Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Τι συνδέει την τουρκική με την ουκρανική κρίση


Του Κώστα Ράπτη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama είχε παλαιότερα κατονομάσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Tayyip Erdogan ως έναν από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους είχε τη στενότερη επικοινωνία. Ωστόσο, τους τελευταίους έξι μήνες οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις είχαν σαφώς μπεί στο ψυγείο.

Οι λόγοι πολλοί: Η άγρια καταστολή του κινήματος του Πάρκου Gezi, η οποία δεν επέτρεπε πλέον την προβολή της Τουρκίας ως “μοντέλου” σύνθεσης του Ισλάμ με τη Δημοκρατία για όλη τη Μέση Ανατολή. Η απροθυμία του Erdogan να προχωρήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, παρά τη “συγγνώμη” Netanyahu για το επεισόδιο του Mavi Marmara, την οποία εκμαίευσε προσωπικά ο Obama. Οι αποκαλύψεις για την στήριξη από την Άγκυρα τζιχαντιστών στη Συρία. Οι συμφωνίες της Τουρκίας με την κουρδική διοίκηση του αυτόνομου βόρειου Ιράκ για εξαγωγή πετρελαίου, ερήμην της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης. Οι υποψίες (που τροφοδοτούσαν τόσο το Ισραήλ όσο και οι Γκιουλενιστές στην Τουρκία) για υπόγεια συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με το Ιράν, παρά τις αντιτιθέμενες επιδιώξεις των δύο κρατών στην συριακή κρίση. Κυρίως δε, τα σχέδια για αγορά από Τουρκία (χώρα του ΝΑΤΟ) κινεζικών αντιπυραυλικών συστημάτων και μάλιστα από εταιρεία την οποία η Ουάσιγκτον έχει θέσει σε μαύρη λίστα.

Είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία ο Erdogan επίρριπτε υπαινικτικά κάθε αμφισβήτησή του στον “υπερατλαντικό δάκτυλο”, φθάνοντας μέχρι του σημείου να απειλεί ότι θα εκδιώξει τον Αμερικανό πρεσβευτή Francis Ricciardone για ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας του.

Και όμως: στις 19 Φεβρουαρίου οι Obama και Erdogan είχαν, με πρωτοβουλία του πρώτου, τηλεφωνική επικοινωνία 90 λεπτών, η οποία, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, μπορεί να περιγραφεί ως “επίθεση γοητείας” για την αποκατάσταση μαις παλαιάς φιλίας.

Το προφανές ερμηνευτικό κλειδί για αυτή την αλλαγή κλίματος είναι η ουκρανική κρίση. Σε μία συγκυρία κατά την οποία δίνεται ολοφάνερα μάχη με τη Μόσχα για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, η Τουρκία ως κλειδοκράτορας των Στενών του Βοσπόρου και χώρα με συμφέροντα στον Καύκασο πρέπει να αναλάβει πλήρως τον παλαιό ψυχροπολεμικό της ρόλο στην περιοχή.

Το στοίχημα είναι μεγάλο, διότι, χωρίς επαρκή κίνητρα η Τουρκία θα μπορούσε να ακολουθήσει την απολύτως αντίθετη κατεύθυνση: να δελεασθεί δηλ. από τον Vladimir Putin στη βάση της ενεργειακής τους συνεργασίας και του κοινού τους φόβου απέναντι στη Δύση, με αποτέλεσμα να προκύψει ο τέλειος για τη Μόσχα αντιπερισπασμός για την προώθηση της επιρροής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Οι λεονταρισμοί του Erdogan ότι η χώρα του θα μπορούσε να προσχηρήσει στον Οργανισμό της Σαγκάης (τον οποίο ίδρυσαν η Ρωσία και η Κίνα) μπορεί να μην είναι τίποτε περισσότερο από ρητορικό ξέσπασμα απέναντι στο βάλτωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όμως η ιστορική εμπειρία δεν επιτρέπει να διαγραφεί το ιστορικό προηγούμενο της συμφωνίας Κεμάλ και μπολσεβίκων το 1921, όταν οι δύο διεθνείς παρίες της εποχής προχώρησαν απέναντι στην Entente σε μια σπάνια στην ιστορία των δύο κρατών σύμπραξη. (Η Ελλάδα είχε τότε αποστείλει το Α΄ Σώμα Στρατού στην Ουκρανία στο πλαίσιο της διεθνούς επέμβασης στον ρωσικό εμφύλιο πόλεμο...).

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία κρατά μέχρι τώρα εξαιρετικά χαμηλούς τόνους ως προς τις ουκρανικές εξελίξεις (σε αντίθεση λ.χ. με τις ηχηρές αντιδράσεις της για την ανατροπή Morsi στην Αίγυπτο). Ούτε ότι ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών William Burns επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Τουρκία, καθ΄ οδόν προς το Κίεβο.

Το αν ο πολλαπλασιασμός, σε έναν ενδιαφέροντα συγχρονισμό με την ουκρανική κρίση, των καταγγελιών κατά του Erdogan για διαφθορά πρόκειται να έχει ως αποτέλεσμα την έξωση του Τούρκου πρωθυπουργού αποτελεί ακόμη ανοικτό ερώτημα – όπως και το αν, σε περίπτωση πολιτικής επιβίωσής του θα ερμηνεύσει καταλλήλως τα μηνύματα, συντασσόμενος αναφανδόν με το δυτικό στρατόπεδο.

Άλλωστε, η Τουρκία δεν είναι απλώς μία χώρα της Μαύρης Θάλασσας – είναι και χώρα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, συνδυάζοντας και γεωγραφικά τα δύο μεγάλα μέτωπα (Ουκρανία και Συρία) στα οποία εκτυλίσσεται η τρέχουσα μεγάλη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το ναυάγιο της διάσκεψης “Γενεύη 2”, η ρωσο-αμερικανική συνεννόηση για τη συριακή κρίση αποτελεί παρελθόν, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov να καταγγέλλει ότι η ΗΠΑ επιλέγουν τη στήριξη των τζιχαντιστών και τους Αμερικανούς ιθύνοντες να ανακαλύπτουν εκ νέου με δηλώσεις τους την πιθανότητα μιας “στρατιωτικής επιλογής”.

Εξ ού και η τηλεφωνική συνομιλία Obama-Erdogan αφιερώθηκε όχι μόνο στην ουκρανική αλλά και στη συριακή κρίση, καθώς και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού...


Πηγή:www.capital.gr

Ουκρανία, όπως λέμε «Γιουγκοσλαβία»...


Στη Γερμανία η πλέον άνιση κατανομή πλούτου στην Ευρωζώνη




Ο ιδιωτικός πλούτος είναι πιο άνισα κατανεμημένος στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Ενώ το πλουσιότερο 1% των πολιτών της Γερμανίας έχει προσωπική περιουσία η αξία της οποία ανέρχεται σε τουλάχιστον 800.000 ευρώ, την ίδια ώρα  πάνω από το 25% του πληθυσμού δεν έχει καμιά περιουσία ή αρνητικό πρόσημο περιουσίας λόγω χρέους , σύμφωνα με το  ινστιτούτου μελετών DIW.
«Πουθενά στην Ευρωζώνη ο πλούτος δεν είναι τόσο άνισα κατανεμημένος όσο στη Γερμανία», ανέφερε ο Μάρκους Γκράμπκα, συνεργάτης και ερευνητής του DIW, σε μια ανακοίνωση του ινστιτούτου.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή ο δείκτης εισοδηματικής ανισότητας ανήλθε στο 0,78 το 2012.
Αντίστοιχα στη Γαλλία ο δείκτης έφθασε το 0,68, στην Ιταλία το 0,61 και στη Σλοβακία το 0,45. Το 0 καταδεικνύει την μικρότερη δυνατή ανισοκατανομή του πλούτου, ενώ το 1 την μέγιστη πιθανή ανισότητα στην κατανομή του.
Οι διαφορές στη συγκέντρωση πλούτου ανάμεσα στην άλλοτε Ανατολική και στην άλλοτε Δυτική Γερμανία συνεχίζουν να υφίστανται δύο δεκαετίες και πλέον μετά την ενοποίηση, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.
Κατά μέσον όρο οι ενήλικες στην δυτική Γερμανία έχουν περιουσία αξίας 94.000 ευρώ, ενώ στην άλλοτε Ανατολική Γερμανία η περιουσία των ενηλίκων μόλις που υπερβαίνει τις 41.000 ευρώ.
Το καθαρό σύνολο της περιουσίας των Γερμανών ανέρχεται σε 6,3 τρισεκατομμύρια  ευρώ, με τη γη και τα ακίνητα να αποτελούν τα 5,1 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Κατά μέσον όρο κάθε Γερμανός έχει περιουσία που ανέρχεται σε περίπου 83.000 ευρώ, κατά το DIW.
Στην μελέτη αυτή ο υπολογισμός των περιουσιών συμπεριέλαβε ακίνητα, χρηματοοικονομικούς πόρους, τιμαλφή και δάνεια.
Σημειώνεται ότι ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικιών στη Γερμανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει το Reuters πέρυσι μελέτη που είχε δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφάνιζε τα νοικοκυριά σε πολλά κράτη της λεγόμενης περιφέρειας της Ευρωζώνης να είναι κατά μέσο όρο πλουσιότερα συγκριτικά με αυτά του λεγόμενου πυρήνα της ζώνης του ευρώ.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, http://www.naftemporiki.gr/

Μεγαλώνει η προσδοκία εξόδου στις αγορές




Τι δείχνει και πού οφείλεται η αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών και πορτογαλικών

Την προσδοκία των θεσμικών επενδυτών για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές αντανακλά η αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων, με το δεκαετές να έχει υποχωρήσει σε επίπεδα του Απριλίου του 2010, λίγο πριν από την ένταξη στο μνημόνιο.
Αυτό εκτιμούν κύκλοι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σε δηλώσεις τους στη «Ν», επισημαίνοντας πως παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αξιολογούν τις αντιδράσεις των αγορών και σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα.
«Ο λόγος που ανταποκρίνονται οι θεσμικοί επενδυτές είναι η προσδοκία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές» αναφέρουν κύκλοι του ΟΔΔΗΧ και προσθέτουν πως «οι ίδιες οι αγορές μας περιμένουν να βγούμε», με αφορμή και τη σχετική φήμη που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο.
Θεωρούν επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι το spread των δεκαετών ομολόγων συρρικνώνεται όχι μόνο έναντι του γερμανικού αλλά και έναντι του πορτογαλικού, που αποτελεί ένδειξη πως η Ελλάδα εντάσσεται στο «χάρτη των περιφερειακών χωρών» της Ευρωζώνης.
Αναφορικά με τα όρια των αποδόσεων που θα θεωρηθούν ικανοποιητικά για να επιτρέψουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, οι ίδιοι κύκλοι είναι φειδωλοί, λέγοντας πως θα πρέπει να προσεγγίσουμε κατ’ αρχήν τα επίπεδα των επιτοκίων των τελευταίων εκδόσεων ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010 (απόδοση 6,25% για 5ετή διάρκεια), αφήνοντας να εννοηθεί πως εφόσον οι αποδόσεις φτάσουν στα συγκεκριμένα επίπεδα, τότε είναι κοντά και ο χρόνος επανόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Εξηγούν επίσης πως η όποια έκδοση ομολόγου αλλά και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν θα εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση των ισορροπιών στην καμπύλη των επιτοκίων.
Η σχετική καμπύλη έχει διαταραχθεί την τελευταία τετραετία που η χώρα δεν εκδίδει τίτλους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στη δευτερογενή αγορά ομόλογα διάρκειας μικρότερης των δέκα ετών. Επίσης, το δεκαετές που διαπραγματεύεται στη δευτερογενή προήλθε από το PSI το Μάρτιο του 2012 και όχι από κανονική έκδοση.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως άλλωστε έχει γράψει η «Ν», το σχέδιο εξόδου στις αγορές προβλέπει αφενός τη διασφάλιση πως οι τίτλοι θα απορροφηθούν από την αγορά, ενώ θα επιδιωχθεί η δημιουργία ρευστότητας σε επιλεγμένες διάρκειες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο μέσω των απευθείας εκδόσεων, αλλά και με την αντικατάσταση μακροπρόθεσμων τίτλων που υπάρχουν σήμερα (προϊόντα του PSI) με νέους μικρότερης διάρκειας.
Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή και βιώσιμη έξοδο στις αγορές.
Εντυπωσιακή βελτίωση παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τα spreads και τις αποδόσεις να υποχωρούν κάτω από σημαντικά «ψυχολογικά φράγματα», εν μέσω του γενικότερου θετικού κλίματος που επικρατεί σε ολόκληρη την περιφέρεια του ευρώ, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού βρέθηκε χθες μία ανάσα από το 7%, στο 7,02%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να αποκλιμακώνεται οκτώ μονάδες βάσης, στις 553, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2010. Η τιμή του 10ετούς εκτινάχθηκε στα 73 σεντ του ευρώ.
Σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα βρέθηκε και η απόδοση του 30ετούς, που υποχώρησε κάτω από το 7%, στο 6,97%, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010 με το spread στις 450 μονάδες βάσης. Αναλυτές του Reuters διαβλέπουν τώρα ως επόμενο σημείο στήριξης για το spread του 10ετούς ελληνικού τις 500 μονάδες βάσης, μία περιοχή στην οποία είχε κινηθεί για τελευταία φορά το 2010.
Σημαντική αύξηση όγκου συναλλαγών
Ιδιαίτερα υψηλός ήταν ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, που έφθασε τα 21 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ο αυξημένος όγκος συναλλαγών που παρατηρείται στην ΗΔΑΤ από τις αρχές του έτους έως σήμερα, καθώς υπολογίζεται γύρω στα 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 546 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν τις πρώτες πέντε εβδομάδες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Reuters, που επικαλείτο στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πρόκειται για θεαματική βελτίωση συγκριτικά με τους δύο πρώτους περσινούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ είχε διαμορφωθεί μόλις στα 185 εκατ. ευρώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τα 680 εκατ. ευρώ του 2012.

Σύμφωνα, δε, με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποφέρει κέρδη στους επενδυτές από τις αρχές του έτους έως σήμερα της τάξης του 9% -τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ 34 κρατικών τίτλων- ενώ ακολουθούν τα πορτογαλικά με κέρδη 6,7%.

Παράγοντες ώθησης των επιδόσεων
Οι υψηλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων: των προσδοκιών ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία με την τρόικα αναφορικά με το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, των φημολογιών ότι εντός του Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, των ενδείξεων βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, των δημοσιευμάτων ξένου Τύπου που κάνουν τελευταίως λόγο για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και του γενικότερου ευνοϊκού κλίματος που επικρατεί στην περιφέρεια του ευρώ μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο και τις σχετικές προετοιμασίες της Πορτογαλίας για μία τέτοια εξέλιξη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Σύμφωνα επίσης με αναλυτές, η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου αποτέλεσε θετικό νέο για την ελληνική αγορά. Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας θεωρείται και η επιστροφή των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι.
Μία προειδοποιητική ένδειξη, σύμφωνα με πρόσφατο τηλεγράφημα του Reuters από Λονδίνο, είναι το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παραμένει υψηλότερη από την αντίστοιχη του 30ετούς - κάτι που συνήθως συμβαίνει σε προβληματικές αγορές χρέους.
Ωστόσο, η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων δεν ήταν οριζόντια από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Το νέο έτος άνοιξε θετικά, με την απόδοση του 10ετούς να επιστρέφει στις αρχές Ιανουαρίου κάτω από το 8%, στο 7,6%, για να ξεφύγει όμως πάλι πάνω από το 8% και να εκτιναχθεί στο 8,6% στα τέλη Ιανουαρίου, εν μέσω της γενικότερης αναστάτωσης στις αναδυόμενες αγορές.
Από τις 5 Φεβρουαρίου όμως, επέστρεψε και πάλι κάτω από το «φράγμα» του 8%.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ

Γεωπολιτική: Πιόνι στη «Μεγάλη Σκακιέρα» από το 1997 η Ουκρανία

Γεωπολιτική: Πιόνι στη «Μεγάλη Σκακιέρα» από το 1997 η Ουκρανία

Το 1997 ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Κάρτερ, καθηγητής του Χάρβαρντ και από τους μεγάλους βραχμάνους που διαμορφώνουν την στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ , έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Μεγάλη Σκακιέρα».
 Στο βιβλίο αυτό κάνει προβλέψεις, αλλά και υποδείξεις, για τα επόμενα βήματα που επρόκειτο να γίνουν, είτε στη βάση σχεδίου, είτε και εκ των πραγμάτων στον πλανήτη, ειδικά στην περιοχή της Ευρασίας (όπου Ευρασία, η Ευρώπη, η Σιβηρία και ένα μέρος της Κεντρικής Ασίας), ώστε να μην απειληθεί η μόνη πλανητική υπερδύναμη που είχε απομείνει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μπρεζίνσκι λοιπόν υπενθυμίζει ένα δόγμα των αρχών του 20ου αιώνα που έλεγε ότι όποιος εξουσιάζει την Ανατολική Ευρώπη, ελέγχει την καρδιά της Ευρώπης, όποιος εξουσιάζει την καρδιά της Ευρώπης, ελέγχει τον νησιωτικό κόσμο, όποιος εξουσιάζει τον νησιωτικό κόσμο, ελέγχει τον πλανήτη. Αυτό συμπληρώνει το συμπέρασμά του ότι στη σύγκρουση της ηπειρωτικής υπερδύναμης (Σοβιετική Ένωση) και ναυτικής υπερδύναμης (ΗΠΑ) νικήτρια βγήκε η δεύτερη η οποία δεν θα πρέπει ποτέ να επιτρέψει να σηκώσει κεφάλι μία νέα ηπειρωτική υπερδύναμη (Ρωσία, Κίνα) που θα αμφισβητήσει την παγκόσμια ηγεμονία της (των ΗΠΑ δηλαδή).

Ο Μπρεζίνσκι ονόμασε  και τους μεγάλους γεωστρατηγικούς παίκτες, που είναι εκτός των ΗΠΑ βέβαια, η Γαλλία και η Γερμανία οι οποίες μέσα από τον γαλλογερμανικό άξονα θέλουν να προχωρήσουν στην Ενωμένη Ευρώπη (να σημειωθεί ότι στην  πρόσφατη επίσκεψη του Ολάντ στην Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα ξεπέρασε τον εαυτό του προσπαθώντας να τον στηρίξει, χαιρετώντας την επάνοδο της Γαλλίας στον γαλλογερμανικό άξονα) και ταυτόχρονα ασκούν επιρροή στα περίξ - η Γαλλία προς τη Βόρεια Αφρική, η Γερμανία προς τα ανατολικά - στη Ρωσία και την Κίνα.

Στη συνέχεια ο Μπρεζίνσκι προσδιόριζε τον βασικό αντικειμενικό σκοπό των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη:


Πρώτον, να στηρίξει την ευρωπαϊκή ενοποίηση και να πείσει ότι θέλει την Ευρώπη ως εταίρο στον πλανήτη. Το κάνει ήδη η Ουάσινγκτον και οι συνομιλίες για δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου σε αυτό αποσκοπούν, μεταξύ άλλων.

Δεύτερον, απαιτείται η Ευρώπη να αποκτήσει διακριτή πολιτική και στρατιωτική ταυτότητα. Προφανώς μέσω Γαλλίας και Γερμανίας και είναι ενδεικτικό ότι η τελευταία έχει αρχίσει να στέλνει περισσότερες στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. Πρόκειται για συνειδητή απόφαση.

Τρίτον, επειδή ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία μπορούν μόνες τους να ξεκαθαρίσουν με τη Ρωσία ( με την έννοια ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μαζί της) ποιες χώρες περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή σφαίρα, απαιτείται συνεχής ενεργητική, επικεντρωμένη και αποφασιστική ανάμειξη των ΗΠΑ. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπισθούν τα ευαίσθητα για τη Ρωσία ζητήματα της θέσης των Βαλτικών χωρών και της Ουκρανίας μέσα στο ευρωπαϊκό σύστημα.

Αυτά τα ανέφερε ο Μπρεζίνσκι (γκουρού των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική, όπως ο Κίσσινγκερ ήταν των Ρεπουμπλικάνων, αν και λίγο πολύ είναι κοινή η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ) στο «δόγμα» του ο Μπρεζίνσκι πριν 17 χρόνια.
Και όπως εντάχθηκαν οι Βαλτικές χώρες στο ευρωπαϊκό σύστημα, τώρα ήλθε η σειρά της Ουκρανίας και μάλιστα με πρωτοβουλία τυπικά της Λιθουανίας, που στην προεδρία της στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση προσπάθησε να ολοκληρώσει την συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, που η ματαίωσή της από την πλευρά του Κιέβου πυροδότησε το μακελειό. 

Κατά τον Μπρεζίνσκι, η πολιτική ένωση της Ευρώπης και η εξασφάλισή της ασφάλειάς της είναι διαδικασίες αδιαίρετες. Είναι αδιανόητο  μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη να μην έχει μία κοινή διευθέτηση ασφάλειας με τις ΗΠΑ μέσω  ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση πάνε μαζί. Το 1997 λοιπόν περιέγραψε ένα χρονοδιάγραμμα εξελίξεων προς αυτή την κατεύθυνση με τέσσερα βήματα:

Το πρώτο βήμα ήταν η ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή των χωρών της λεγόμενης Ανατολικής Ευρώπης, ακόμη και πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Αυτό έγινε.
Το δεύτερο βήμα ήταν η ένταξη των Βαλτικών χωρών και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα η έναρξη διαδικασίας να μπουν κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ μαζί με κάποιες βαλκανικές χώρες. Και αυτό έγινε, με εξαίρεση τα Σκόπια, επειδή αντιδρά η Ελλάδα εξαιτίας του ονόματος. Τις προάλλες που ήταν ο Ράσμουσεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ το θέμα ξανασυζητήθηκε, αλλά η εκκρεμότητα παραμένει. Το τρίτο βήμα θα ήταν η ένταξη πιθανώς της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν έγινε, αλλά μικρή σημασία έχει, αφού είναι πλήρως συνδεδεμένες οι δύο χώρες με τη Δύση.
Και ερχόμαστε στο τέταρτο βήμα που το ζούμε τώρα και γίνεται με μία μικρή καθυστέρηση, είτε γιατί τα σχέδια δεν υλοποιούνται πάντα με ακρίβεια, είτε γιατί μεσολάβησε η οικονομική. Ετσι, ενώ Μπρεζίνσκι το προσδιόριζε μεταξύ 2005 – 2010, η Ουκρανία θεωρείται πλέον μέρος της Κεντρικής Ευρώπης και μπαίνει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ ταυτόχρονα.
Η συμφωνία σύνδεσης θα ήταν η αρχή…  Και το πιο καταπληκτικό είναι ότι γίνεται αναφορά σε εμβάθυνση της συνεργασίας  στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, μεταξύ Γαλλίας – Γερμανίας – Πολωνίας. Και το σενάριο ήταν αυτή η συνεργασία να αποτελεί τον πυρήνα της Δύσης για διευθετήσεις που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την Ουκρανία, ακόμη και την Ρωσία. Με δεδομένο το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας και της Πολωνίας για την Ουκρανία, «προφήτευσε»  ο Μπρεζίνσκι, η Ουκρανία θα συρθεί σε μία ειδική Γαλλο – Γερμανο – Πολωνική σχέση. Αυτή η Γαλλο – Γερμανο – Ουκρανική πολιτική συνεργασία που θα περιλαμβάνει 230 εκατομμύρια ανθρώπους θα εξελιχθεί σε μία «εταιρική σχέση» που θα ενισχύσει το γεωστρατηγικό βάθος της Ευρώπης.

Επισημαίνεται ότι όταν ο Γιαννουκόβιτς έκανε πίσω στη συμφωνία σύνδεσης, μάλλον με πίεση από τη Μόσχα που φρόντισε όμως να του προσφέρει 15 δις ως δέλεαρ, άρχισαν οι πρώτες διαδηλώσεις και αμέσως πήγε στο Κίεβο και εμφανίστηκε στο δρόμο με τους διαδηλωτές ο τότε γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο Βέστερβέλε. Επισημαίνεται επίσης ότι πίσω από τους διαδηλωτές βρίσκεται και η Πολωνία που εκτός των άλλων, διακρίνεται και για τον έξαλλο αντιρωσισμό της. Τέλος, επισημαίνεται ότι  οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας πήγαν στο Κίεβο για να συμφωνήσουν με τον Γιαννουκόβιτς τους όρους εκτόνωσης της κατάστασης, άλλο αν η συμφωνία κατέρρευσε μέσα σε 24 ώρες. Ο Μπρεζίνσκι πάντως ήταν τόσο βέβαιος το 1997 για τις εξελίξεις, που στο βιβλίο του περιέλαβε και χάρτη στον οποίον Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ουκρανία περικλείονται σε ένα σχήμα, σαν μία οντότητα!

Όπως γίνεται φανερό από την παραπάνω περιγραφή, το «δόγμα» Μπρεζίνσκι, που οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι υλοποιείται σχεδόν μέχρι κεραίας, θέλει κάποια στιγμή και τη Ρωσία να ενσωματωθεί σε  τεράστια υπερατλαντική συμμαχία, (λέγε με ΝΑΤΟ) υπό την εποπτεία πάντα των ΗΠΑ, που μετά θα γίνει και τεράστια ευρασιατική συμμαχία, πάλι με επικεφαλής τις ΗΠΑ.  Μέχρι να γίνει αυτό όμως συνιστά ότι τα κτυπήματα που θα καταφέρονται κατά της Ρωσίας,  και της Ουκρανίας είναι αναγκαίο, να συνοδεύονται από συνεχείς διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά της, από διάφορες μορφές συνεργασίας και παράλληλα να της λένε ότι οι πόρτες της Ευρώπης είναι ανοιχτές. Κλασική συνταγή του καρότου και του μαστιγίου.
Το ερώτημα όμως είναι πως θα αντιδράσει η Μόσχα, καθώς χάνοντας την επιρροή της στην Ουκρανία πλήττεται σημαντικά ο ηγετικός της ρόλος στην ευρασιατική συμμαχία,όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά την πτώση της Σοβιετικής ΄Ενωσης, βλέπει πολλούς ρώσους στην εθνικότητα (22 – 25% του πληθυσμού της Ουκρανίας) να κινδυνεύουν να γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε μία Ουκρανία γεμάτη αντιρωσικό μένος, αντιμετωπίζει πιθανή απώλεια των βάσεών της στην Κριμαία, αισθάνεται να αμφισβητείται  η θέση της ως προστάτης των απανταχού Σλάβων και βεβαίως στενεύει απελπιστικά το στρατηγικό βάθος που την προστάτευε από εισβολές.

Ο Μπρεζίνσκι προβλέπει ότι τελικά η Ρωσία θα ενδώσει μετά από τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί ο ρωσικός λαός εδώ και πολλές δεκαετίες και τώρα μαστίζεται από υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με τεράστιο ποσοστό πρόωρων θανάτων, ιδιαίτερα στον ανδρικό πληθυσμό. Τώρα όμως κανείς δεν είναι βέβαιος πως θα αντιδράσει, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχει και θέμα γοήτρου. Ήδη οι ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, οι φιλορωσικές,  βρίσκονται σε αναβρασμό και έτοιμες να αποσχισθούν. Οι ΗΠΑ μάλιστα έσπευσαν να προειδοποιήσουν τον Πούτιν ότι θα μπει σε επικίνδυνη περιπέτεια αν στείλει στρατό. Άλλωστε είναι φανερό ότι χωρίς να είναι βέβαιος ότι έχουν την προστασία ή την ενθάρρυνση της Ουάσινγκτον, καμία Γερμανία και καμία Πολωνία ( η Γαλλία παίζει ρόλο υποστήριξης στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης) θα τολμούσαν να προκαλέσουν τέτοιο χάος για να αποσπάσουν την Ουκρανία από την επιρροή της Ρωσίας.

Συμπέρασμα : Όλα όσα προέβλεψε ο μάγος Μπρεζίνσκι στη «Μεγάλη Σκακιέρα» το 1997, φαίνεται ότι αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που υλοποιείται σταδιακά, αλλά και με θαυμαστή ακρίβεια. Δυο ή τρία χρόνια μπρος ή πίσω δεν έχουν καμία σημασία και βέβαια το παιχνίδι παίζεται από μεγάλους παίχτες. 

Αγγελος Στάγκος


Πηγή:www.reporter.gr

Η μαγεία του χιονιού: ένα εντυπωσιακό βίντεο



Πάρτε μια γεύση από το μεγαλείο του Θεού κοιτώντας τι κρύβουν οι μικροσκοπικές νιφάδες χιονιού στο παραπάνω βίντεο (Vid)
Έχετε δει ποτέ μια νιφάδα χιονιού από κοντά; Είναι εκπληκτικό θεάμα
Κάθε φορά, που νιφάδες χιονιού πέφτουν από τον ουρανό, εκτυλίσσεται  μια υπέροχη φαντασμαγορία γεωμετρικών σχημάτων μή διακριτή όμως, από το ανθρώπινο μάτι.
Αν όμως κάποιος μεγεθύνει τις νιφάδες σε ένα μικροσκόπιο θα διαπιστώσει, ότι εκεί κρύβεται ένας ολόκληρος γεωμετρικός κόσμος.
Ένα νέο time-lapse video μας δείχνει πόσο εντυπωσιακές είναι οι νιφάδες χιονιού.
Το βίντεο είναι μια παραγωγή του Vyacheslav Ivanov.

Πηγή:Huffington Post, news247

Ρεκόρ και το 2014 στον τουρισμό


Εποχικότητα, διαφοροποίηση και αερομεταφορές στο επίκεντρο του 10ου συνεδρίου IMIC

Ρεκόρ και το 2014 στον τουρισμό
«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014  θα είναι άλλη μία χρονιά ρεκόρ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, σημειώνοντας τη θετική επίδοση και τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την Ελλάδα, τόσο από παραδοσιακές όσο και από αναδυόμενες αγορές.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο κ. Ανδρεάδης εκτίμησε ότι εφέτος θα επισκεφθούν την Ελλάδα 18,5 εκατ. ξένοι τουρίστες, σε σχέση με τα 17,9 εκατ. του 2013, με τις εισπράξεις να ενισχύονται στα 13 δισ. ευρώ. Το 2012 ο τουρισμός το 2012 αναλογούσε σε ποσοστό 16,4% του εγχώριου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.

Με βάση τις προκρατήσεις, ο ΣΕΤΕ προσδοκά αύξηση τουριστών από τη Γερμανία και τη Γαλλία τη φετινή χρονιά, καθώς και μια αύξηση 10% από τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο περίπου ένα εκατ. άνθρωποι θα εργάζονται στον κλάδο μέχρι το 2021, με τους μακροπρόθεσμους στόχους για τον τουρισμό να βασίζονται στις εκτιμήσεις για πολιτική και μακροοικονομική βελτίωση στη χώρα, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, τονίζοντας την ανάγκη για «πολιτική σταθερότητα», η οποία θα διασφαλίσει ότι το 2021 οι στόχοι θα επιτευχθούν, με προϋπόθεση και επενδύσεις σε υποδομές ύψους 3,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Διψήφια άνοδο επισκεπτών προσδοκά για τα νησιά του νοτίου Αιγαίου τη φετινή περίοδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, τονίζοντας το άνοιγμα νέων αγορών αλλά και τη δυναμική της Τουρκίας, το ρεύμα της οποίας διπλασιάστηκε το 2013 και τις δυνατότητες του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων που εφαρμόζεται στα νησιά.

Μιλώντας στο συνέδριο IMIC με θέμα «Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό: Από τη θεωρία στην πράξη» που πραγματοποιείται 26 και 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ο κ. Μαχαιρίδης εστίασε στη στόχευση συγκεκριμένων ομάδων καθώς και την αεροπορική συνδεσιμότητα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έναρξη πιλοτικού προγράμματος με ταξιδιώτες τρίτης ηλικίας που ξεκινά από τον Μάρτιο στη Ρόδο με στόχο τη διεύρυνση της περιόδου.


Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας, εστιάζοντας στη διαφοροποίηση και τη διαμόρφωση επιμέρους προϊόντων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των 48 νησιών που την αποτελούν (π.χ. αναρριχητικός τουρισμός στην Κάλυμνο και τη Νάξο), καθώς και την ανάπτυξη της τοπικής κουζίνας (Aegean cuisine). Τον πολιτισμό ως εργαλείο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου ανέδειξε η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ελευθερία Φτακλάκη, αναλύοντας τους επτά άξονες και τις δράσεις για το 2014 ως «Ετος Πολιτισμού στο Νότιο Αιγαίο». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι στη Σαντορίνη, μετά το έτος Γαστρονομίας το 2013, η φετινή χρονιά ανακηρύσσεται «Ετος φωτογραφίας και κινηματογραφίας», με την πρώτη εκδήλωση να πραγματοποιείται στα τέλη Μαρτίου.

Στα έξι θεματικά προϊόντα τα οποία θα διαμορφώσει η Marketing Greece, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του ΙΝΣΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, υπογραμμίζοντας τον στόχο των 22-24 εκατ. αφίξεων και 16,5 δισ. ευρώ - 19,2 δισ. ευρώ εσόδων έως το 2021 - 2023. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του οµίλου Aldemar και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, εστίασε στην πολιτική αερομεταφορών για την επιμήκυνση της περιόδου σε μεγάλα αεροδρόμια της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο), αλλά και τη συνδεσιμότητα με ακτοπλοϊκές και επίγειες συνδέσεις (τρένα), τονίζοντας τη σημασία διαμόρφωσης του τουριστικού προϊόντος σε τοπικό επίπεδο και την επικοινωνία του σε επόμενο στάδιο. Υποστήριξε ακόμα ότι σε προορισμούς που είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της εποχικότητας, θα πρέπει να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία του προϊόντος, η οποία θα επιφέρει αύξηση του μέσου εσόδου.

Αναλύοντας την εποχικότητα και τη μείωση των διανυκτερεύσεων σε νησιά του Αιγαίου, ο σύμβουλος σε θέματα τουρισμού Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, επισήμανε ότι οι διανυκτερεύσεις ανά κλίνη στη Ρόδο είναι 123, στην Κάλυμνο 71, στη Σύρο 65, στην Ανδρο 49 και στην Ιο 41.

Μείωσαν το κόστος στο καλάθι μας, αφού υποβάθμισαν και τις ζωές μας


 

Νέα τετραμηνιαία έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Μειωμένο το κόστος στο καλάθι της νοικοκυράς, σε σχέση με Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία. Μικρό το όφελος λόγω της κατάρρευσης των μισθών
Βεβιασμένη και παραπλανητική χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) την ιδέα ότι μείωση των τιμών των προϊόντων στο «καλάθι της νοικοκυράς» σημαίνει και καλύτερο βιοτικό επίπεδο, τη στιγμή που, όπως επισημαίνει, οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν πάρει την κατιούσα.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, αναφέρεται στην τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σύμφωνα με την οποία, το τυπικό καλάθι προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ) τον Φεβρουάριο του 2014 είναι φθηνότερο στην Ελλάδα συγκριτικά με την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Η ΕΣΕΕ αναφέρει πως είναι σαφές ότι το εν λόγω ποσοτικό συμπέρασμα δεν είναι αμφισβητήσιμο. Ωστόσο υπογραμμίζει πως η συναγωγή ότι η μείωση των τιμών σημαίνει καλύτερο βιοτικό επίπεδο είναι βεβιασμένη και παραπλανητική εάν δεν ληφθούν υπόψη και κάποιοι άλλοι παράγοντες.
«Μόνο εάν τα στοιχεία αυτά συνεξεταστούν με το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα, σε σύγκριση πάντοτε με τις υπόλοιπες υπό μελέτη χώρες, μπορεί να περιγραφεί και, το κυριότερο, να ερμηνευθεί ασφαλέστερα το "καλάθι της νοικοκυράς".
Διότι αυτό που έχει ουσιαστική σημασία δεν είναι τόσο η απόλυτη μέση τιμή του καλαθιού προϊόντων αλλά η μέση τιμή του καλαθιού συγκριτικά με τον αντίστοιχο μισθό σε κάθε χώρα (σχετική τιμή καλαθιού)».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, news247)

Βγήκαν τα μαχαίρια στους «58» μετά το ρήγμα στην «Ελιά»



Νέα συνάντηση σήμερα

Σε εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό των «58» εξελίσσεται το ρήγμα στην «Ελιά», που όπως φαίνεται δεν επηρέασε μόνο την Χαριλάου Τρικούπη.
Εμφύλιος στους «58» μετά το ρήγμα στην «Ελιά»
Η νεότευκτη κίνηση, που κατά τα άλλα δίνει ραντεβού με την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς για μετά τις ευρωεκλογές, εμφανίζεται διασπασμένη, τώρα και …δημοσίως, με τα πρώτα «αλληλοχτυπήματα» να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Στα δύο «στρατόπεδα» βρίσκει κανείς αφενός όσους διαφώνησαν εξ αρχής με τον σταυρό στις ευρωεκλογές και πιέστηκαν από την αποχώρηση των «διαφωνούντων» της ΔΗΜΑΡ που τους άφησε μόνους με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιάννης Βούλγαρης και η Αθηνά Δρέττα, αφετέρου όσους πίεζαν εξ αρχής για «εναγκαλισμό» με το ΠΑΣΟΚ ελπίζοντας μεταξύ άλλων στην «αξιοποίηση» του μηχανισμού του, όπως ο Νίκος Μπίστης και ο Χρήστος Δερβένης. Και ενώ τα «μαχαίρια» αναμένεται να βγουν σήμερα το απόγευμα σε νέα συνάντηση των «58» εν ολομελεία, οι τοποθετήσεις επιμέρους στελεχών χθες υπήρξαν ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί…
Για «επιστολή που τελικά δεν πήγε στον αντιπρόεδρο της Βουλής και δεν είναι απόφαση των 58», αλλά «προσωπική άποψη που διατυπώθηκε από τον κ.Βούλγαρη», μιλά τώρα ο Χρήστος Δερβένης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των «58» και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Την ίδια άποψη όμως, άσχετα αν την εκφράζουν με σκληρό ή ηπιότερο τρόπο, έχουν πολλοί σύντροφοί του που δεν κλήθηκαν καν στην τελευταία συνάντηση μέρους μόνο των «58», που δεν ξεπερνούσαν όμως τους 20, το απόγευμα της Κυριακής στο σπίτι ενός εξ αυτών.
Επιμένοντας ότι παρ’ όλα όσα γίνονται, οι «58» εξακολουθούν να συμμετέχουν στο εγχείρημα που ξεκίνησαν, ο κ.Δερβένης παραδέχθηκε τη «διαφοροποίηση» που υπήρξε σε σχέση με τις συμμετοχές στο ψηφοδέλτιο. Αποκάλυψε ωστόσο, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις της κίνησης, ότι «θα υπάρχουν άνθρωποι των 58 στο ευρωψηφοδέλτιο». Υποστήριξε άλλωστε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια και με ανθρώπους», αφού σε πλήρη συμφωνία με τον Νίκο Μπίστη, τόνισε το γεγονός ότι η εκλογική μάχη δεν είναι μία θεωρητική μάχη.
Πρώτος, άλλωστε, την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών «αποκάλυψε» ο Νίκος Μπίστης, ενώ το παράδειγμά του δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι, με την ηγεσία όμως των «58» να ξεκαθαρίζει πως θα κατέβουν ως μεμονωμένες προσωπικότητες και όχι ως μέλη των «58», μια και αυτό δεν θα μπορούσαν να το «απαγορεύσουν».
«Δεν υπάρχει κανένα ‘ναυάγιο’», είναι η χαρακτηριστική δήλωση του Νίκου Μπίστη, που υποβίβασε το πλήρες ρήγμα σε μία «εκτίμηση» που προέκυψε από μία «αυθαίρετη ενέργεια ορισμένων», όπως χαρακτήρισε τόσο την ανακοίνωση, όσο και την τηλεφωνική επικοινωνία Βούλγαρη-Βενιζέλου το μεσημέρι της Τρίτης, με την οποία δήλωσε πως διαφωνεί κάθετα. Εκτιμώντας ότι η «είδηση» των ημερών στον χώρο είναι η συγκρότηση του σχηματισμού «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη», στον οποίο συμμετέχουν οι μικρότερες κινήσεις της Κεντροαριστεράς που ήταν μέχρι πρότινος στους «58», από το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, ως την κίνηση του Ηλία Μόσιαλου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Παρά το γεγονός ότι ήταν παγκοίνως γνωστό ότι ήθελε εξ αρχής να είναι υποψήφιος, μάλιστα, υποστηρίζει τώρα ότι δεν είναι κάτι που σχεδίαζε αλλά θα το κάνει «απαντώντας στο ιδεολόγημα ότι μπορούμε να στηρίξουμε ενώ δεν είμαστε μέσα».
Επανέλαβε μάλιστα την άποψή του ότι «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, τη μάχη τη δίνεις. Κάποιοι άλλοι, θα είμαστε υποψήφιοι. Και έτσι έχουμε τώρα δέκα λόγους παραπάνω για αυτό».
Την ίδια ώρα, στη «δευτέρα παρουσία» των 58, που έρχεται μετά τις εκλογές, αναφέρεται ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, που επιμένει μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» που εκδίδει, να σημειώνει ότι «η συγκρότηση μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης δεν είναι ούτε ιδεοληψία, ούτε προσωπική υπόθεση κάποιων … είναι όρος για τη δημοκρατία και ανάγκη για την κοινωνία μας».
Ψυχραιμία συνιστά από την πλευρά του ο νεαρός επιστήμονας Πασχάλης Αγανίδης που επιμένει ότι «κανένας πολιτικός λόγος που θεμελιώνει την ανάγκη ενότητας και ανανέωσης του χώρου δεν εκλίπει» και πως ο κόσμος ακόμα περιμένει να ακούσει κάτι. «Όποιοι βλέπουν την κεντροαριστερά ως κίνηση, ως εγχείρημα μίας χρήσης και μία εκλογική αναμέτρηση και είναι εθισμένοι να τρώνε τις σάρκες τους, εκφράζουν κάτι μικρό και λίγο. Όσοι τη βλέπουν ως εν δυνάμει κίνημα, ως εγχείρημα που μόλις τώρα αρχίζει και εκτείνεται στον χρόνο και προτιμούν αντί για σάρκες να τρώνε σίδερα, μπορούν να εκφράσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο», λέει, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στο εγχείρημα μετά το πέρας των εκλογών του Μαΐου, αλλά και στίγμα του πόσο δύσκολα πια θα έρθει η επιτυχία.

Ηχήστε οι σάλπιγγες


 

Ισως ουδείς άλλος θάνατος συγκλόνισε την Ελλάδα του 20ου αιώνα όσο εκείνος του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά μια ημέρα σαν τη σημερινή, στην καρδιά της Κατοχής, το 1943 – τι σύμπτωση: ήταν η τελευταία χρονία που, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, είχαμε ξανά πρωτογενές πλεόνασμα!...
Παρά τις τραγικές συνθήκες που ήδη επικρατούσαν, εκείνη την ημέρα ήταν που η χώρα ένιωσε ότι βυθίστηκε αληθινά στο πένθος. Και γι αυτό ο άλλος μεγάλος ποιητής της εποχής, ο Αγγελος Σικελιανός ανέλαβε την ευθύνη να “σηκώσει” στις δικές του πλάτες αυτό τον τόπο και το λαό του, όταν, την επομένη, στην κηδεία του Παλαμά, είπε ότι πάνω σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα και απήγγειλε “Ηχήστε οι σάλπιγγες”, για να ξεσηκώσει αμέτρητες χιλιάδες αθηναίους να ψάλουν μαζικά τον εθνικό ύμνο. Είπαμε: στην καρδιά της Κατοχής...
Ολα αυτά, φυσικά, τι σημασία έχουν σήμερα; Μα καμία, απολύτως καμία. Η Ελλάδα είναι σήμερα μία ισότιμη ευρωπαική χώρα ανάμεσα στις άλλες, η δημοκρατία της λειτουργεί άψογα, το Σύνταγμά της εφαρμόζεται “ρολόι” και η κυβέρνηση κρατά γερά στα χέρια της τις τύχες της χώρας, η οποία βαδίζει επιτυχώς στην οδό της σωτηρίας... Οσο για το χρέος, αφού χάριν της “σωτηρίας” το πολλαπλασιάσαμε, τώρα περιμένουμε, μάταια φυσικά, τους Γερμανούς να μας το κόψουνε...
Τι; Αυτή δεν είναι η επίσημη κυβερνητική αλήθεια για την Ελλάδα; Ή μήπως όχι; Δεν “σώζεται” σήμερα η χώρα με το πρόγραμμα σωτηρίας που μας έφεραν οι φίλοι δανειστές μας; Δεν ξεπερνά την κρίση και δεν ανοίγεται προς την ανάπτυξη; Δεν έχει “αφήσει τα χειρότερα πίσω της”; Δεν καθορίζει πια η ίδια το μέλλον της; Δεν είναι ενωμένη και δεν επικρατεί πλήρης ηρεμία στο εσωτερικό της; Το πολιτικό της τοπίο δεν είναι σταθερό; Η οικονομία της δεν μπαίνει σήμερα - αύριο στην τροχιά της απογείωσης; Δεν ετοιμάζεται μάλιστα να πουλήσει και τα πιο σημαντικά προς πώληση που διαθέτει, πλην όμως σε ποσά που αντιστοιχούν σε λιγότερο από 3% της αξίας τους – πώς ήταν κάποτε με τον ντενεκέ το λάδι;...
Είναι εκπληκτικό με πόση ευκολία, ακόμα και σήμερα, το ψεύδος κυριαρχεί στην ελληνική πολιτική ζωή. Πώς δηλαδή, παρά τα όσα περνάμε όχι απλώς διατηρείται αλλά και επαυξάνει η βασική πολιτική παθογένεια της δομικής διαστρεύλωσης της αλήθειας από την πολιτική ηγεσία, η οποία δεν λέει με κανένα τρόπο να εγκαταλείψει αυτή την πιο παλιά και πιο αμαρτωλή από τις συνήθειές της, τη ρίζα όλων των δεινών. Γιατί τίποτα δεν μπορείς να διορθώσεις, αν πρώτα δεν έχεις διορθώσει αυτό.
Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι το με πόση ορμή και προθυμία πολλοί πιστεύουν ότι η λύση των μεγάλων προβλημάτων αυτού του τόπου δεν είναι άλλη παρά το να τον αναλάβουν οι ξένοι. Διαφθορά; Τεράστια. Κράτος; Εντελώς απαράδεκτο. Τι απαιτείται; Να έρθουν τα πάνω κάτω. Ομως, από αυτό, μέχρι να παραδώσει κανείς μία χώρα στους ξένους, η απόσταση είναι τεράστια, όσο κι αν πολλοί δεν μπορούν ακόμα σήμερα να δουν τη διαφορά.
Οπότε, σε εμάς, σήμερα, ακόμα κι αν βρισκόταν ένας Σικελιανός να φωνάξει “Ηχήστε οι σάλπιγγες”, άραγε, ποιος θα τον άκουγε; Αν πάλι σάλπιζε ψευδείς πολιτικούρες, αν κορόιδευε τον κόσμο κι αν έλεγε εξυπνάδες και παραμύθια, αν κοίμιζε αντι να αφυπνίζει, ένα ολόκληρο σύστημα θα ήταν στα πόδια του...
Γ. Μαλούχος

Interfax: Σε ετοιμότητα ρωσικά μαχητικά κοντά στα σύνορα με Ουκρανία – Σκληρό μήνυμα της Μόσχας


Η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των «συμπατριωτών» της και θα αντιδράσει «με δύναμη» και «χωρίς συμβιβασμούς» σε κάθε παραβίασή τους, προειδοποίησε το ρωσικό ΥΠΕΞ.



Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Κριμαία, μετά την κατάληψη του τοπικού κοινοβουλίου και κυβερνείου από ενόπλους, οι οποίοι ύψωσαν ρωσικές σημαίες.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, πριν από λίγη ώρα η Μόσχα έθεσε σε ετοιμότητα μάχης μαχητικά αεροσκάφη που βασίζονται κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, σκληρό μήνυμα έστειλε, μέσω Twitter, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθιστώντας σαφές πως η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των «συμπατριωτών» της και θα αντιδράσει «με σθεναρότητα» και «χωρίς συμβιβασμούς» σε κάθε παραβίασή τους.

Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε τον προβληματισμό του για «μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία.

Πηγή: http://www.skai.gr

Νέα «βόμβα» κατά Ερντογάν – Ηχογράφηση με συμβουλές προς τον γιό του πως θα πάρει μεγαλύτερη μίζα!



Η ζωή τραβάει την ανηφόρα για τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός βλέπει τα προβλήματά του να αυξάνονται και τις σε βάρος του αποκαλύψεις να είναι όλο και πιο σοβαρές.

Λίγα 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας με το γιο του Μπιλάλ, όπου συζητούν πώς θα «φυγαδεύσουν» το απίστευτο ποσό του 1δισ. δολ., στο YouTube «ανέβηκε» μία ακόμα ηχογραφημένη συνδιάλεξη του Τούρκου πρωθυπουργού με το γιο του, στην οποία τον «δασκαλεύει» πώς θα πάρει μεγαλύτερη μίζα στο πλαίσιο επιχειρηματικής συμφωνίας!

«Μην τα πάρεις (τα χρήματα). Αυτό που μας υποσχέθηκε, πρέπει να το φέρει. Εάν δεν το φέρει, δεν χρειάζεται», ακούγεται να λέει η φωνή στη νέα ηχογραφημένη συνομιλία, η οποία σύμφωνα με τον χρήστη που την ανήρτησε στο YouTube με το ψευδώνυμο Haramzadeler, ανήκει στον Ερντογάν.

«Οι άλλοι φέρνουν. Γιατί αυτός δεν μπορεί να φέρει; Τι νομίζουν δουλειά; . . Μην ανησυχείς όμως, θα έρθουν στην αγκαλιά μας», λέει ο άνδρας που ακούγεται στο ντοκουμέντο.

Το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει την αυθεντικότητα της ηχογραφημένης συνομιλίας.

Ο ίδιος ο Ερντογάν -από την ώρα που βγήκε στη φόρα η πρώτη συνομιλία- ισχυρίζεται ότι πρόκειται για «ξεδιάντροπο προϊόν μοντάζ», ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος που κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα αποκάλυψη, αρκέστηκε να πει πως «θα εξετάσουμε εάν οι υποκλοπές αυτές είναι ψεύτικες ή όχι και καμία ανακοίνωση δεν σχεδιάζεται να γίνει προς το παρόν».

Οι προτάσεις μας στον Σταύρο Θεοδωράκη για το σήμα του κόμματος


Το σήμα του νέου κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, πιστεύουμε ότι χωλαίνει λιγάκι. Το Κουρκούτι, κάνει τις δικές του προτάσεις για να σαρώσει το "Ποτάμι" στις εκλογές (Pics)
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την έκπληξη την Τετάρτη, ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία για να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό φορέα. Το κόμμα θα ονομάζεται " Το Ποτάμι".
Η υποδοχή στο Twitter, όπως καταλαβαίνετε ήταν "θερμή", ωστόσο θεωρούμε ότι δεν δόθηκε η πρέπουσα προσοχή στο σήμα του κόμματος.
Γι' αυτό ζητήσαμε βοήθεια από το Kourkouti, διότι θεωρούμε ότι το σήμα θα μπορούσε να είναι καλύτερο! Παρακάτω, ακολουθούν οι προτάσεις μας για το σήμα, ώστε το κόμμα να πάει όσο καλύτερα γίνεται στις ευρωεκλογές.

Για να εξασφαλίσουμε τις ψήφους των Λαρισαίων


Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη προβολή, που... δεν έχουμε ως εξωκοινοβουλευτικό κόμμα


Με στόχο όσους έχουν Hangover


Τζάμπα μετακινήσεις για όλους τους ψηφοφόρους μας


Με αισιόδοξη διάθεση


Με οικολογικό μήνυμα


Νερό να τρέχει και τα άλλα τα βρίσκουμε


Ήλιος με παροδικές νεφώσεις



Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σήμερα σε όλη τη χώρα με παροδικές νεφώσεις.
Ήλιος με παροδικές νεφώσεις
H θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Αναλυτικά η πρόγνωση σε όλη τη χώρα:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αρχικά γενικά αίθριος και από το μεσημέρι και από τα δυτικά αραιές νεφώσεις. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα η ομίχλες τις πρωινές ώρες. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Άνεμοι: ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι όποιες σταδιακά από το μεσημέρι θα αυξηθούν. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοι 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αρχικά γενικά αίθριος και από το απόγευμα αραιές νεφώσεις . Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αρχικά αίθριος και από το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: δυτικοι βορειοδυτικοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοι 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βορεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: αρχικά γενικά αίθριος και από το απόγευμα αραιές νεφώσεις. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: αρχικά γενικά αίθριος και από το απόγευμα αραιές νεφώσεις. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα η ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Κεφαλλονιά
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι όποιες σταδιακά από το μεσημέρι θα αυξηθούν.
Άνεμοι: ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.