε νικήσει τα πρώτα κύματα της τρίτης αυτής εφόδου, ώσπου κάποιος ειδοποίησε τον Αυτοκράτορα ότι ο Τζουστινιάνη είχε λαβωθεί κι ήθελε να αποσυρθεί. Έτρεξε ο Αυτοκράτορας και τον εκλιπάρησε να κάνει υπομονή, αλλά ο νεαρός Τζουστινιάνη δεν άντεχε άλλο. Ένας άντρας τον μετέφερε ως το λιμάνι και τον έβαλε σε ένα Γενοβέζικο πλοίο. Πολλοί δικοί του έτρεξαν να περάσουν από την πυλίδα που είχε ανοίξει και να ανέβουν στον κοντινό πύργο του Εσωτειχίου. Οι μαχητές στο Εξωτείχιο έμειναν με τον Αυτοκράτορα επικεφαλής. Ο Σουλτάνος παρακολουθούσε την αναταραχή στο Εξωτείχιο και διέταξε αμέσως την επίλεκτη ομάδα του φοβερού γίγαντα γενίτσαρου Χασάν, να ορμήσει σε εκείνο το σημείο. Ο Χασάν και 17 Γενίτσαροι έχασαν τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι 13 κατόρθωσαν να ανέβουν στον περίβολο του Εξωτειχίου. Την ώρα της σφαγής κάποιος είδε Οσμανλίδικη σημαία να ανεμίζει στον πύργο πάνω από την Κερκόπορτα (7). Τότε ακούστηκε η κραυγή “Εάλω η Πόλις!”. Ο Κωνσταντίνος μαζί με τον Θεόφιλο Παλαιολόγο, τον Ιωάννη τον Δαλματό και τον Ντον Φραντσίσκο προσπάθησαν να συγκρατήσουν όσους μαχητές, πανικόβλητοι, εγκατέλειπαν το Εξωτείχιο. Αλλά εκατοντάδες Γενίτσαροι είχαν περάσει τον περίβολο.
Ο Θεόφιλος Παλαιολόγος όρμησε τότε μπροστά φωνάζοντας ότι προτιμούσε να πεθάνει παρά να ζει, και χάθηκε μέσα στο εχθρικό στράτευμα που ερχόταν καταπάνω του. Ο Κωνσταντίνος έβγαλε τα Αυτοκρατορικά Διάσημα. Έχοντας κοντά του τους δυό πιστούς συντρόφους, ακολούθησε τον Θεόφιλο. “Σώσον με εκ στόματος λέοντος και από κεράτων μονοκερώτων την ταπείνωσίν μου”. Κανείς δεν τον ξανάδε πιά (8). Ανώνυμος μέσα στο πλήθος των ανωνύμων συμπολεμιστών του, ο Αυτοκράτορας έπεσε μπροστά στη Πύλη του Αγίου Ρωμανού.

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Πανελλαδικές: Η ενδοσχολική βία το θέμα της έκθεσης στα ΕΠΑΛ




Στο φλέγον ζήτημα της ενδοσχολικής βίας κλήθηκαν να αναπτύξουν τις σκέψεις τους οι μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Α') που διαγωνίστηκαν σήμερα στο μάθημα της έκθεσης, στα πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων. Από τους υποψήφιους ζητήθηκε να αναφέρουν μορφές ενδοσχολικής βίας και να προτείνουν τρόπους για την αντιμετώπισή τους.
Τα περίπου 80.000 «πρωτάκια» του Λυκείου, εξάλλου, για πρώτη φορά απάντησαν σε ερωτήματα που έχουν επιλεγεί με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων. Ο βαθμός που θα αποσπάσουν στο τέλος των εξετάσεών τους θα συνυπολογιστεί σε μικρό ποσοστό στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Από την Τράπεζα Θεμάτων αντλήθηκε το 50% των ερωτημάτων, ενώ όλα τα θέματα είναι διαθέσιμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς στην ιστοσελίδα http://exams-repo.cti.gr. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, η Τράπεζα θα έχει εμπλουτιστεί τον Σεπτέμβριο με νέα θέματα, ενώ την ίδια περίοδο θα δημοσιοποιηθούν τα θέματα της Β' Λυκείου.
Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων από τα γενικά λύκεια και τα επαγγελματικά της β΄ομάδας επιστρέφουν αύριο, Παρασκευή, στα θρανία για να διαγωνισθούν, ανάλογα με την κατεύθυνση, στα μαθήματα Βιολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής και Ιστορίας Γενικής Παιδείας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Eπικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπει η ΕΜΥ


Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για σφοδρούς ανέμους, ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από σήμερα το μεσημέρι έως και αύριο, Παρασκευή. Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χαλαζόπτωση, ενώ σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αύριο βράδυ.
Από σήμερα το μεσημέρι αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και πιθανόν σε Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα.
Την Παρασκευή αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που επίσης θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους σε Μακεδονία, Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο με εξασθένιση των φαινομένων από το βράδυ.

http://www.enet.gr/?
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Κατεδαφίζουν το Κτηματολόγιο - Απαξιώνουν "το μεγαλύτερο απ' τα μεγάλα έργα για να το παραδώσουν μέσω ΤΑΙΠΕΔ, σε ιδιώτες

ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟ «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ, ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ


Η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη ρεσάλτο στον κουμπαρά της ΕΚΧΑ Α.Ε., υφαρπάζοντας συνολικό ποσό 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή το σύνολο των αποθεματικών της εταιρείας, το οποίο πήγε στο «πρωτογενές πλεόνασμα»
Ρίχνουν στα βράχια το Εθνικό Κτηματολόγιο, ακολουθώντας προδιαγεγραμμένη πορεία πλήρους απαξίωσης και διάλυσης του «μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα», συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Στόχος τους να οδηγηθούν η υλοποίηση του Κτηματολογίου και ο έλεγχος της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, με εξασφαλισμένους πόρους από τα τέλη των ιδιοκτητών ακινήτων σε ιδιωτικά χέρια, μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
Οι αλλεπάλληλες πανηγυρικές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη ότι δρομολογείται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος, καθώς όλα τα έργα κτηματογράφησης έχουν «παγώσει», η εταιρεία του Κτηματολογίου, που μετά την κατάργηση της ΟΚΧΕ Α.Ε., με νόμο στη Βουλή μετονομάστηκε σε ΕΚΧΑ Α.Ε., έχει προβεί σε στάση πληρωμών έναντι των πελατών και προμηθευτών της, ενώ άρχισαν να μπαίνουν λουκέτα σε κτηματολογικά γραφεία, αρχής γενομένης από περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής.
Παράλληλα, η νέα διοίκηση, με επικεφαλής τον Ηλία Λιακόπουλο, πρώην περιφερειάρχη Αττικής, κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που έπειτα από επεισοδιακό αποκεφαλισμό της προηγούμενης διοίκησης υπό τον Δ. Καλουδιώτη της ΔΗΜΑΡ τοποθέτησε ο Γιάννης Μανιάτης στην κορυφή της ΕΚΧΑ Α.Ε. τον περασμένο Μάρτιο για «να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου», είναι μετέωρη. Για λόγους που ουδείς αρμόδιος είχε την ευαισθησία και ευθύνη να ανακοινώσει επισήμως αλλά είναι γνωστοί στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και αφορούν τη νομιμότητα της σύνθεσης και των αποφάσεών της, η νέα διοίκηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. μέσα στον Απρίλιο σταμάτησε να συνεδριάζει, με αποτέλεσμα να «παγώσει» οποιαδήποτε λήψη απόφασης και δη των θεμάτων που αφορούν στις τρέχουσες μελέτες (Κτηματογραφήσεων, Κατάρτισης Δασικών Χαρτών, Ιδρυσης και Λειτουργίας Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων).
Υφαρπαγή
Το μεγάλο μυστικό που κρύβεται πίσω από το ναυάγιο του Κτηματολογίου είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλίες του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, έχουν κάνει ήδη ρεσάλτο στον κουμπαρά της ΕΚΧΑ Α.Ε., υφαρπάζοντας συνολικό ποσό 250 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το σύνολο των αποθεματικών της εταιρείας, το οποίο ενέγραψε στο «πρωτογενές πλεόνασμα». Πρόκειται για χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες, καταβάλλοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα, με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας το 2008 στα αστικά κέντρα.
Χρήματα τα οποία σύμφωνα με το νόμο προορίζονται αποκλειστικά και μόνον για τη χρηματοδότηση της επέκτασης και ολοκλήρωσης του έργου. Παράλληλα, λόγω της κακοδιαχείρισης του απώτερου αλλά και αστοχίες του πρόσφατου παρελθόντος υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα εμπλοκής της χρηματοδότησης του έργου, μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόβλημα το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί οριστικά, δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό στην ολοκλήρωση του έργου και τη δρομολόγηση των μελετών κτηματογράφησης νέας γενιάς.
Τεχνητή ευφορία
Τελικά δύο επιστημονικοί σύλλογοι, των τεχνικών επιστημόνων και των δικηγόρων της εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΣΤΕΚ και ΣΥΔΙΚ, αντιστοίχως), αφού άφησαν να περάσουν οι εκλογές, έφεραν στο φως, με χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Κτηματολόγιο και η ΕΚΧΑ Α.Ε. Πρέπει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε πολύμηνη τεχνητή αισιοδοξία για την πορεία του έργου και ότι επιβλήθηκε σιωπή σε αγαστή συνεννόηση, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και των εμπλεκόμενων μελετητών, εργαζομένων και άλλων παραγόντων εντός και εκτός ΕΚΧΑ Α.Ε., στο όνομα της δήθεν προστασίας του έργου, από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και πολιτικές παρεμβάσεις, μεταξύ αυτών κυρίως η «Ε», η οποία έχει προειδοποιήσει για το ναυάγιο του Κτηματολογίου, με αλλεπάλληλα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ.
- «Προκαλεί, εύλογα, κατάπληξη ότι τα έργα του Κτηματολογίου που τα θέλουν όλοι -από τον απλό πολίτη μέχρι την κυβέρνηση, αποτελούν δε και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας,- τελματώνουν, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί!», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΕΣΤΕΚ και ΣΥΔΙΚ, ενώ για την υφαρπαγή των 250 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΧΑ Α.Ε. και την εγγραφή του ποσού στο «πρωτογενές πλεόνασμα» σημειώνεται με νόημα: «Αναρωτιέται κανείς, αν τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράχθηκαν και εισπράττονται ακόμα από τους πολίτες διατίθενται για τους εκ του νόμου σκοπούς ή διατίθενται προς εξυπηρέτηση αλλότριων και άσχετων με τα έργα του Κτηματολογίου σκοπούς».
Στη συνδικαλιστική ανακοίνωση, αφού παρουσιάζεται το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει το έργο του Κτηματολογίου και η ΕΚΧΑ Α.Ε., επισημαίνεται ότι «τα έργα του Κτηματολογίου είτε είναι αυτοχρηματοδοτούμενα με κύριους πόρους τα έσοδα από την καταβολή του παγίου τέλους κτηματογράφησης από τους πολίτες είτε έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ». Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας ότι «τη δεδομένη στιγμή υφίσταται ο πραγματικός κίνδυνος της αδυναμίας ανάθεσης των προγραμματισμένων για το τρέχον έτος συμβάσεων αλλά και της παύσης εργασιών των ήδη υπό εκτέλεση έργων, ενδεχόμενα γεγονότα που θα επιφέρουν καθυστέρηση στο σύνολο του έργου.
Κυρίως όμως θα πλήξουν την αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ελλήνων πολιτών, των πελατών του, των προμηθευτών του αλλά και έναντι των δανειστών του, με τους οποίους, μάλιστα, σε συνεργασία με την Task Force, η εταιρεία «ΕΚΧΑ Α.Ε.» έχει ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό και την οργάνωση της λειτουργίας της (Project Management), προκειμένου να επιτύχει χρονικά τους στόχους της».
Τέλος, οι συνδικαλιστές σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους πως «με δεδομένο ότι τα έργα του Κτηματολογίου έχουν μπει σε τελική τροχιά υλοποίησης και ολοκλήρωσής τους, εντός του χρόνου που προβλέπεται στο μνημόνιο, όπως και ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΚΑ έχει πει σε συνέντευξη Τύπου, αναρωτιέται κανείς γιατί και από ποιους δημιουργούνται συνεχώς εμπόδια που οδηγούν στην απαξίωση του έργου και της εταιρείας που τα διαχειρίζεται», τονίζοντας ότι περιμένουν επίσημες απαντήσεις.

http://www.enet.gr/?i=news.el.8emata&id=432876 
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Ανεξαρτητοποιείται από τους ΑΝΕΛ ο Β.Καπερνάρος


http://ethnikismosblog.files.wordpress.com/2014/02/43695ccd816836dba04532eecb7e1356_kapernapros34643_400_400________.jpg
 
Ανεξαρτητοποιείται ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος. Σχετική επιστολή απέστειλε ο βουλευτές στον πρόεδρο της Βουλής.

Eν τω μεταξύ, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Όσοι δεν αντέχουν και θέλουν να πάνε να γίνουν πατερίτσα της Νέας Δημοκρατίας, η πόρτα είναι ανοιχτή. Να μη διανοηθούν όμως να φέρουν προτάσεις που είναι αντίθετες στην ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝΕΛ».
Σχολιάζοντας τα πεσμένα ποσοστά των ΑΝΕΛ είπε: «Επικράτησε μία λογική που έστειλε ψηφοφόρους στο ΣΥΡΙΖΑ, στο Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή... Ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ πίστεψαν ότι, ψηφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, θα έφευγε η κυβέρνηση. Είχαμε απώλεια προς τη Χρυσή Αυγή, διότι πολίτες πίστευαν ότι θα τιμωρήσουν σκληρά την κυβέρνηση ψηφίζοντας Χρυσή Αυγή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό τη Χρυσή Αυγή».
Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Το νου σας συμπολίτες !

Φωτό: Κ. Μπαλάφας
Εύχομαι στις εκλογές της Κυριακής να πρυτανεύσει μέσω του ηγεμόνα νου η λογική. 
Ας σκεφτούμε τι πραγματικά έγινε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τι γίνεται και κυρίως τι μας περιμένει ακόμα. Ας μην παραδοθουμε στην προπαγάνδα και το φόβο που προσπαθεί να σπείρει. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε μερικά απλά πράγματα.
Η εξίσωση είναι απλή:
Ο Fitch που αναβάθμισε χτες τη χώρα από "Σκουπίδια-" σε "Σκουπίδια", κάνοντας προεκλογικό δώρο στο Σαμαρά, κι οι άλλοι οίκοι ή επενδυτικά κεφάλαια, όλα αυτά τα διεθνή κοράκια, έχουν αποδείξει απ΄ τη μέχρι τώρα πρακτική τους σε όλες τις χώρες του κόσμου, ότι δεν ενδιαφέρονται για μας τους πολίτες και την καλυτέρευση της ζωής, της καθημερινότητας μας. Αυτό νομίζω είναι κατανοητό. Ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο, πως θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα με τη μικρότερη δυνατή επένδυση και ρίσκο. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν δικές τους πρόθυμες κυβερνήσεις που με άλλοθι τη βελτίωση της οικονομίας εκτελούν εντολές-συμβόλαια αυτών των διεθνών τοκογλύφων.
Η περίφημες μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρονται συνέχεια, είναι στην πραγματικότητα η απορρύθμιση της δικής μας ζωής κι η σταθερότητα για την οποία κόπτονται είναι η δική μας μόνιμη αβεβαιότητα. Το ΄χουμε δει και κατανοήσει καλά αυτό τα τελευταία τέσερα χρόνια της κρίσης. Για να επανέλθουμε λοιπόν στην απλή εξίσωση. Εξ ορισμού δεν μπορεί οι πολίτες να έχουμε κανένα κοινό συμφέρον με τον Fitch και τον κάθε Fitch. Άρα δεν μπορούμε να έχουμε κανένα κοινό συμφέρον και με τον εκλεκτό των τοκογλύφων Σαμαρά και τους λοιπούς συγγενείς-δορυφόρους, Βενιζέλους και σία. Όταν λέω συμφέρον δεν εννοώ το προσωπικό συμφέρον. Εννοώ το γενικό, το συνολικό που αντανακλά στο τέλος θετικά και στο προσωπικό.
Για να τελειώνουμε: ο Σαμαράς εκτελεί συμβόλαιο, όπως μέχρι τώρα εκτέλεσαν ο ΓΑΠ κι ο Παπαδήμος. Πήγε το πρότζεκτ "Μπίζνα στην Ελλάδα" δυο βήματα πιο κάτω. Τώρα στο παρασκήνιο ετοιμάζεται ο αντικαταστάτης τους και δημιουργούνται οι πολιτικές προυποθέσεις να γεννηθούν οι καινούργιοι δορυφόροι (πχ Ποτάμι), αφού οι προηγούμενοι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πνέουν τα λοίσθια. Με μοχλό τα ξεπουλημένα ΜΜΕ και τους καλά πληρωμένους δημοσιογράφους τους το συγκεκριμένο σύστημα δίνει τη μάχη του, βασισμένο στην παλιά δοκιμασμένη στρατηγική του φόβου.
Αυτό το σκυλολόι, συμπολίτες, δίνει λυσσαλέα μάχη για το χρήμα και την απληστία.
Εμείς δίνουμε μάχη για την επιβίωση και τα παιδιά μας. Πολύ περισσότερο όμως, νομίζω πως δίνουμε τη μάχη για την ίδια μας την αξιοπρέπεια, την (πραγματική κι όχι την εικονική) ελευθερία, για την ανθρωπιά που δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο το ψέμα και την κοροιδία.

Καλό βόλι.

"Παρέμβαση"
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Σε έκαναν ζητιάνο, μην γίνεσαι και από μόνος σου!


Συγγνώμη κιόλας, αλλά δεν θα συμμεριστώ κανέναν σχεδόν από όλες αυτές τις χιλιάδες κακόμοιρους (και μεταφορικά και κυριολεκτικά) που έσπευσαν στις λαϊκές αγορές να ποδοπατηθούν στη δωρεάν διανομή τροφίμων και λαχανικών. 
Και οι οποίοι ετοιμάζονται την Κυριακή να ψηφίσουν ξανά τους ίδιους, μην και... χάσουν τα ήδη... χαμένα. Ούτε θλίψη, ούτε καν οίκτος. Διότι, δεν μπορώ να κατανοήσω έναν άνθρωπο που ρίχνει την αξιοπρέπειά του στα τάρταρα και στοιβάζεται στις ουρές της ντροπής για τρία μαρούλια κι ένα κιλό μήλα αντί να την κρατήσει ψηλά, τη «γαμημένη» αξιοπρέπειά του, να καμαρώνει γι' αυτήν και να βγει στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί. Να αγωνιστεί. Να αντισταθεί.

Αν συμφωνήσουμε πως κύριοι υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση στην οποία ζούμε είναι αυτοί που μας κυβερνούν τα τελευταία ιδίως χρόνια και οι πολιτικές του μνημονίου, sorry, λύση δεν είναι η επαιτεία αλλά η αντίδραση. Αν πρόκειται να απλώσεις το χέρι για ελεημοσύνη, καλύτερα σήκωσέ το. Με όποιο τρόπο νομίζεις εσύ προτιμότερο. Θέλουν να σε κάνουν ζητιάνο, μην γίνεσαι και από μόνος σου.
Μήπως τελικά όμως δεν πρέπει να κατηγορώ κάποιον που προτιμάει να είναι επαίτης παρά αγωνιστής; Μήπως ζητάμε περισσότερα απ' όσα μπορούν; Πιο μούφα λαός από τον ελληνικό δεν πρέπει να υπάρχει στον κόσμο όλο...
Πηγή: http://www.e-tetradio.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Νευρικότητα στη Γερμανία για την προεκλογική επίσκεψη Erdogan


Του Κώστα Ράπτη 

O Erdoğan ενώνει την Ευρώπη – εναντίον του. Στην τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση την Τρίτη, οπότε δέχθηκαν ερωτήσεις από ένα ακροατήριο 200 πολιτών, οι δύο κυριότεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, ο Σοσιαλιστής Martin Schultz και ο Λουξεμβούργιος Jean-Claude Juncker του ΕΛΚ δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ε.Ε. επί των ημερών τους. Και η μεν κεντροδεξιά ουδέποτε υπήρξε ιδιαίτερα θερμή στο ενδεχόμενο μιας τουρκικής ένταξης. Όμως και για την κεντροαριστερά, η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας δεν είναι πλέον υπερασπίσιμη.

“Πάντοτε υποστήριζα την ένταξη της Τουρκίας. Όμως στη φάση αυτή η χώρα απομακρύνεται κατά τρόπο δραματικό από τις δημοκρατικές αξίες της Ε.Ε.” δήλωσε ο Schultz, υπενθυμίζοντας κινήσεις όπως η απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να μπλοκάρει το Twitter. “Ο Τούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdoğan” συμπλήρωσε “θα πρέπει να απασχολείται περισσότερο με την κατάσταση της δημοκρατίας στην δική του χώρα από το να δίνει μαθήματα στις άλλες”.

Ως Γερμανός, ο Schultz, δεν ξεχνά το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε όταν ο Erdoğan εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Joachim Gauck (άλλοτε αντιφρονούντος του ανατολικού μπλοκ), ο οποίος σε ομιλία του στο Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα, επεσήμανε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η δημοκρατία στην Τουρκία.

Το Σάββατο 24 Μαΐου απειλείται να υπάρξει αντιστροφή των ρόλων. Μολονότι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του Αυγούστου (τις πρώτες που θα διεξαχθούν με άμεση λαϊκή ψηφοφορία και με δυνατότητα συμμετοχής και της τουρκικής διασποράς), ο Erdoğan πραγματοποιεί προεκλογική συγκέντρωση στην... Κολωνία.

Σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή της Τουρκίας, οι μετανάστες αποτελούν το 5% του εκλογικού σώματος και υπολογίζονται σε 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (1,2 εκατομμύρια) κατοικεί στη Γερμανία. Για τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος, κατά τις δημοσκοπήσεις, απέχει από το όριο του 50% που θα του εξασφάλιζε την νίκη από τον πρώτο γύρο, η διείσδυση στο πολύμορφο μεταναστευτικό εκλογικό ακροατήριο, είναι κρίσιμης σημασίας – ιδίως στην παρούσα συγκυρία όπου η ηγετική εικόνα του τσαλακώθηκε από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο πολύνεκρο δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα.

Επιρροή στην τουρκική κοινότητα της Γερμανίας οι ισλαμιστές διαθέτουν ήδη από την εποχή του Κόμματος Ευημερίας – προδρόμου του σημερινού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Διαθέτουν όμως και ορκισμένους αντιπάλους, ιδίως μεταξύ των Κούρδων και των Αλεβήδων – οι τελευταίοι μάλιστα διοργανώνουν αντισυγκέντρωση στην εκδήλωση του Erdoğan στην Κολωνία.

Οι γερμανικές πολιτικές δυνάμεις αντιδρούν με εμφανή εκνευρισμό. Άλλωστε, δεν είναι ευχάριστες οι αναμνήσεις από προηγούμενες αντίστοιχες εξορμήσεις του Erdogan επί γερμανικού εδάφους – όπως όταν λ.χ. παρότρυνε τους ξενιτεμένους συμπατριώτες του να αντισταθούν στην αφομοίωση. Η εικόνα ενός ξένου ηγέτη, ο οποίος εμφανίζεται ως “προστάτης” τμήματος του πληθυσμού της Γερμανίας, οπωσδήποτε περιέπλεξε περαιτέρω την ήδη έντονη συζήτηση στη χώρα της Angela Merkel σχετικά με τα θέματα της μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Steffen Seibert προσποιείται ψυχραιμία, δηλώνοντας μεν ότι είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος ο ηγέτης μιας “χώρας-εταίρου”, αλλά προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από τον Erdoğan “να διαλέξει προσεκτικά τα λόγια του” σε αυτή τη “δύσκολη στιγμή”.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier χαρακτήρισε επίσης ευπρόσδεκτο τον Erdoğan, συμπληρώνοντας, με αέρα ανωτερότητας, ότι η ιδιωτική προεκλογική επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού είναι κάτι “το οποίο αντέχει η δημοκρατία μας”, αρκεί να γίνουν σεβαστές οι “διεθνείς προδιαγραφές”.

Άλλοι πολιτικοί, με λιγότερο υπεύθυνες θέσεις, μιλούν πιο ανοιχτά: η ομιλία Erdoğan στην Κολωνία αποτελεί κατάχρηση του δικαιώματος φιλοξενίας δήλωσε ο υπουργός Ενσωμάτωσης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Guntram Schneider, ενώ η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Julia Klockner κάλεσε τους Τούρκους της Γερμανίας να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στα όσα συμβαίνουν τον καιρό αυτό στην Τουρκία.

“Όσοι του αντιτίθενται θα συνεχίσουν έτσι και αλλιώς να του αντιτίθεται, όσοι τον εξιδανικεύουν, θα προσέλθουν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στην ομιλία Erdoğan σαν σε προσκύνημα” παρατηρεί, περισσότερο ψύχραιμα, ο προερχόμενος από τους κόλπους της τουρκο-γερμανικής κοινότητας συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Cem Özdemir.


Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Καταιγίδες με... 29 βαθμούς

Άνεμοι στο Αιγαίο


Σήμερα πάρτε μαζί σας ομπρέλα, κι αν δεν την ανοίξετε για να προφυλαχτείτε από τη βροχή θα το κάνετε για τον ήλιο.
kalokairinivroxi
Μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται σήμερα από το μεσημέρι και μετά, αν και ο υδράργυρος θα αναρριχηθεί στους 29 βαθμούς Κελσίου.
Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις αρχικά στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία στα υπόλοιπα που τις μεσημβρινές - απογευματινες ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 28 βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινες ώρες θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 29 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινες ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 29 βαθμούς κελσίου. Τοπικά στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 25 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινες ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 25 βαθμούς κελσίου.
Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινες ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 29 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές - απογευματινες ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 28 βαθμούς κελσίου.
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Μεγάλη άνοδος των αντιευρωπαϊστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Βρετανίας

Το UKIP «έκλεψε» έδρες απ' όλα τα κόμματα


Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) κατέγραψε σημαντικά οφέλη στις τοπικές εκλογές, κερδίζοντας έδρες αφενός από το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και αφετέρου από το Εργατικό Κόμμα.
ukip22
Το UKIP, το οποίο υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την μείωση του αριθμού των μεταναστών, ελπίζει να εκμεταλλευτεί τις επιδόσεις του στις τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές για να ενισχύσει τη δυναμική του, ώστε να εξασφαλίσει τις πρώτες του έδρες κατά τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.
ukip1
Σε μία ένδειξη ότι το κόμμα είχε αντίστοιχες επιδόσεις και στις ευρωπαϊκές εκλογές, το UKIP κέρδισε περισσότερες νέες έδρες από κάθε άλλο κόμμα στις τοπικές εκλογές στην Αγγλία, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Να θυμίσουμε ότι στην ηγεσία του κόμματος βρίσκεται ο Νάιτζελ Φάραντζ. Υπεύθυνος επικοινωνίας του UKIP και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πάτρικ Ο΄Φλιν εκτίμησε ότι το κόμμα του θα κερδίσει συνολικά 100 έδρες στα τοπικά συμβούλια.
Γκρίνιες όμως καταγράφονται και στο στρατόπεδο των Εργατικών με τον βουλευτή Γκράχαμ Στρίνγκερ να κατηγορεί τον Εντ Μίλιμπαντ για μια «ασυγχώρητα ερασιτεχνική» προεκλογική εκστρατεία. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν τα πήγαμε όσο καλά θεωρούσαμε» τόνισε, μιλώντας στο BBC. Με δεδομένο ότι η χώρα έχει γενικές εκλογές το 2015, στο στρατόπεδο των Συντηρητικών έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται φωνές για κάποιου είδους συνεργασία με το κόμμα του Φάρατζ.
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Σόιμπλε κουκουλοφόρος

 

Μάλιστα. Δεν ήταν τελικά ιδέα του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε ο σχεδιασμός για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οχι, εκείνος ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο. Απλώς, αναγκάστηκε να εκπονίσει ένα σχετικό σχέδιο επειδή κάποιος έλληνας πολιτικός του... “πέταξε”, λέει, την ιδέα! Ποιος έλληνας πολιτικός; Α, αυτό, δεν είναι δική του δουλειά να μας το πει...
Αφήνει όμως, με τα πρακτικά της ομιλίας του, να δωθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ωραία μέθοδος: να δείχνεις αλλά να μη λες. Μέθοδος σύγχρονη, ευρωπαική, δημοκρατική, ηθική, υπεύθυνη και, κυρίως, αξιόπιστη. Μέθοδος των παπούδων του, με την οποιά τώρα χτίζει την Ευρώπη των ονείρων μας...
 Ούτε κουκουλοφόρος να ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Γιατί μόνον σε αυτό παραπέμπει η συμπεριφορά του. Μιλάει, αλλά δεν μιλάει. Προκαλεί για πολλοστή φορά μεγάλη αναστάτωση, αλλά δεν λέει αυτό που έχει να πει, αν τουλάχιστον διαθέτει μια στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης απέναντι σε έναν λαό που δοκιμάζεται τόσο σκληρά, ακριβώς με τις δικές του εντολές και, δυστυχώς, προς όφελος όχι του ίδιου του χειμαζόμενου λαού και του κράτους, αλλά της Γερμανίας.
 Ομως ο γερμανός υπουργός δεν φτάνει μέχρι τέλος. Του αρκεί να σπέρνει ζιζάνια, όπως σε πλήθος περιπτώσεις έχει πράξει. Στηρίζεται βέβαια και στην ασθενή μνήμη των ανθρώπων, όπως και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στα γόνατα και δεν τολμά να τον προκαλέσει να πει αυτό που έχει να πει ολόκληρο, για να μάθουμε κι εμείς τι, κατά τον ίδιο, συνέβη.
Φυσικά, όλο αυτό είναι αξιοθρήνητο, καθώς υπάρχουν κι εκείνοι που θυμούνται. Ενώ λοιπόν ουδείς γνωρίζει αν κανείς τα είπε αυτά στον υπουργό Σόιμπλε, αμέτρητες είναι οι γερμανικές δηλώσεις πίεσης της εποχής προς την Ελλάδα με μοχλό την έξοδο από το ευρώ. Βέβαια, τότε δεν έλεγαν ότι εμείς τους το ζητήσαμε...
 Επιπλέον, θυμιδία προκαλεί η “πληροφορία” που μας δίνει ότι είχε καταστρωθεί ολόκληρο ελληνικό “σχέδιο” γι αυτή την έξοδο! Αλήθεια; Από ποιους; Πότε; Πώς; Μακάρι να είμασταν σε θέση να το είχαμε πράξει! Γιατί θα μας υπολόγιζαν απείρως περισσότερο από ότι σήμερα οι “φίλοι” μας του Βερολίνου... Ομως οι ελληνικές κυβερνήσεις έτρεμαν ακόμα και να το σκεφτούν, όχι να το ετοιμάσουν ως θα όφειλαν σε ένα σοβαρό κράτος, με τη μορφή ενός εναλλακτικού σεναρίου επιβίωσης, αφού βρέθηκαν μπροστά στην καταστροφή.
 Ο γερμανός υπουργός έχει πολλές φορές εκφραστεί για την ελληνική ελίτ και τις ευθύνες της και μάλιστα σκληρά. Ε, επ' αυτού, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς μαζί του.
Ομως, από την άλλη πλευρά, σε αυτήν ακριβώς την ελίτ είναι που τελικά πάτησε για να πετύχει ότι πέτυχε πρώτα στην Ελλάδα και, μέσω αυτής, στην Ευρώπη: να εισάγει την εποχή της γερμανικής κυριαρχίας. Μια Ευρώπη που πλέον, όλο και λιγότεροι λαοί της την εγκρίνουν και την επιθυμούν, όπως δείχνουν όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Τη θελει λοιπόν αυτή την ελίτ τελικά στη θέση της.
 Το γιατί συμβαίνει αυτό, ο υπουργός Σόιμπλε το ξέρει καλά, καλύτερα από τον καθένα. Αφού είναι δικό του έργο, κληρονομιά του: ο ίδιος είναι ο πατέρας της διαίρεσης. Στη δική του εθνική γερμανική πολιτική οφείλεται όλο αυτό το μέγα ρεύμα αποδοκιμασίας.

 Φυσικά, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προδήλως δεν συνειδητοποιεί ότι αυτού του είδους η άθλια προεκλογική παρέμβαση στην Ελλάδα θα φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο για το οποίο την έκανε. Ισως μάλιστα να αποβεί και καταλυτική για τις εξελίξεις...
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Οι Αντουανέτες του αντιεθνικισμού και η άνοδος της Χ.Α.

 Του Γιάννης Σιδέρη 

Αχός μέγας σηκώθηκε για τα ηχηρά ποσοστά της Χ.Α. στο δήμο Αθηναίων και στην περιφέρεια Αττικής. Ανατριχιαστική η άνοδος αλλά αναμενόμενη. Ο γράφων, με κείμενα στην ισοδελίδα protagon, τότε και όχι ως μετά Χριστόν προφήτης, προέβλεψε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές την είσοδο της Χ.Α στο δήμο Αθηναίων και στην συνέχεια τη διαπρεπή είσοδό της στη Βουλή. Οπερ και εγένετο...

 

Ηταν η εποχή της ευκολίας: Λεφτά, ακόμα υπήρχαν, η διάκριση μεταξύ δεξιού και αριστερού (πλην ΚΚΕ) γινόταν στο αλώνι του μεταναστευτικού. Οποιος εντόπιζε το πρόβλημα και αριθμούσε τις αιτίες που συνέβαλαν στην διαφαινόμενη ζοφερή διόγκωση της Χ.Α., όποιος δεν αρκείτο απλώς να καταγγέλλει οργίλως τον φασισμό, αλλά προσπαθούσε να ανιχνεύσει τις αιτίες της ανόδου του, ήταν συνοδοιπόρος των τύπων με τα μαύρα - κάτι σαν χρυσαυγίτης με πολιτικά!

Τώρα μετά την θριαμβευτική άνοδό τους, κάποιοι, όπως ο «σεσημασμένος» Νίκος Δήμου, στο protagon και αυτός, με μονομερή ισοπεδωμένη σκέψη, εξακολουθούν να φληναφίζουν ότι, τάχα μου, φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα και η οικογένεια, που προσδίδουν εθνικιστικά χαρακτηριστικά στην κουλτούρα των μαθητών!

Στην χορεία της ισοπεδωμένης, εθνομηδενιστικής αντίληψης, δεν είναι ο μόνος:(σημ. πολιτικός είναι ο όρος εθνομηδενιστής, δεν εμπεριέχει ηθική καταδίκη).

Κάποιοι, ας πούμε, για να χτυπήσουν τον εθνικισμό, σβήνουν την ιστορική μνήμη και το λαϊκό βίωμα αιώνων, επιστρατεύουν την αποστειρωμένη επιστημονική θεώρηση, και υποστηρίζουν ότι επί 400 χρόνια, στον νυν ελλαδικό χώρο, δεν υπήρξε τουρκοκρατία! Οι εδώ λαοί ήταν απλώς υποτελείς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή της υψηλής Πύλης! (Αθανασιάδης). Εγκριτος επίσης πανεπιστημιακός, μας προτρέπει να μη μιλάμε για Μικρασιατική Καταστροφή, επειδή αυτό συνιστά επιθετική διάθεση έναντι της Τουρκίας!! (Λιάκος). Παραδειγματική είναι η αναφορά των ανωτέρω. Πρόκειται για σκεπτόμενους και καλοπροαίρετους διανοητές, που απλώς ζουν στο δικό τους απομονωμένο σύμπαν!

Δηλαδή έφταιγε το σχολείο, η παραδοσιακή διδαχή της οικογένειας και οι εθνικοί μύθοι, που εξαγρίωσαν τους πενόμενους κατοίκους και τους έστρεψαν στη Χ.Α.; - Εκεί λέω, στις υποβαθμισμένες γειτονιές του 4ου ή του 6ου διαμερίσματος Αθήνας, και τις σκονισμένες, φτωχικές πολιτείες της Αττικής (Στη Μάνδρα ο Ηλίας Παναγιώταρος έχει πάρει 20%, στο Πέραμα 15%, στον Ασπρόπυργο 20%)!

Εκεί στις θλιβερές γειτονιές που η φτώχεια, η στέρηση, η ανέχεια, η έλλειψη προοπτικής έχει πάρει στις αρπάγες της ανθρώπους, συρρικνώνει τις ζωές τους και βάφει το μέλλον μελανό; Εκεί που οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού, επηρεάζουν έντονα τις ζωές των ανθρώπων (τεράστιο θέμα αυτό, αλλά οι Αντουανέτες του διεθνισμού – νεοφιλελεύθερες, εν αρμονία με εκείνες του αριστερού κοσμοπολιτισμού, αρνούνται να το δουν).

Φταίει ο ...εθνικιστικός μύθος για τον χορό του Ζαλόγγου (ούτως ή άλλως η αυτοθυσία υπήρξε), ή η βάρβαρη επέλαση του μνημονίου - αυτού που ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ενεός, το είδε ως τιμωρητική επίθεση κατά της Ελλάδας από τους ηγέτες της Ευρώπης, και το χαρακτήρισε ως «δικαιοσύνη Παλαιάς Διαθήκης»; (σ.σ. Στην Παλαιά Διαθήκη ο θεός δεν έχει καμιά σχέση με την γλυκύτητα του Ιησού που μας παραδίδουν τα Ευαγγέλια. Είναι ένας Θεός, αδυσώπητος τιμωρός!).

Είναι θέμα εθνικής και εθνικιστικής διαπαιδαγώγησης στα καθ΄ ημάς, όταν η άνοδος της ακροδεξιάς δεν περιορίζεται στην «καθυστερημένη» βαλκανική μας χώρα, αλλά απλώνει τις μαύρες φτερούγες της σε ένα γαλαξία ακροδεξιών, εθνικιστικών, φασιστικών, νεοναζιστικών κομμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και δη στις πλέον προηγμένες μορφωτικά και υλικά, χώρες; Γιατί άραγε αναβιώνουν στην Φινλανδία, όπου έχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα πρότυπο; Γιατί στην Ολλανδία με το κόμμα της Ελευθερίας, στη Βρετανία με το BML, στη Γαλλία με την Λεπέν, στην Αυστρία με το κόμμα της Ελευθερίας (φοριέται πολύ η Ελευθερία), στη Δανία με το Λαϊκό κόμμα, στην Ουγγαρία με το τρομερό Jobbik - ακόμη και στην Γερμανία, της καταστολής του ναζισμού, με το NPD;

Είναι τυχαίο που χθες ο economist παρομοίασε αυτό που περιμένει τους ευρωπαίους ηγέτες με τα βασανιστήρια της κόλασης που αναπαριστώνται στα έργα του Ιερώνυμου Μπους, σε μια εικαστική σύνθεση όπου ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές είναι έτοιμοι να «κατασπαράξουν» τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; ( σ.σ. Ο Φρανσουά Ολάντ είναι στη γκιλοτίνα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πυρά. Η Άνγκελα Μέρκελ στην αγχόνη. Υποφέρουν τα βασανιστήρια της κόλασης. Και οι Μαρίν Λεπέν, Χεερτ Βίλντερς, Νάιτζελ Φάρατζ και Μπέπε Γκρίλο είναι έτοιμοι να τους κατασπαράξουν!).

Όσο δεν βλέπουμε και δεν αντιμετωπίζουμε αυτά που σπρώχνουν τους λαούς της Ευρώπης προς τη ακροδεξιά, όσο δεν βλέπουμε τις αιτίες που ωθούν συμπολίτες μας να ψηφίζουν ακροδεξιούς ή φασίστες, τόσο αυτοί θα οδεύουν προς αυτούς...

Πηγή: http://iporta.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η Ουκρανία των "ιδιωτικών στρατών"


Του Κώστα Ράπτη

“Ελπίζουμε ότι αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν την αρχή για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας”, δήλωσε σχετικά με τις κάλπες που θα στηθούν την Κυριακή στην Ουκρανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier σε συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Βερολίνο. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν και ορισμένοι "πραγματικοί κίνδυνοι", κυρίως διότι "σε κάποιες περιοχές στα ανατολικά οι αυτονομιστές θέλουν να παρεμποδίσουν τις εκλογές".

“Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι μια ευκαιρία προς την κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης ειρήνης και της σταθερότητας” υποστήριξε και ο γ.γ. του ΟΗΕ σε συνάντηση που είχε στη Σαγκάη με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία.

Ο Ban-Ki-Moon συνόψισε με τον τρόπο αυτό την συναίνεση που επικρατεί επί του θέματος στη Δύση, η οποία άλλωστε έχει απειλήσει με νέες κυρώσεις τη Ρωσία, εάν οι ουκρανικές προεδρικές εκλογές διαταραχθούν. Ένας υφιστάμενός του, ωστόσο, εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτικός.

“Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ένα θαύμα από τις εκλογές αυτές” υπογράμμισε ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ivan Šimonović, ο οποίος, ως Κροάτης, έχει διαρκώς κατά νου το τραγικό προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας. “Έχουμε να κάνουμε” πρόσθεσε “με μια χώρα ολοένα και περισσότερο διχασμένη η οποία ίσως να οδηγείται σε ένα δραματικό σενάριο. Όμως πρόκειται για μια χώρα που μπορεί να σωθεί”.

Το αν αυτό που χρειάζεται μια χώρα τόσο διχασμένη είναι απλώς ένας νέος πρόεδρος, σε αντικατάσταση του φυγάδα Yanukovych, ή ένα νέο Σύνταγμα και μία νέα Βουλή, δεν είναι κάτι που δείχνει να απασχολεί τον διεθνή παράγοντα. Ούτε το ότι η ανατολική Ουκρανία, πιθανοτατα δεν θα συμμετάσχει, γεγονός που θα παγιώσει τις φυγόκεντρες τάσεις.

Ούτε άλλωστε το ότι, εκτός των ρωσόφωνων αυτονομιστών στα ανατολικά, η χώρα δοκιμάζεται σε όλη την επικράτεια από κάθε είδους ενόπλους που τρομοκρατούν τους αντιπάλους του Κιέβου. Αρκεί που ο νέος πρόεδρος θα νομιμοποιήσει αποφάσεις κρίσιμες για το μέλλον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προσφυγή της στο ΔΝΤ και τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Για οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης οικονομικο-κοινωνικής κατάρρευσης, ο αίτιος είναι εκ των προτέρων γνωστός: η “αποσταθεροποιητική δράση της Ρωσίας”...

“Σε κάποιες περιοχές θα είναι δύσκολο να διοργανωθούν οι εκλογές. Αλλά θα είναι πολύ λίγες και αυτό δεν θα επηρεάσει τη διεξαγωγή των εκλογών. Θα έχουμε νόμιμο πρόεδρο”, παραδέχθηκε ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Arsenyi Yatseniuk, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Arsaen Avakov διευκρίνισε ότι “ειδικές ομάδες” θα είναι αρμόδιες για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ψηφοφορίας στα ανατολικά.

Κατά τα λοιπά, ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ για την Ουκρανία Wolfgang Issinger αναμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν “λίγο ως πολύ” κανονικά.

Ματαίως προεδιοποιεί η Μόσχα δια του υφυπουργού Εξωτερικών Grigory Karasin ότι οι προεδρικές εκλογές θα μεγαλώσουν τις πολιτικές διαιρέσεις στην Ουκρανία, αν δεν δοθεί ένα τέλος στις εχθροπραξίες και δεν εφαρμοστεί ένας “οδικός χάρτης” για τον τερματισμό της κρίσης. Ματαίως επίσης επιμένει σε “εκκρεμότητες” όπως η διερεύνηση του μακελειού στην Οδησσό με τους 42 νεκρούς.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως βέβαιο νικητή, με 53,2% της πρόθεσης ψήφου, τον “βασιλιά της σοκολάτας” και πρώην υπουργό Petro Poroshenko. Ακολουθεί με 10,1% η πρώην πρωθυπουργός και πρώην “βασίλισσα του φυσικού αερίου” Yulian Timoshenko, η οποία ήδη απειλεί με “νέο Μαϊντάν”, αν δεν εκλεγεί, ενώ για τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας υπάρχει (εάν στην περιοχή διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές) ο τραπεζίτης Serhyi Tigipko, με 8,8%.

Άλλοι ολιγάρχες, πάλι, δεν μπαίνουν στον κόπο να εκτεθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας Ihor Kolomoisky, διορίσθηκε από την κυβέρνηση του Κιέβου κυβερνήτης του Ντνιεπροπετρόφσκ, απ΄ όπου εξαπολύει την “1η Στρατιά του Δνείπερου” την οποία χρηματοδοτεί, προσφέρει χρηματικά έπαθλα για όποιον αιχμάλωτο “σαμποτέρ” του παραδοθεί και απειλεί τηλεφωνικά, όπως διέρρευσε, τον φιλορώσο παρ΄ ολίγον υποψήφιο Oleg Tsarov ότι έχει επικηρυχθεί για 12 εκατ. δολάρια.

Ο Rinat Akhmetov, πάλι, “βασιλιάς της μεταλλουργίας” και πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας κινείται πιο ειρηνικά, ισορροπώντας ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, για να διαφυλάξει τα συμφέροντά του. Με 300.000 εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του, διαθέτει ήδη έναν εντυπωσιακό, αν και... απείθαρχο, “ιδιωτικό στρατό”.

Ο Akhmetov κάλεσε όλους τους εργάτες των εργοστασίων του να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, μπροστά από τις επιχειρήσεις όπου εργάζονται. Επιπλέον ομάδες αόπλων συγκροτήθηκαν από εργαζόμενους στις βιομηχανίες του Akhmetov, για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης στην Μαριούπόλη των 500.000 κατοίκων στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας.

Ωστόσο, παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές των δυτικών μέσων, και στις δύο περιπτώσεις η προσέλευση δεν κρίνεται ικανοποιητική...


Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs