Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Σκανδαλώδης απόφαση για την εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων

Με κύρια βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009 θα διατεθεί η επιχορήγηση και ο τηλεοπτικός χρόνος στα κόμματα

Οι ευρωεκλογές του 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ήταν ακόμα κραταιές δυνάμεις, θα αποτελέσουν κατά κύριο λόγο την «πυξίδα» για τον καταμερισμό της χρηματοδότησης και του τηλεοπτικού χρόνου των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις φετινές ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής που συνεδρίασε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών, φέτος θα διανεμηθούν 7 εκατ. ευρώ, από περίπου 9,5 εκ. που δόθηκαν το 2009, ενώ ο διαμερισμός θα γίνει κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009 και όχι των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του 2012.
Συγκεκριμένα, από τα 7 εκ. ευρώ, το 50% θα διατεθεί με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009, το 10% με βάση τις βουλευτικές του 2012, ενώ το υπόλοιπο 40% θα διατεθεί μετά τις ευρωεκλογές με βάση το αποτέλεσμά τους. Το 60% της επιχορήγησης θα εκταμιευτεί άμεσα.
 Όσον αφορά την κατανομή του χρόνου τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής προβολής των κομμάτων, αποφασίστηκαν τα εξής:
 Το 40% θα μοιραστεί με βάση τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στις ευρωεκλογές του 2009 (ΠΑΣΟΚ 36,64%, ΝΔ 32,29%, ΚΚΕ 8,35%, ΛΑΟΣ 7,15%, ΣΥΡΙΖΑ 4,7%, Οικολόγοι – Πράσινοι 3,49%),  το 40% με βάση τις εθνικές εκλογές του 2012  ((ΝΔ 29,66%, ΣΥΡΙΖΑ 26,89%, ΠΑΣΟΚ 12,28%, ΑΝΕΛ 7,51%, Χρυσή Αυγή 6,92%, ΔΗΜΑΡ 6,26%, ΚΚΕ 3,98%)
Στην αρχική συζήτηση το ΚΚΕ ζήτησε να μοιραστεί ο τηλεοπτικός χρόνος εξ ίσου σε όλα τα κόμματα, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από ΝΔ,  ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη οι αντιδράσεις είναι πολλές, ενώ αναμένεται νέος γύρος συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Χάθηκαν 200 δισ. ευρώ φόροι, λόγω ανεπαρκούς μηχανογράφησης των υπηρεσιών


Τι δείχνουν τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ ΑΕ, Αναστάσιος Τζήκας
 
Διακόσια δισ. ευρώ έσοδα δεν εισπράχθηκαν και χάθηκαν από τα δημόσια ταμεία της Ελλάδας τα τελευταία είκοσι χρόνια, λόγω της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητας που υπήρξε στον τομέα της μηχανοργάνωσης των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρέθεσε στη διάρκεια χτεσινής εκδήλωσης ο πρόεδρος της Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ ΑΕ, Αναστάσιος Τζήκας, το παραπάνω ποσό, που ο όπως είπε αντιστοιχεί περίπου στο μισό του δημόσιου χρέους της χώρας, προέρχεται από τη φοροδιαφυγή στον τομέα της παραοικονομίας.
Όπως εξήγησε, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ και άλλων οργανισμών, το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα φτάνει τα 60 δις ευρώ και από το ποσό αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εισπράττει πολύ εύκολα γύρω στα 20 δις φόρους κάθε χρόνο, από το 1994 μέχρι σήμερα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εντόπιζε τη φοροδιαφυγή, με τη χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων μηχανοργάνωσης.
«Στη δεκαετία του 90 η Ελλάδα διέθετε ένα πλούτο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Τότε η χώρα θα μπορούσε άνετα να οργανώσει τη μηχανοργάνωση, κάτι που έγινε ΄την εποχή εκείνη στην Ιρλανδία, στο Ισραήλ, στη Φινλανδία, κ.α., με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής από την παραοοικονομία. Δεν έγινε όμως ολοκληρωμένα και η χώρα έχασε μια μοναδική ευκαιρία», είπε ο κ. Τζήκας.
Μιλώντας στην εκδήλωση, με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τη Λύση στην Ελληνική Κρίση», που διοργάνωσε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η διαδραστική πλατφόρμα δράσης "Thought for Action – Σκέψη για Δράσ", επισήμανε ότι παρ΄όλα αυτά ο κλάδος των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, παραμένει από τους πλέον δυναμικούς και αναφέρθηκε στη σημασία και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης.
Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, εξάλλου, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ελλάδας είπε αν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί ανάπτυξη και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει εθνική στρατηγική σε αναπτυξιακούς τομείς και σε καινοτόμες δράσεις. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Φινλανδία η οποία – όπως υπενθύμισε – κατάφερε, μέσω της καινοτομίας, να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο παραγωγής κινητών τηλεφώνων.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που – όπως είπε – προκάλεσε στο «κατεστημένο της πολιτικής ηγεμονίας» της Θεσσαλονίκης, η απόφαση της διοίκησης του Δήμου να ανοίξει το δρόμο στις επισκέψεις τουριστών από την Τουρκία και το Ισραήλ. Ακόμα, επέκρινε όσους καλλιεργούν τη βία και αρνούνται τον ευπρεπισμό στο πανεπιστημιακό campus του ΑΠΘ, αλλά και την «εσωστρεφή πελατειακή», όπως τη χαρακτήρισε κατάσταση, που, όπως είπε, επικρατεί στο χώρο της νοσοκομειακής περίθαλψης.

πηγή: agelioforos.gr
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Το φάντασμα του εθνομηδενισμού

http://pontosandaristera.files.wordpress.com/2013/11/eam_thumb.jpg?w=273&h=205

Στον ΣΥΡΙΖΑ, να είμαστε πιο ακριβείς, στην πλευρά της πλειοψηφίας κυρίως, επικρατεί σαν γενική εκτίμηση πως η εκλογική μάχη θα κριθεί στο κοινωνικό και ταξικό πεδίο, όχι στα εθνικά ζητήματα.
Αυτά τα θέματα, ακόμη και τώρα που το κόμμα βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεκδικώντας τη διακυβέρνηση, δεν αξιολογούνται, προφανώς διότι παραμένει πρωταγωνιστική σε αυτό το κομματικό τμήμα η δυσανεκτική σχέση που διαμόρφωσε η μεταπολιτευτική Αριστερά με κάθε τι που εμπεριέχει εθνικό προσδιορισμό, είτε αφορά το γεωγραφικό πλαίσιο και τα εξωτερικά θέματα είτε τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μαζί με την παράδοση και το ισχυρό πολιτιστικό φορτίο. Λες και οι κοινωνίες μαζί και οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα, γεωγραφικό τόπο αναφοράς, κοινούς πολιτισμικούς κώδικες ως συνδετικούς κρίκους.
Αυτή την εκτίμηση, που στην προέκτασή της δεν αφορά παρά απειροελάχιστους στη δοκιμαζόμενη κοινωνία, ελιτίζοντες κυρίως, πλήρωσε και μάλιστα άγρια, η Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Η Τσιγγάνα ακτιβίστρια ουσιαστικά συκοφαντήθηκε και καθυβρίστηκε ακριβώς λόγω μιας ανεξήγητα συνεχιζόμενης όσο και ανιστόρητης προσήλωσης στο στείρο ταξισμό άνευ άλλου προσδιοριστικού περιεχομένου, τον ταξισμό ως ιδεολογισμό και ως γνώρισμα που σφράγισε την παρακμή και τη συρρίκνωση του αριστερού χώρου μετά το 1974. Την αποφράδα χρονιά για την Ελληνική Αριστερά, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ευφυώς, απορρόφησε την καθαρά πατριωτική παράδοσή της μαζί με τα συνθήματά της για εθνική ανεξαρτησία -λαϊκή κυριαρχία - κοινωνική δικαιοσύνη, καθιστώντας το ΠΑΣΟΚ κίνημα λαού και σαρωτικό πλειοψηφικό ρεύμα, στέλνοντας την Αριστερά στο περιθώριο, ως έναν πολιτικό χώρο χωρίς κανένα λαϊκό έρεισμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την υπόθεση της Σαμπιχά εν πολλοίς ως το μικρό εκείνο κόμμα τής προ κρίσης περιόδου και βγαίνει πολλαπλώς εκτεθειμένος, ηθικά και πολιτικά, απ' όλη αυτή την ιστορία, παρά την προσπάθεια να μαζευτούν οι εντυπώσεις με την επιστράτευση του 92χρονου Μανώλη Γλέζου ώστε να ενισχυθεί η εικόνα που επλήγη σφόδρα. Αρκεί όμως η παρουσία του στελέχους της Εθνικής Αντίστασης για να πεισθεί ο κόσμος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι συνιστά την πλειοψηφική πατριωτική δύναμη που σε αυτή την ιστορική συγκυρία απαιτεί ο τόπος; Η απάντηση θα φανεί σύντομα στην κάλπη, γεγονός πάντως παραμένει πως ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις αντοχές όσων προσέρχονται εναποθέτοντας στην Αριστερά τις όποιες ελπίδες για έξοδο από την κρίση και το όραμα για μια Ελλάδα που αξίζει να ζει κανείς.
Η Αριστερά, δυστυχώς, όφειλε ήδη να έχει αντιληφθεί πως για να υπάρξει πρωταγωνιστικά σαν πλειοψηφικό ρεύμα, όχι σαν χοάνη υποδοχής ψήφων διαμαρτυρίας, που σημαίνει ευάλωτη στις εξελίξεις του μεταβατικού σταδίου που διανύουμε, θα έπρεπε πρώτα να είχε φροντίσει να ανακτήσει τη χαμένη ιστορική της διαδρομή και φυσιογνωμία. Να ξαναβρεί την παράδοση της Ελληνικής Αριστεράς, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι ο πατριωτισμός. Επιπλέον και κάτι ακόμη, μιας και αυτές τις μέρες πολλοί κατηγορήθηκαν ως εθνικιστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο αριστερός χώρος συνολικότερα έχουν τις δικές τους, πολύ σημαντικές ευθύνες για τη ραγδαία ανάπτυξη των ακροδεξιών μισαλλόδοξων σήμερα στη χώρα. Ακριβώς επειδή απεμπόλησαν από το δημόσιο λόγο για πάρα πολλά χρόνια κάθε εθνική αναφορά, αγνοώντας την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη του τόπου.


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=428095
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Σφίγγει και άλλο το ζωνάρι – Ανατροπές με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα


Ανατροπές που φέρνουν ακόμη πιο σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα τα επόμενα 4 χρόνια αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Μετά από διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η Αθήνα θα «ψαλιδίσει» και άλλο τις κρατικές δαπάνες εξωθώντας μισθωτούς και συνταξιούχους να «σφίξουν» εκ νέου το «ζωνάρι». Και φυσικά δεν λείπει και η αύξηση φόρων.

neametraΤου Βαγγέλη Δουράκη
Αν και αρχικά η σκέψη ήταν να «παγώσουν» τα έξοδα του δημοσίου στα επίπεδα του 2013, στο σχέδιο πολιτικών για την περίοδο 2014-2018 που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή ενδεχομένως και σήμερα -το πολύ έως αύριο το πρωί- θα περιγράφονται περικοπές δαπανών ύψους 5,5 δισ. ευρώ με παράλληλη αύξηση φόρων 2,6 δισ.  ευρώ!
Ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ετοιμάσει το βασικό σενάριο αναφορικά με τις δεξαμενές από όπου θα «ψαλιδιστούν» έξοδα, αλλά και τα πεδία από τα οποία θα προκύψει ενίσχυση εσόδων.
Κυβέρνηση και τρόικα διαπραγματευόντουσαν τους τελικούς στόχους που θα συμπεριληφθούν στο κείμενο, μέχρι αργά χθες το απόγευμα.
Οι «μεγάλοι χαμένοι» από την περικοπή των δαπανών στο Δημόσιο φαίνεται πως θα είναι ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και αρκετοί ακόμα φορείς που χρηματοδοτούνται από το κράτος.
Ειδικά για τα 17 υπουργεία, αυτά που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς αναμένεται να μπουν σε καθεστώς αυστηρής λιτότητας, είναι τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Εθνικής Άμυνας, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα πέσει και νέο ψαλίδι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στον αντίποδα η αύξηση εσόδων αναμένεται να έρθουν από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ποτά και καπνικά προϊόντα, αλλά και από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Ταυτόχρονα, δεδομένη είναι και η διατήρηση των έκτακτων εισφορών (π.χ έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις) που επιβλήθηκαν στην αρχή του μνημονίου, με προοπτική να σταματήσει η ισχύς τους φέτος.
Βέβαια, σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες δύο ημέρες διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο, όπως και η έκθεση της Κομισιόν, δεν περιλαμβάνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Το ίδιο κάθετοι εμφανίζονται αναφορικά και με τις πληροφορίες ότι στο Μεσοπρόθεσμο, θα φωτογραφίζονται νέα μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η τρόικα για περικοπή δαπανών και αύξηση εσόδων.
Προφανώς οι διαψεύσεις στα δημοσιεύματα του τύπου, έχουν να κάνουν με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις, που καταγράφονται και στην έκθεση της τρόικας, για υπεραπόδοση της οικονομίας, ώστε να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά χωρίς την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Ωστόσο, παρά την καταγραφή του υπεραισιόδοξου σεναρίου, η Κομισιόν στην έκθεση της όχι μόνο εντοπίζει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ το 2017, αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι ο τρόπος κάλυψης του κενού του 2015 θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.
Ταυτόχρονα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν αποκλείουν να χρειαστεί να υπάρξουν «αυξομειώσεις» σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του παγώματος των κρατικών Δαπανών στα επίπεδα του 2013.
Ήδη άλλωστε έχει αποφασιστεί η ότι θα έρθουν και νέες αλλαγές-ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα επιφέρουν περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις.
Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, η οποία θα είναι μάλλον στο τέλος του καλοκαιριού, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να έρθουν σε πλήρη συμφωνία αρχικά για το τελικό ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2015 και στη συνέχεια για τα μέτρα κάλυψης του.

http://www.matrix24.gr/ 
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Αποκλεισμός της Λαχαναγοράς του Ρέντη


Σε αποκλεισμό της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη προχωρούν σήμερα το πρωί οι πωλητές λαϊικών αγορών, ενώ αύριο σκοπεύουν να μοιράσουν δωρεάν προϊόντα τους σε καταναλωτές, σε συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να εξηγήσουν τις θέσεις τους και το λόγο της διαμαρτυρίας. Από χθες, οι πωλητές βρίσκονται σε επ'αόριστον απεργία.
Οι πωλητές λαϊκών αγορών σημειώνουν ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως "δεν εγκαταλείπουν το συνάνθρωπο αλλά τον στηρίζουν". Σήμερα εξάλλου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ θα συναντηθούν με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκθέσουν τα ζητήματά τους.
Μεταξύ άλλων διαμαρτύρονται για το νέο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, που όπως λένε κατατέθηκε εσπευσμένα τη Μεγάλη Πέμπτη στη Βουλή προς ψήφιση χωρίς διάλογο, χωρίς ενημέρωση και για το λόγο αυτό προχώρησαν σε επ'αόριστον απεργία.

http://www.enet.gr/?i=news.el.8emata&id=427999 
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Όταν ο «μικρός ΣΥΡΙΖΑ» πυροβολεί τον «μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ»

suleiman-xristopoulos
Του Σταύρου Λυγερού
 
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξαναπυροβολήσει τα πόδια της, αλλά αυτή τη φορά το τραύμα στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραίο. Στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν ανοήτως ότι το κόψιμο της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο θα περνούσε ντούκου.
 Η υπόθεση, όμως, λειτούργησε σαν καταλύτης για να τεθούν ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που η κομματική γραφειοκρατία αντιλαμβάνεται το εθνικό συμφέρον και βεβαίως για την ικανότητά της να χειρισθεί τα εθνικά θέματα. Μ' αυτή την έννοια, ο Τσίπρας προσέφερε πολύτιμο δώρο στον Σαμαρά.
Πέρα, όμως, από την πολιτική διάσταση, υπάρχουν και δύο ακόμα διαστάσεις. Η πρώτη είναι το γεγονός πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, με την οποία ενέκρινε την υποψηφιότητα Σαμπιχά. Η δεύτερη διάσταση είναι ο ανθρωποφαγικός τρόπος, με τον οποίον η Κουμουνδούρου αντιμετώπισε τη ρομά ακτιβίστρια. Αντί να της δώσιε εξηγήσεις, άφησε δημοσίως να αιωρούνται άθλιοι υπαινιγμοί.
Ας σημειωθεί ότι η νομαρχιακή επιτροπή Ξάνθης, που χάλασε τον κόσμο για την υποψηφιότητα της Σαμπιχά, είχε εγκρίνει ενθέρμως την υποψηφιότητα (για το περιφερειακό συμβούλιο) του δεδηλωμένου Τούρκου εθνικιστή Κουρτ, ο οποίος υπερηφανεύεται για τις σχέσεις του με τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων.
Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ούτε ο πολιτικός στραβισμός της νομαρχιακής επιτροπής ούτε οι απολύτως περιθωριακές απόψεις του Χριστόπουλου. Το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας, που διεκδικεί να κυβερνήσει την Ελλάδα, αποδέχεται αυτές τις πρακτικές κι απόψεις. Η Κουμουνδούρου κάλυψε πολιτικά τη νομαρχιακή της Ξάνθης και για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις απόψεις Χριστόπουλου επιστράτευσε τον Γλέζο!
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό της τάξεως του 4% δεν είχαν μεγάλη σημασία τα όσα έλεγαν στελέχη του. Τώρα, όμως, που ζητάει από τους Έλληνες να του εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση, δεν αρκούν οι γενικολογίες και οι υπεκφυγές. Οφείλει να ξεκαθαρίσει πως αντιλαμβάνεται τα εθνικά συμφέροντα.
Εάν οι πολίτες νομίζουν ότι ψηφίζουν πατριωτική Αριστερά και τους προκύψουν εθνομηδενιστές θα πρόκειται για πολιτικοεκλογική αεροπειρατεία. Είναι κοινό τόπος ότι οι ιδεολογικές αντιλήψεις της Κουμουνδούρου, αλλά και η πολιτική της στα εθνικά θέματα, έχουν επηρεασθεί αποφασιστικά από τον εθνομηδενισμό της κομματικής μικρογραφειοκρατίας που προέρχεται κυρίως από το πάλαι ποτέ ΚΚΕεσωτ και ορισμένων συνιστωσών.
Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Κουμουνδούρου όσοι αποκαλούν τη FYROM Μακεδονία, καταγγέλουν την καταπίεση της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα, μιλάνε για Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου κι όχι για ψευδοκράτος, χαρακτηρίζουν τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο ανταγωνισμό δύο εθνικισμών ή και φαντασιώσεις Ελλήνων εθνικιστών και τέλος ζητάνε να μην εμποδίζεται η είσοδος παράνομων μεταναστών. Είναι οι ίδιοι που αποκαλούν τη μουσουλμανική μειονότητα «ένα ενιαίο συμπαγές τουρκικό πράμα», θεωρώντας αφήγημα του ελληνικού εθνικισμού τη διάκριση σε τουρκογενείς, πομάκους και ρομά!
Ο Χριστόπουλος έχει δίκιο όταν δηλώνει δημοσίως ότι η Κουμουνδούρου τον επέλεξε για υποψήφιο ευρωβουλευτή ακριβώς λόγω αυτών των απόψεών του. Τις ίδιες απόψεις, άλλωστε, εξέφρασε και η νομαρχιακή επιτροπή Ξάνθης και η Αυγή στο κύριο άρθρο της περασμένης Τετάρτης. Ένα άρθρο που παρεμπιπτόντως απέπνεε έντονα σταλινικές μεθόδους.
Η θεμελιώδης αντίφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι εσωκομματικοί συσχετισμοί στην Κουμουνδούρου αντανακλούν τους συσχετισμούς στην παραδοσιακή εκλογική βάση του 4%. Δεν εκφράζουν, όμως, τους εκλογικούς πρόσφυγες (κυρίως κεντροαριστερούς) που το 2012 έδωσαν το 27%. Η στρατηγική πρόκληση για την Κουμουνδούρου είναι να υπερβεί την παραδοσιακή ιδεολογικοπολιτική περιχαράκωση του μικρού κόμματος διαμαρτυρίας, να αποκτήσει αίσθηση εθνικής ευθύνης και να μετεξελιχθεί σε αξιόπιστο κόμμα εξουσίας.
Το ζητούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να απαλλάξει τη χώρα από τα δεσμά των μνημονιακών πολιτικών και να οικοδομήσει μία οικονομικά εύρωστη, κοινωνικά δίκαιη και εθνικά ισχυρή Ελλάδα. Για να ανταποκριθεί σ' αυτό το ιστορικό αίτημα, ο Τσίπρας πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τις απολύτως μειοψηφικές ιδεοληψίες που κυριαρχούν στην Κουμουνδούρου. Η κομματική γραφειοκρατία, όμως, που θεωρεί τον εαυτό της ιδιοκτήτη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι διατεθειμένη να χάσει τον έλεγχο.
Ούτε, άλλωστε, ο Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να συγκρουσθεί μαζί της. Τα μέχρι τώρα βήματά του είναι μικρά και δειλά, ενώ δεν λείπουν και τα πισωγυρίσματα. Ίσως γιατί και ο ίδιος, ως παιδί του κομματικού σωλήνα, είναι μπολιασμένος μ' αυτές τις ιδεοληψίες και υποταγμένος στην άτυπη κομματική επετηρίδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους επέλεξε κατά κανόνα κομματικούς υποψηφίους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το φάσμα εκλογικής πανωλεθρίας. Εάν είχαν επιλέξει προσωπικότητες ικανές να προσελκύσουν και στις αυτοδιοικητικές κάλπες τους εκλογικούς πρόσφυγες, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.
Όσο ο Τσίπρας δεν ολοκληρώνει τη ιδεολογικοπολιτική του υπέρβαση δεν θα αποκτήσει στόφα κυβερνήτη. Και βεβαίως δεν θα μπορεί να μετεξελίξει το κόμμα του. Προς το παρόν συνηθίζει να βάζει τις αντιθέσεις κάτω από το χαλί και να παλινδρομεί ανάμεσα σε συμπεριφορές κόμματος του 4% και κόμματος του 27%. Όποιος, όμως, πατάει σε δύο βάρκες πέφτει στη θάλασσα.
Αυτό που συμβολίζει και εκφράζει η υποψηφιότητα Σαμπιχά είναι στον αντίποδα αυτού που συμβολίζει και εκφράζει η υποψηφιότητα Χριστόπουλου. Για την οργανωτίστικη και ψηφοθηρική ματιά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Έτσι, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση εναντίον της ρομά ακτιβίστριας με αναληθείς στερεοτυπικές κατηγορίες, ο Τσίπρας υποχώρησε ατάκτως, χωρίς να ψάξει την ουσία. Την έκοψε, νομίζοντας ότι δεν θα ανοίξει μύτη. Άνοιξε, όμως, τον ασκό του Αιόλου και θα πληρώσει εκλογικό κόστος. Όταν εξορίζεις την ιδεολογία και την πολιτική αυτές σε εκδικούνται. Το ίδιο κι όταν προκαλείς το πατριωτικό αίσθημα των ψηφοφόρων σου.
Όσο δεν αποσαφηνίζεται η ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του "μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ" οι αντιφάσεις θα αναβλύζουν σ' όλα τα επίπεδα. Και βεβαίως θα δίνουν ευκαιρίες στον πολυπλόκαμο προπαγανδιστικό μηχανισμό της «παράταξης του Μνημονίου» να επιτίθεται και να επιφέρει πλήγματα. Στην Κουμουνδούρου, όμως, δεν προβληματίζονται σοβαρά για τα αυτογκόλ και κυρίως για την ανικανότητά τους να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικοεκλογικά την πρωτοφανή κοινωνική οργή.

Realnews
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Νέος επικίνδυνος ιός στο Facebook

Μέσω συνημμένων αρχείων

Ένας νέος ιός έχει κάνει εδώ και μερικές ημέρες την εμφάνισή του στο facebook και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των χρηστών.
iosfacebookΤο κακόβουλο λογισμικό διακινείται μέσω ενός μηνύματος που εμφανίζεται πως έρχεται από τους φίλους στο facebook, το οποίο γράφει ότι κάποιος ανεβάζει φωτογραφίες ή βίντεο και περιέχει ένα συνημμένο αρχείο.
ΟΙ ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να ανοίξετε αυτά τα αρχεία, καθώς παραμένει άγνωστο τι κακόβουλο λογισμικό περιέχουν.
Όταν κάποιος ανοίγει το μήνυμα, αυτόματα αυτό αποστέλλεται στους φίλους του.

http://www.matrix24.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Από 2 έως 10 Μαΐου η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος- Προαιρετικά ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 4 Μαΐου


 
 
 
Δεδομένου, ότι η 1η Μαΐου κηρύχθηκε και φέτος υποχρεωτική αργία, η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα ισχύσει από την Παρασκευή 2 Μαΐου έως και το Σάββατο 10 Μαΐου 2014.
 

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Το χαρτί της συνταγματικής αναθεώρησης παίζει ο Σαμαράς

Δείτε τις 31 προτάσεις

Την Τετάρτη η παρουσίαση των γαλάζιων προτάσεων, που πέφτουν στο τραπέζι του προεκλογικού αγώνα.

samaras1Μείωση προνομίων αλλά και του αριθμού των βουλευτών, εμπέδωση της διαφάνειας του πολιτικού συστήματος, αλλαγές στις συνταγματικές προβλέψεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τη δημόσια περιουσίας, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά και ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην πρόταση της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία αναμένεται να (ξανά)τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προγραμματίζεται να παρουσιάσει, την Τετάρτη, την πρόταση του κόμματός του για την αλλαγή του συνταγματικού χάρτη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι οι θεσμικές αλλαγές είναι αλληλένδετες με την οικονομική σταθεροποίηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.
Μεταξύ των προτάσεων που θα παρουσιαστούν θα περιλαμβάνονται κι αυτές που αφορούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, κυρίως, η αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής. Σε αυτή την πρόταση, δεν αποκλείεται, να περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου από το λαό, στην περίπτωση που η Βουλή εμφανιστεί να αδυνατεί να εκλέξει τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.
Οι προτάσεις Σαμαρά για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι οποίες έτυχαν επεξεργασίας από ομάδα υπό τον Δημ. Αβραμόπουλο και εν συνεχεία στο Μαξίμου υπό τον Δημ. Σταμάτη, αναμένεται να βαρύνουν και στην προεκλογική περίοδο καθώς ο Πρωθυπουργός επιδιώκει η συζήτηση να μην περιοριστεί στην οικονομία αλλά, αντιθέτως, η ΝΔ να εμφανιστεί ως το κόμμα που έχει προτάσεις για την επόμενη ημέρα, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η συζήτηση για τα θεσμικά αναμένεται να δημιουργήσει και την απαιτούμενη... όσμωση στην οποία στοχεύει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να προβεί, μελλοντικά, στην προσπάθεια μετεξέλιξης της Ν.Δ. μέσω της συστράτευσης δυνάμεων του σημερινού κέντρου.
Οι 31 προτάσεις που έχει διατυπώσει η ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι οι ακόλουθες:
• Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
• Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.
• Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.
• Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή.
• Επανεξέταση του αριθμού των Βουλευτών και των Βουλευτών Επικρατείας.
• Αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των Υπουργών και ιδίως την κατάργησή της όπως ισχύει σήμερα.
• Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.
• Συνταγματική πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας (πρόταση ΝΔ).
• Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.
• Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
• Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.
• Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.
• Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
• Συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας.
• Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής. Επίσης θεσμοθέτηση δύο Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.
• Παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου μόνον με τυπικό νόμο.
• Υποχρέωση σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και προμήθειες του Δημοσίου, εκτός εκείνων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
• Κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.
• Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
• Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
• Οριοθέτηση της εν γένει δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων , ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
• Αναθεώρηση του άρθρου 90, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
• Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
• Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μ.Μ.Ε. προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς τους.
• Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
• Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος και σύνδεσης της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.
• Πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό.
• Αναθεώρηση του άρθρου 17, προς την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.
• Αναθεώρηση του άρθρου 24 (και του άρθρου 117 παρ. 3 και 4) προς την κατεύθυνση της πληρέστερης προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων σε βάρος όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου.
• Ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.
• Εξορθολογισμός της οργάνωσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.

http://www.matrix24.gr/ 
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Επεκτείνονται οι καταλήψεις από φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία

Επεκτείνονται οι καταλήψεις από φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία
Ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων μαζί με άλλες πόλεις στα ανατολικά της Ουκρανίας   (Φωτογραφία:  Reuters )
 
 
Κίεβο
Το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας και το κτίριο της δημοτικής διοίκησης στην Κοστιαντίνιβκα της ανατολικής Ουκρανίας κατέλαβαν φιλορώσοι ένοπλοι, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση. Παράλληλα, στο Σλαβιάνσκ συνεχίζεται το θρίλερ με τους παρατηρήτες του ΟΑΣΕ, με τους ενόπλους που τους κρατούν να λένε ότι χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες» για να απελευθερωθούν.
Θερμό είναι και το διπλωματικό πεδίο: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας αργότερα εντός της ημέρας προαναγγέλλει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τη Δευτέρα, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ομάδα περίπου 30 ενόπλων εισέβαλε το πρωί στο τοπικό αρχηγείο της αστυνομία στην Κοστιαντίνιβκα. Η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Λίγο αργότερα, δεύτερο κτίριο στην ίδια πόλη, το κτίριο της δημοτικής διοίκησης, τέθηκε επίσης υπό τον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της περιφέρειας.

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι στη δεύτερη περίπτωση είδε ομάδα περίπου 20 ατόμων που φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής.
 
Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Ο Σαμαράς ομολογεί την... γερμανική κατοχή (Βίντεο)

Στις 25/4/2014 η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) είχε έκτακτη συνεδρίαση στο κτίριο του ΕΒΕΑ για το θέμα της συνδρομής στα Επιμελητήρια. Παρών ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, Γερμανός, κ. Βέμπερ. Ήμουν παρών στο ακροατήριο και αυτά που άκουσα με άφησαν άναυδο.

Γράφει: Γιώργος Φλωράς

Την προηγούμενη ημέρα ο κ. Βέμπερ επισκέφθηκε τον κ. Σαμαρά μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Μίχαλο και τον γραμματέα των Ευρωεπιμελητηρίων. Συζήτησαν διάφορα θέματα και ανάμεσα στα άλλα το θέμα της συνδρομής των Επιμελητηρίων (που καταργείται από 1/1/2015).
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Βέμπερ από το βήμα της ΚΕΕΕ, ο πρωθυπουργός του είπε «αν μπορείτε παρακαλέστε την κ. Μέρκελ για να μεσολαβήσει στην Τρόικα για να μου επιτρέψει να αλλάξω την νομοθεσία για τα Επιμελητήρια. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω την νομοθεσία μόνος μου»!
Το ανωτέρω συνοδεύτηκε από κίνηση των χεριών του κ. Βέμπερ δείχνοντας τα χέρια δεμένα. Δεν γνωρίζω αν η κίνηση αυτή έγινε από τον πρωθυπουργό.
Η ανωτέρω ομολογία της «κατοχής» της Ελλάδας από ξένες δυνάμεις είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του ΔΣ της ΚΕΕΕ, ακούστηκε από σχεδόν όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Ελλάδος και φυσικά είναι αποτυπωμένη στην κάμερα που υπήρχε στον χώρο.

Δείτε το βίντεο εδώ (λεπτό 4:41 και μετα, η επίμαχη φράση στο 6:10). 

Ο κ. Σαμαράς έμεινε μόνος του στο κάδρο, απαλλάσσοντας από ευθύνες των υπουργό του για Ανάπτυξη που έχει και την ευθύνη των Επιμελητηρίων.
Προσωπικά νοιώθω αηδία για το γεγονός ότι η χώρα μου βρίσκεται σε κατοχή και υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι με λαϊκή εντολή μας κυβερνούν.

http://www.fmvoice.gr
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Γιατί φτιάχνουν νέα καταφύγια στην Ελλάδα;

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Σχέδιο νόμου για την κατασκευή καταφυγίων στη χώρα μας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
garazkatafigiaΚίνητρα για τη δημιουργία καταφυγίων για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και άλλων έκτακτων καταστάσεων, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα είναι σε διαβούλευση έως τις 23 Μαΐου (www.opengov.gr/minenv/?p=6136).
Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί να δημιουργηθούν νέα καταφύγια στην Ελλάδα; Την απάντηση έδωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης: «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, σε αντιστοιχία με ότι συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, καλύπτει θεσμικό κενό που υπάρχει σε έναν τομέα εθνικής σημασίας και αφορά στην προστασία του πληθυσμού, σε περιπτώσεις εμφάνισης απειλών ή/και επέλευσης κινδύνων, που δημιουργούν συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Με το σχέδιο νόμου θεσμοθετούνται ρυθμίσεις, για την παροχή ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, καθώς οι υπάρχοντες χώροι προστασίας έχουν ηλικία άνω των 60 ετών και θεωρούνται ανεπαρκείς και ακατάλληλοι, βάσει των απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν με την επιδείνωση των ακραίων φυσικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι κατευθύνσεις, ο σχεδιασμός και οι προβλεπόμενες προδιαγραφές, κάνουν πράξη την υποχρέωση της πολιτείας να ενεργοποιείται προληπτικά για την «προστασία του πληθυσμού», κατ' αντιστοιχία με την «προστασία του περιβάλλοντος» ως έννοιες απολύτως συνδεόμενες μεταξύ τους».
Ωστόσο, ευνοημένοι από αυτό το νομοσχέδιο θα είναι οι μεγαλοεργολάβοι και κατασκευαστές, αφού αυτοί θα αναλάβουν το έργο της κατασκευής υπόγειων γκαράζ-μαμούθ, που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά τους χώρους ως γκαράζ.
Προϋπόθεση είναι ότι σε περίπτωση κινδύνου από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, μεγάλη φωτιά, ή άλλη έκτακτη ανάγκη ο χώρος θα εκκενώνεται από τα αυτοκίνητα για να φιλοξενήσει ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. 

http://www.matrix24.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Σύστημα «πάρ’ τα όλα» θέλει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Ένα «καταφύγιο» είχε απομείνει στους οφειλέτες για να μην χάνουν τα σπίτια τους με διαδικασίες εξπρές και αυτό η τρόικα ζητάει να «γκρεμιστεί». 


Γράφει: 
 
Η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το αναθεωρημένο «μνημόνιο» που αυτή ενσωματώνει κάνει ρητή αναφορά: «Οι προσφορές που κατατίθενται κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών, θα πρέπει να γίνονται δεκτές εφόσον το ύψος τους υπερβαίνει το κόστος της δημοπρασίας και ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών του οφειλέτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ ζητείται και η λήψη μέτρων ώστε στους πλειστηριασμούς να δίδεται όσον το δυνατόν περισσότερη δημοσιότητα.
Το θέμα της τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που διέπει και τη διαδικασία εκτέλεσης του πλειστηριασμού έχει ανοίξει εδώ και μήνες ενώ στις αρχές Μαρτίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε προσχέδιο για δημόσια διαβούλευση. Τώρα όμως, όπως διατυπώνεται η σχετική παράγραφος στην έκθεση, φαίνεται να εγείρεται ζήτημα τιμήματος εκτέλεσης του πλειστηριασμού. Με το ισχύον καθεστώς, κατά τον πρώτο και κατά τον δεύτερο γύρο το προσφερόμενο τίμημα (το οποίο κατατίθεται υποχρεωτικά με τραπεζική επιταγή) πρέπει να μην είναι χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. 
Από τη στιγμή όμως που οι αντικειμενικές αξίες είναι μεγαλύτερες των πραγματικών, ουδείς έχει συμφέρον να αγοράσει ακίνητο μέσω του πλειστηριασμού καθώς στην «ελεύθερη αγορά» μπορεί να βρει χαμηλότερο τίμημα. Οι μόνοι πλειστηριασμοί που εκτελούνται αυτή την περίοδο, βρίσκουν σε ρόλο πλειοδότη τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες «χτυπούν» τα ακίνητα διότι γνωρίζουν ότι δεν θα καταβάλλουν τίμημα και ότι απλώς θα προχωρήσουν σε έναν συμψηφισμό του τιμήματος με το ποσό που τους οφείλει ο οφειλέτης (και του οποίου το ακίνητο κατάσχουν).
Αν αλλάξει η «προστασία» της αντικειμενικής αξίας, ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί θα πολλαπλασιαστεί. Μην ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα, προστασία δεν υπάρχει πλέον. Ο νόμος που ψηφίστηκε προ μηνών, στην πραγματικότητα δεν έχει λειτουργήσει καθώς οι μόνοι που έχουν ζητήσει προστασία είναι 40.000 άτομα (τουλάχιστον τόσες είναι οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί). Ειδικά δε για καταστήματα, εξοχικά και οποιοδήποτε άλλο ακίνητο πλήν κύριας κατοικίας, δεν υπάρχει καμία προστασία. 

http://www.fmvoice.gr/i
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα

Καταιγίδες και χαλάζι το πρωί

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στο Αιγαίο 5 με 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα υπάρχει βελτίωση σε όλη τη χώρα.

iliofaneiaΑναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες οι οποίες τις απογευματινές ώρες θα είναι ισχυρές. βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: ασθενείς και βαθμιαία νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 19 βαθμούς κελσίου. στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πιθανώς τα φαινόμενα στη δυτική στερεά και την Πελοπόννησο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες να είναι ιδιαίτερα έντονα. από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς κελσίου. στην ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και πιθανώς στις Κυκλάδες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση αναμένεται τη νύχτα.
άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί στα βόρεια 3 με 5 και στα νότια 5 με 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου.
Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια. βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και τις απογευματινές ώρες καταιγίδες πιθανώς ισχυρές. βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου.
Κεφαλονιά
καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Από το μεσημέρι βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 18 βαθμούς κελσίου.

http://www.matrix24.gr/ 
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Το Μεσοπρόθεσμο «ψαλιδίζει» την …αισιοδοξία - Περικοπές και νέα μέτρα παρά τις διαψεύσεις


Διασκεδάζει τις εντυπώσεις η Κυβέρνηση υποσχόμενη μειώσεις φόρων. Όχι νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις λέει το ΥΠΟΙΚ. Τι αναφέρει η Έκθεση Αξιολόγησης της τρόικας.

mesoprothesmoΤου Βαγγέλη Δουράκη
Υποσχόμενη μειώσεις φόρων η Κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει τις όποιες εντυπώσεις προέκυψαν από την δημοσιοποίηση της Έκθεσης της τρόικα! Επιμένει δε, πως δεν θα υιοθετηθεί τα επόμενα χρόνια νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις. Μέσα στις επόμενες ώρες κατατίθεται στην Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 που θα αποτυπώνει τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.
Πέρα από το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών και συντάξεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται αισιόδοξο ότι οι στόχοι του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής όχι μόνο θα επιτευχθούν αλλά θα ξεπεραστούν για άλλη μια φορά φέτος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωνε μάλιστα πως «η επίτευξη του εφετινού δημοσιονομικού στόχου και η ένταξη, ακόμη περισσότερο, του "αφανούς" τμήματος της οικονομίας στο "εμφανές" πεδίο της μπορούν να δρομολογήσουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως θα προβλέπεται και από το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολίτικης. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και κοινωνία και υπογράμμισε ότι τα 525 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος θα διατεθούν «χωρίς εκπτώσεις». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «υπάρχει πρόσθετη πρόβλεψη για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε μακροχρόνια ανέργους με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2014».
Η προοπτική μείωσης φόρων έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, καθώς όπως αναφέρει και η τελευταία αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής η οποία δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή «Εφόσον επιτευχθεί σταθερή υπεραπόδοση στα έσοδα με ταυτόχρονη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, οι ελληνικές αρχές σε συνεννόηση με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα εξετάσουν τη μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών, ενώ παράλληλα θα επιδιώξουν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».
Στο κείμενο της Κομισιόν επισημαίνεται ακόμα ότι ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015 θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Το προσχέδιό του προβλέπεται να συμφωνηθεί με την τρόικα έως το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «πουθενά δεν προβλέπονται νέοι φόροι ή περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» και συμπληρώνει: «Οι προβλέψεις της τρόικας για την επίτευξη ακόμη υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων (οι οποίες θα οδηγούσαν τότε σε δημοσιονομικό κενό), αντιμετωπίζονται με διαρθρωτικές παρεμβάσεις που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με μισθούς και συντάξεις. Και κάτι ακόμη: αυτές οι παρεμβάσεις, εάν χρειάζονταν την πρώτη χρονιά, θα κάλυπταν και τα επόμενα έτη. Συνεπώς δεν αθροίζουν σε 7,7 δισ. ευρώ».
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση εντοπίζεται δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ το 2017. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας έπειτα από την επαναφορά του κράτους και των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα μηδενίσουν το όποιο δημοσιονομικό κενό αυτή τη στιγμή υπάρχει για τα επόμενα έτη. Όπως οι προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης έχουν επαληθευθεί τα 2 τελευταία χρόνια, το ίδιο θα γίνει και τώρα».
Οι δημοσιονομικοί στόχοι της περιόδου 2015-2018 θα αποτυπώνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα αύριο Τρίτη και να ψηφιστεί έως τις 15 Μαΐου. Το επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ θα «κλειδώνει» τις δαπάνες των προϋπολογισμών της επόμενης τετραετίας στα επίπεδα του 2013.

http://www.matrix24.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Εκτός κινδύνου το κοριτσάκι που τραυματίστηκε στο λούνα παρκ

 

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι γιατροί σχετικά με την κατάσταση της υγείας του 9χρονου κοριτσιού που τραυματίστηκε στο λούνα παρκ του Ελληνικού  

Η μικρή φέρει θλάση στον πνεύμονα, δεν είναι διασωληνωμένη και επικοινωνεί με το περιβάλλον. Ο 13χρονος αδελφός της δεν τα κατάφερε.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Πάνος Ευσταθίου, είπε πως «η μικρούλα είναι καλά» και η κατάστασή της «ελεγχόμενη».
Σε ότι αφορά το 13χρονο αδερφό της μικρής, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά το ατύχημα, ο κ. Ευσταθίου, δήλωσε πως είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Σήμερα αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες στους τρεις συλληφθέντες εργαζόμενους στο μοιραίο λούνα παρκ για ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκλησης βαρειών σωματικών βλαβών.



Το ιστορικό του τραγικού ατυχήματος

Το περιστατικό συνέβη χθες, Κυριακή στις 16:00 και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, τα δύο αδέλφια έπαιζαν, μέσα σε μια φουσκωτή μπάλα με ήλιο, σε πισίνα του παιδικού πάρκου όταν ξαφνικά σηκώθηκε ισχυρός άνεμος και σήκωσε την μπάλα μεταφέροντας της τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά μαζί με τα παιδιά τα οποία χτύπησαν σε άλλα αντικείμενα περιβάλλοντα χώρου.

Οι γονείς τους και οι άλλοι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να τα συνεφέρουν ενώ τελικά διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Όπως έγινε γνωστό από το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το 13χρονο αγόρι όταν έφτασε στο νοσοκομείο ήταν αναίσθητο σε κωματώδη κατάσταση και οι γιατροί προσπαθούσαν επί 40 λεπτά να του κάνουν ανάνηψη χωρίς επιτυχία.

Η Αστυνομία εξετάζει τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος. Όπως όλα δείχνουν, ένα ξαφνικό μπουρίνι σήκωσε τον φουσκωτό κύλινδρο μέσα στον οποίο βρίσκονταν τα δύο αδέλφια, με αποτέλεσμα να ξεφύγει από τη φουσκωτή πισίνα και να αρχίσει να χτυπά δεξιά κι αριστερά σε άλλα αντικείμενα του λούνα παρκ.

(http://news247.gr/, με πληροφορίες από τα "Νέα")
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Ο ΓΑΠ εκνευρίζει τον Βαγγέλη

Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ από τις κινήσεις Παπανδρέου
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της Μ.Κοππά   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
 
 
Αθήνα
Επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που ευλόγως προκαλούνται από την κοινή παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαρ.Κοππά, από τους Γ.Παπανδρέου και Φ.Κουβέλη, σήμερα, Δευτέρα. Ωστόσο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «πολιτικό λάθος» του πρώην πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, πάντως, το Σάββατο εμφανίστηκε εν μέσω οπαδών του στα Ανώγεια.

Η εμφάνιση του Γ.Παπανδρέου στα Ανώγεια, όπου παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ διατηρεί δυνάμεις και όπου ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί προσωπικούς οπαδούς, δεν πέρασε ασχολίαστο. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την επίσκεψη στα Ανώγεια ήταν, άλλωστε, εύγλωττες: Ο πρώην πρωθυπουργός εν μέσω οπαδών, οι οποίοι τον αγκάλιαζαν, τον φιλούσαν και τον προέτρεπαν «να πιάσει ξανά το τιμόνι»...

Ο ίδιος αρκέστηκε στο «ουδέτερο» μήνυμα: «Ο ελληνικός λαός έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές, αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας».

Η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται προβληματισμένη από τις κινήσεις του Γ.Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό εν μέσω της κρίσιμης προεκλογικής περιόδου.

Ο Ευ.Βενιζέλος, με δηλώσεις του χθες, Κυριακή, από την Κομοτηνή, θύμισε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει την κυβέρνηση. «Ως εκ τουτου, διαδραματίζει έναν ρόλο που είναι αριθμητικά και θεσμικά κρίσιμος στη Βουλή. Και φαντάζομαι ότι ως πρώην πρωθυπουργός της κρίσιμης περιόδου της ένταξης στο αρχικό μνημόνιο έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κάθε άλλο Ελληνα να δει να πετυχαίνει αυτή η προσπάθεια».

Σε ερώτηση για την κοινή εμφάνιση Παπανδρέου - Κουβέλη στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά, ο κ. Βενιζέλος δεν απάντησε: «Δεν έχω να πω τίποτα και δεν μπορώ να πω τίποτα».

Αλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως, έχουν να πουν: Για παράδειγμα, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στο Mega την Κυριακή, έκανε λόγο για «πολιτικό λάθος» του Γ.Παπανδρέου. «Είναι λάθος του που πάει στο βιβλίο της πρώην διορισμένης συνεργάτιδάς του, που μας ζητάει να της επιστρέψουμε και δύο χιλιάδες ευρώ που κράτησε το ΠΑΣΟΚ από τον μισθό της τελευταίως ως ευρωβουλευτή του κόμματος».

Σε ανάλογο τόνο ήταν η τοποθέτηση του Μιχάλη Κασσή την Παρασκευή.

«Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του, όμως δεν είναι η ώρα της κριτικής» δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, με το βλέμμα στην κρίσιμη εκλογική μάχη.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η επομένη της 25ης Μαΐου θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ, τόσο από την πλευρά του εκλογικού αποτελέσματος για την Ελιά, που ενδεχομένως δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, όσο και από την πλευρά του ξεκαθαρίσματος των προθέσεων του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Γ.Παπανδρέου, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει το εγχείρημα της Ελιάς (το δήλωσε την προηγουμένη της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης, στην οποία δεν συμμετείχε μαζί με άλλους 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ). Εντούτοις, στελέχη του ΠΑΣΟΚ τού καταλογίζουν ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση ή δήλωση στήριξης του ΠΑΣΟΚ εν όψει των εκλογών.

Τώρα, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για ενόχληση από τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού: Η κοινή εμφάνιση με τον Φώτη Κουβέλη, που από πολλούς ερμηνεύεται ως κίνηση στήριξης στον «τρίτο πόλο». Η κίνηση λαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα υπό το πρίσμα ότι δημοσκοπικά η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, περίπου στο 3%.

Υπό αυτήν την έννοια, όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στον Ιανό, όπου πραγματοποιείται η κοινή παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά. Αν και πολλοί εκτιμούν ότι ο Γ.Παπανδρέου δεν πρόκειται να κάνει κάποια «προκλητική» τοποθέτηση, προτιμώντας να θέσει γενικά τον προβληματισμό για την Κεντροαριστερά, εντούτοις σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνολική εικόνα της εκδήλωσης.

Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Η οικολογική «αποκάλυψη» του Τσερνόμπιλ 28 χρόνια μετά

26 Απριλίου του 1986. Ώρα Μόσχας, 01.26. Στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ σημειώνεται έκρηξη. Το πυρηνικό ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων. 26 Απριλίου 2014. Οι συνέπειες είναι ακόμη εδώ.

Σχεδόν 30 χρόνια πριν, η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη εξ’ ολοκλήρου στο Τσερνόμπιλ. Ο κόσμος έχει προχωρήσει από το 1986 αλλά στην περιοχή της πυρηνικής καταστροφής τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Ο λόγος για το Κόκκινο Δάσος του Τσερνόμπιλ.

Εξαιτίας της μόλυνσης η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ δεν θα είναι κατοικήσιμη για περίπου 20.000 χρόνια

Οικολογική «Αποκάλυψη»;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση Oecologia δείχνει ότι ο φυσικός κύκλος αποσύνθεσης της οργανικής ύλης γύρω από το Τσερνόμπιλ έχει διαταραχθεί. Εξαρτάται φυσικά σε μεγάλο βαθμό από τις μικροβιακές κοινότητες οι οποίες όμως έχουν μειωθεί σημαντικά στις μολυσμένες με ραδιενέργεια ζώνες. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Οι Tim Mousseau (Πανεπιστήμιο Νότιας Καρολίνας) και Anders Møller έχουν πραγματοποιήσει έρευνες σε διάφορες περιοχές που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, μεταξύ των οποίων και η Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Κυρίως όμως έχουν αφιερωθεί στο Red Forest (Κόκκινο Δάσος), την περίφημη δασώδη περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ.

Κατά τη διάρκεια των χρόνιων ερευνών τους παρατήρησαν μεταξύ άλλων ότι οι κορμοί των δέντρων φαίνονται αμετάβλητοι μετά από τρεις περίπου δεκαετίες. Προκειμένου να βρουν τι συμβαίνει ή μάλλον τι δεν συμβαίνει οι ερευνητές μάζεψαν φύλλα από άλλα δάση και τα μετάφεραν στο Κόκκινο Δάσος.

Μετά από εννέα μήνες τα φύλλα είχαν αποσυντεθεί περίπου 40% λιγότερο από τα φύλλα στα φυσιολογικά δάση. Αυτό οφείλεται στην εξόντωση των μικροοργανισμών. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές είναι ήδη γνωστό ότι η ακτινοβολία έχει επιβλαβείς συνέπειες για τους μικροοργανισμούς. Πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι η χρήση ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε ασθενείς καθώς εξαφανίζει χρήσιμα για τον οργανισμό βακτήρια.

Ο Mousseau εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι το ίδιο πράγμα συμβαίνει στο δάσος του Τσερνόμπιλ τονίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να εκδηλωθεί μια καταστροφική πυρκαγιά στο σημείο. «Σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς τα 28 ετών αδιάσπαστα φύλλα θα λειτουργήσουν ως καύσιμα. Η δε συσσωρευμένη πυρηνική ακτινοβολία θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσω του καπνού σε κατοικημένες περιοχές» τονίζει ο ερευνητής.

«Γνωρίζουμε ήδη για τις μεταλλάξεις φυτών και εντόμων και τη μείωση του προσδόκιμου ζωής των πτηνών στη ζώνη του Τσερνόμπιλ αλλά η είδηση αυτή είναι ακόμη πιο ανησυχητική» δήλωσε ο Paul Gunter, της οργάνωσης Beyond Nuclear που αντιτίθεται στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και των πυρηνικών όπλων. «Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της απώλειας της απαραίτητης μικροβιακής κοινότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή. Τα αδιάσπαστα φύλλα είναι η πιο άμεση συνέπεια» πρόσθεσε. 

http://tvxs.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Στα χνάρια της… Ελλάδας, η Γαλλία του Ολάντ


Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

 Ήρθε λοιπόν και ο καιρός της Γαλλίας για όσους είχαν αυταπάτες ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη και την ΕΕ θα περιοριζόταν εντός των τειχών του «ανεπρόκοπου» νότου.
 Η Γαλλία του Ολάντ η οποία υποτίθεται θα έκανε τη… διαφορά και θα προωθούσε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη στην Ευρώπη, είναι η πρώτη χώρα του ευρωπαϊκού βορρά που ακολουθεί μέτρα τύπου… Ελλάδας. Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ, θεωρούμενος εκ των βασικών εκπροσώπων της δεξιάς πτέρυγας στο κυβερνόν σοσιαλιστικό κόμμα-το 2009 είχε ζητήσει να αφαιρεθεί η λέξη «σοσιαλιστικό» από το όνομα-ο οποίος ανέλαβε τα ηνία μετά την πρόσφατη πανωλεθρία στις τοπικές εκλογές του σοσιαλιστικού κόμματος και την ενίσχυση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωσε προ ημερών σειρά μέτρων που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από όσα οι Ευρωπαίοι δανειστές επέβαλλαν στη χώρα μας και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
 Όπως και στον ευρωπαϊκό νότο το επιχείρημα για τη λήψη δραστικών μέτρων λιτότητας που πλήττουν την πλειονότητα του γαλλικού λαού, είναι η απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι της Γερμανίας-βασικού ανταγωνιστή των γαλλικών επιχειρήσεων στην ΕΕ-και η αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς οι περιώνυμοι οίκοι αξιολόγησης είχαν αρχίσει το έργο τους πριν την εκλογή Ολάντ τον Μάϊο του 2012

Περικοπές 50 δισ. ευρώ

 Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ περιλαμβάνουν την περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το 2015-2017, στα πλαίσια του λεγόμενου Συμφώνου Υπευθυνότητας που προβλέπει μείωση κατά 30 δισ. ευρώ του εργατικού κόστους. Οι περικοπές που ανακοίνωσε ο Βαλ αφορούν τη μείωση κατά 18 δισ. ευρώ των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης και 11 δισ. ευρώ των δαπανών των τοπικών αρχών. Τα υπόλοιπα 21 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και την υγεία. Υποσχέθηκε επίσης φοροαπαλλαγές ύψους 10 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.
 Για την εξοικονόμηση όλων αυτών των δισεκατομμυρίων ευρώ, θα υπάρξει πάγωμα στους μισθούς των 5 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων, μέτρο για το οποίο είχαν ήδη εκφραστεί έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα πριν ακόμη αναλάβει η κυβέρνηση Βαλ. Τα επιδόματα για τη στήριξη των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και οι συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα παγώνουν και αυτά.
 Στον τομέα της υγείας ο Βαλ ζήλεψε τη δόξα του… Άδωνη και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τις περικοπές στην υγεία με τη χρήση περισσότερων γεννόσημων φαρμάκων και τον περιορισμό του χρόνου παραμονής στα νοσοκομεία.
 Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών πίεζαν εδώ και καιρό να ακολουθήσει η Γαλλία το δρόμο της «γερμανικής αρετής», περιορίζοντας τις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις, με βασικό στόχο την κατάργηση του κατώτατου βασικού μισθού.
 Ήδη το Νοέμβριο του 2012 ο βιομήχανος Λουί Γκαλουά, πρώην πρόεδρος του κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus είχε μιλήσει για την ανάγκη «θεραπείας σοκ» προκειμένου να ανακτήσει η γαλλική οικονομία τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα. Ο όρος «θεραπεία σοκ» επινοήθηκε από τον Αμερικανό νομπελίστα οικονομολόγο και γκουρού του νεοφιλελευθερισμού, Μίλτον Φρίντμαν. Το πρώτο δείγμα μέτρων «θεραπείας σοκ» ήταν η Χιλή του δικτάτορα Πινοσέτ το 1975 ενώ ο όρος χρησιμοποιήθηκε επίσης για πολλές από τις μεταρρυθμίσεις μετάβασης στην «οικονομία της αγοράς», που υιοθετήθηκαν από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ(Πολωνία) αμέσως μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Προσωρινός μισθός...

 Κάνοντας πιο λιανά… τα όσα οι εκπρόσωποι των μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων εδώ και καιρό ζητούσαν, ο επικεφαλής της γαλλικής ένωσης εργοδοτών Medef Πιέρ Γκατάζ,  ζήτησε τη δημιουργία ενός «προσωρινού κατώτατου μισθού». Ενός μισθού που θα είναι μικρότερος του κατώτατου μισθού και ο οποίος θα δίνεται «στους νέους ή όποιον δεν μπορεί να βρει δουλειά». «Είναι καλύτερα να εργάζεσαι σε μια επιχείρηση η οποία πληρώνει λίγο κάτω από τον κατώτατο μισθό, με ένα προσωρινό και μεταβατικό τρόπο, από το να παραμένεις άνεργος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 Επαίνεσε μάλιστα την πρόταση του Πασκάλ Λαμί, μέλους του σοσιαλιστικού κόμματος και πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για δημιουργία «μικρών θέσεων εργασίας» με αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού. Ένα μέτρο που εφαρμόζεται ήδη στην Γερμανία από την εποχή της Ατζέντας 2010 και του νόμου Hartz IV, επί κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.(http://oikonomiallomati.blogspot.gr/2012/10/blog-post_18.html?view=magazine)
  Την ίδια στιγμή που ο Γάλλος εργαζόμενος, όπως παλαιότερα ο Γερμανός ή την εποχή του μνημονίου ο Έλληνας, καλείται να εργαστεί με λιγότερα κάτω και από τον κατώτατο βασικό μισθό, η κυβέρνηση Βαλ δίνει στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα με στόχο την πρόσληψη εργαζομένων σε αυτές τις κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Απώτερος στόχος η πλήρης κατάργηση των κοινωνικών εισφορών των εργαζομένων. Ο Βαλ πρότεινε να μειωθούν όλες οι κοινωνικές εισφορές που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους μεταξύ 100% και 130% του κατώτατου μισθού.
 Για να δικαιολογήσει την ελληνικού τύπου επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ο Βαλ δήλωσε: «Είμαι υποχρεωμένος να πω την αλήθεια στο γαλλικό λαό. Οι δημόσιες δαπάνες μας αντιπροσωπεύουν το 57% του εθνικού εισοδήματος. Δεν μπορούμε να ζούμε πέρα από τις δυνατότητές μας». Η δήλωση αυτή βέβαια υποκρύπτει το γεγονός ότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με 360 δισ. ευρώ-λεφτά των φορολογουμένων-για να σωθούν από την κατάρρευση μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μία κρίση που είναι καλό να θυμόμαστε δεν προέκυψε ως «φυσικό φαινόμενο» αλλά ήταν άμεσο αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, του πάρτι με δανεικά που έκανε η Γουόλ Στριτ και το τραπεζικό σύμπαν γύρω από αυτήν, «επενδύοντας» σε χρηματιστηριακά προϊόντα(παράγωγα) που δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματική οικονομία ή προτρέποντας Αμερικανούς, Γάλλους, Έλληνες και πολλούς άλλους ακόμη, να καταναλώνουν πάνω από τις δυνατότητές τους, δανειζόμενοι, με αποτέλεσμα τη δημόσια ή ιδιωτική υπερχρέωση των περισσότερων σήμερα αναπτυγμένων καπιταλιστικών οικονομιών.
 Καμιά άλλωστε καπιταλιστική αναπτυγμένη κοινωνία δεν μπορεί σήμερα να συντηρηθεί χωρίς τη βασική αντίφαση: να υπερχρεώνεται ο κόσμος για να μπορεί να ζει το αμερικανικό ή ευρωπαϊκό όνειρο, πριν αυτό γίνει εφιάλτης…
 Εδώ και χρόνια οι αντιφάσεις του συστήματος έχουν διευρύνει τις ανισότητες. Για παράδειγμα το 2010 το ανώτερο 10% της γαλλικής κοινωνίας διέθετε το 62% του εθνικού πλούτου, ενώ το κατώτατο 50% μόλις το 4%. Το ανώτατο 1% μόνο διέθετε το 25% του εθνικού πλούτου. Με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, τη δυνατότητα μεταφοράς της επιχείρησης σε χώρες με χαμηλότερο εργατικό και φορολογικό κόστος, οι άρχουσες τάξεις της Ευρώπης και της Αμερικής αρνούνται να επιβαρυνθούν έστω και λίγο, φορτώνοντας τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Περιθωριοποιείται ο Ολάντ


 Πέρα από τα μέτρα σοκ, η Γαλλία, η οποία υποτίθεται θα έπαιζε με τον Ολάντ ένα είδος «αντίπαλου δέους» απέναντι στην μονοκρατορία της Μέρκελ, οδηγείται όλο και περισσότερο στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στις οποίες πρωταγωνιστεί πλέον το Βερολίνο.
  Ίσως μάλιστα η αίσθηση «ταπείνωσης» που αισθάνεται ο μέσος Γάλλος, βλέποντας να υποσκελίζεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Γαλλίας ως εταίρου του γαλλογερμανικού άξονα, να είναι ένας από τους λόγους που τρέφει το φαινόμενο Λεπέν και τον ακροδεξιό ευρωσκεπτικισμό, που ονειρεύεται επιστροφή σε χαμένα μεγαλεία και πιο «καθαρή» Γαλλία.
Ενόψει των ευρωεκλογών καλό είναι να έχουμε υπόψη τα όσα συμβαίνουν ευρύτερα στην Ευρώπη. Η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού που ξεκίνησε με τους Ρέιγκαν-Θάτσερ τη δεκαετία του ’80 και εξαπλώθηκε με την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» τη δεκαετία του ’90 και την πλήρη μετάλλαξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, εισέρχεται σε μια σκληρότερη ακόμη φάση. Δεν είναι πλέον μόνο ο ευρωπαϊκός νότος, αλλά και οι εργαζόμενοι στον αναπτυγμένο βορρά που δέχονται ολοκληρωτική επίθεση με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, χωρίς δυστυχώς μέχρι στιγμής ορατό υπολογίσιμο αντίπαλο δέος: μία ριζοσπαστική, μαζική και μαχητική αριστερά που θα συνδεθεί με κοινωνικούς αγώνες και θα βάζει ξανά στο επίκεντρο την ανάγκη εκδημοκρατισμού της οικονομικής παραγωγής, δηλαδή την αντικαπιταλιστική(σοσιαλιστική) οργάνωση της οικονομίας.

Πηγές:




Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs